Új hozzászólás Aktív témák

  • frescho

    addikt

    válasz jokeph #87230 üzenetére

    A PC a VGA-ig nagyjából követő üzemben működött. Az IBM nem is értem miért nem lépett előre a proci sebességgel és a tényleg minimális erőfeszítéssel megugorható dolgokat valahogy kihagyta.

    Kijelző oldalon gondolok a CGA paletta mellett arra, hogy az EGA lehetett volna rögtön 640x400-as, mert a 128k memóriába belefért volna. Ha nem mennek bitplane irányába, akkor a programozók dolgát is könnyítették volna. Persze vannak előnye a bitplane-nek, de ha eddig egy módon kezelték a képernyőt, akkor előnyösebb lett volna azt kiterjeszteni. Ugyanígy ha analógra váltanak, akkor rögtön meg lett volna oldva a színmélység fejlesztése, illetve az alap paletta is lehetett volna sokkal nagyobb. Mindez úgy, hogy az EGA-hoz képest minimális lett volna az alakatrészigény különbség és a CGA kompatibilitás megtartása is könnyű lett volna. Az új monitornak sem kellett volna multisyncnek lennie, simán kitolhattak volna minden sort 2x a CGA kompatibilis módban, mintegy felskálázva azt. Persze utólag könnyű okosnak lenni.

    A CPU-ra visszatérve a klónok gyorsan eljutottak a 10MHz-es 8088-ig, de volt aki 8086-ot rakott a gépbe. Az IBM erre az XT-be ugyanazt a 4.77-es CPU-t rakta amit a PC-be. Mindezt 2 évvel később!!! A 286 is 6MHz-en jött ki, majd álltak és nézték a 2-3x gyorsabb konkurenciát. Mondjuk a Commodore-hoz képest még így is fejlesztettek... Proci meg azért kellett volna, mert mindent is azzal oldottak meg, míg egy Amigában ott volt a chipset ami levett nagyon sok dolgot a CPU válláról. Azt gondolom, hogy egy A500 felért egy gyors, 16Mhz-es 286-VGA-SB Pro kombóval. Az A1200-nek meg nem kellett szégyenkeznie egy 386 mellett sem, de a PC-k ekkor hihetetlen sebességgel lettek egyre olcsóbbak és gyorsabbak.

    Amúgy a PC és a TVC hangja kb. party-ban volt. Ha nem volt bekötve a speaker, akkor persze nem, de ez nem a PC hibája.

    MasterDeeJay: A hercules egy jól eltalált dolog volt. Ott is az IBM mérnökök munkáját vitte tovább egy egyetemista aki a szakdogájához fejlesztette tovább az MDA-t. A PC-nek ez volt a legnagyobb előnye szerintem, hogy bárki tovább tudta fejleszteni. Persze közben az hátrány volt, hogy amit nem az IBM adott ki jórészt nem tudott elterjedni. Az Apple szerencséjére nem volt rendes grafikus oprendszer sokáig a PC-re, pedig egy gyors XT-Hercules páros felvette volna a versenyt a korai Macintosh gépekkel.

    [ Szerkesztve ]

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák