Új hozzászólás Aktív témák

  • Czo

    őstag

    Az a baj, hogy konnyu "eroforras pazarlasba" belefutni. Pl. snake1977 forumtarstol sikerult szereznem egy ESS 1868-as kartyat (snake1977, nehogy ezt magadra vedd! egy rossz szot sem akarok szolni rolad, vagy a kartyarol :) Csak leirom a tenyeket). Pl., ez a kartya allatorvosi peldaja a folosleges eroforras pazarlasnak. A tortenethez ismerni kell jo par dolog mukodeset/osszetetelet.

    Van az Intel Plug & Play BIOS extension, amelyet pl az Award BIOS-ok is tartalmaznak, ennek a feladata az Extended System Configuration Data (ESCD) feltoltese, a kartyak "kiszamolt", azaz egyeztetett eroforraskiosztasarol. Sok BIOS-ban, pl az Award fele verzioban is van egy opcio, hogy "PnP OS Installed", amit ha az ember "Yes"-re allit, akkor a BIOS nem inicializalja azokat a PnP kartyakat, amelyek nem szuksegesek a BOOT folyamat vegrehajtasahoz. Az MS ajanlasa ide egyebkent az, hogy legyen ez Yes, ha tenyleg PnP az OS, azaz Win95 es felette. A tortenetben nagyon nagy hangsuly van azon, hogy a "BOOT folyamat vegrehajtasahoz szukseges".

    Szoval, igy nez ki a kartya maga. Ez egy teljesen "szokvanyos", ultra low cost kategorias ES1868 alapu hangkartya. A low-cost megnyilvanulasanak elso jele, az, hogy azt allitja magarol, hogy van rajta IDE vezerlo. Ha az ember belenez az ES1868 datasheetjebe (akar ebbe a rovid kivonatba is), akkor lathatja, hogy a Plug n Play konfiguracios resz, az johet egy kulso EEPROM-bol, ha van ilyen, illetve ha nincs, akkor a kartya hasznalja a defaultot. A pdf-ben jol latszik az is, hogy melyik labak tartoznak az EEPROM-hoz. No, itt, ezen a kepen viszont jol latszik, hogy ezek a labak, sehova sem mennek, hiszen sem az EEPROM nincs rajta a kartyan, se a helye kihagyva a nyakon. Mivel a default PnP konfig, ami a chipbe van, jelzi, hogy van IDE vezerlo, a BIOS pedig tudja, hogy IDE-rol tud bootolni, ezert ha torik, ha szakad, lefoglal neki egy kotelezo IRQ-t, amit nem tudsz igy ertelmesen felszabaditani es hasznalni. Marmint, a BIOS nem fogja a PCI eszkozok szamara szabad IRQ-kat ugy elosztani, hogy erre az IRQ-ra ratelepedjenek. Win 98 alatt lehetne ugyan mast erre az IRQ-ra pakolni, de az a mas szinten csak mas, ISA-s cucc lehet. XP eseten, mivel az egyaltalan nem tamaszkodik, mar a PCI initnel sem a BIOS-ra, igy ott letilthato ez az IDE vezerlo az eszkozkezeloben es a felszabadulo IRQ-t oda tudja adni PCI eszkoznek. Plussz, ugye az XP mar tudja hasznalni az APIC-it is a jo oreg PIC helyett, igy ott eleve nem okozna akkora parat a fizikai IRQ.

    Ja igen, a masik low-cost-ra utalo jel, az a game port csatlakozo :D Ha ez a csatlakozo szepen all a kartyan, akkor nem jo, ha pedig "csunyan all", akkor jo. Meg lehetne forditani a csatlakozot akar hatul is, de a hatlapi bracket is ugy van kivagva, hogy "csunyan" alljon. A nem szep allapot pedig azert nem jo, mert igy a kartya 1.4mm -vel magasabb, mint az a szabvanyban megengedett, tehat nyomja a mellette levo masik kartyat.

    Tehat a gyarto, valoszinuleg a PCB auto layoutnak koszonhetoen nem foglalkozott a game port dugo megfelelo helyzetevel es lesporolt egy aprocska EEPROM-ot (ami mar 97-98-ban is bagoert volt elerheto), amibe gyarilag olyan konfiguraciot irt volna, amiben nem letezik az eleve nem letezo IDE interface sem.

Új hozzászólás Aktív témák