Új hozzászólás Aktív témák

  • Madmax81

    aktív tag

    Tud vaklaki jó minőségű száraz Tölgy anyagot Nógrád megye esetleg Budapest környékén , bármilyen megoldás érdekel sürgős lenne .

    Segitséget előre is köszönöm :R :R :R

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Madmax81 #1301 üzenetére

    Dunakeszin [itt] lesz.

    Rossmann Géza - 30/327-3403

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • fekeandras

    őstag

    válasz Winner_hun #1302 üzenetére

    A konzervgyár területén ilyen is van? Ha ezt hamarabb tudom ...
    Lapszabászat is van ott?

  • Winner_hun

    félisten

    válasz fekeandras #1303 üzenetére

    Az nincs. Csak szárított, minőségi fák. Lapszabászat miatt Repülõtéri út 1. - Duna Design

    [ Szerkesztve ]

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • fekeandras

    őstag

    válasz Winner_hun #1304 üzenetére

    THX.

    Úgy döntöttem összeütök magamnak egy méretre szabott számítógépasztalt.Nem kapni sehol olyat amin minden szarom elfér. :)

    Mod: Kicsi a világ. Apám ott melózott a mellettük lévő épületben a porfestő műhelyben.Előtte meg a néhai Mechanikai Laboratóriumban.

    [ Szerkesztve ]

  • pnagy7

    aktív tag

    Sziasztok, én asztalos akarok lenni, szerintetek megéri? :F
    És szerintetek jó meló?

    Mr. Hóember

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz pnagy7 #1308 üzenetére

    Üdv!

    Megéri-e? Ez egy érdekes kérdés, mivel alkalmazottként nem igazán keresel, és nem is igazán tudod megvalósítani a terveid. Válalkozóként? az elindulás nagyon nehéz, és a fenn maradás sem egy egyszerű történet. De úgy könnyebb megvalósítani az újító ötleteket. Én jelenleg tervezem, a válalkozás indítást, de nem egyszerű történet. A másik nehéz dolog ha saját "műhelyben" gondolkozol, a gépek beszerzése.Mivel manapság nem olcsó mulatság a komolyabb gépek beszerzése. Amikkel komolyabb munkát is, könnyen gyorsan meg tudsz valósítani, jó minőségben. Én azt ajánlanám nézz körbe ismeretségi körbe milyen lehetőséged van asztalosként elindulni.
    Ha további kérdéseid vannak írj!

    Válaszolni fogunk!

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • mdk01

    addikt

    válasz pnagy7 #1308 üzenetére

    Hali!

    Asztalos szakemberként NEM!
    Vállalkozóként mint előttem is írták az egyik legnagyob befektetést igénylő szakma.
    Gépek beszerzése még a kisebbik probléma bár már ott is sok millióról beszélünk, de maga mire felépítesz egy műhelyt abból a pénzből egy igen komoly családiházat is fel lehet építeni.
    Gépeket lehet venni 1-2 millióból meg műhelyt is lehet csinálni pár millióból de ha fent is akarsz maradni mindenképpen sok-sok milliót kell belerakni.
    Ezen túl ha egy jól menő asztalos vállalkozásba gondolkodsz toppon kell lenni a szakmai gyakorlaton kívül a szervezésben, tárgyalóképességben,irányításban pénzügyekben, mert idővel neked már nem szabad a gyalupad mellett állnod.
    Persze nem kell megijedni most előreugrottam pár tízévet,de csak azért írtam hogy mire számíts.
    A fentebb említettek közül ha nem is leszel végül asztalos az asztalos szakmai gyakorlaton kívül a többinek is nagy hasznát veszed minden területen az életben.
    A helyedben én szakközepet végezném el az elmélet miatt és körbeérdeklődnék szakmailag hol lehet a legtöbbet tanulni(iskolában vagy vmelyik jól menő asztalosnál). Majd jöhet egy technikusi de csak azért hogy könnyebben vedd a főiskolát vagy egyetemet.
    Érdemes a szakmai gyakorlati helynél szem előtt tartani hogy mindenképpen olyan gyakorlati helyet válasz ahol tapasztalatot tudsz szerezni a számítógép vezérelt gépekről is. Ha fősulira vagy egyetemre fogsz menni megint csak sokkal könnyebb dolgod lesz mert egy lépéssel előrébb fogsz járni sok osztálytársadnál.
    Ha ezeket betartod az asztalos szakma kínált lehetőségekhez képest könnyen eltudsz majd helyezkedni és viszonylag jól fogsz tudni pénzt keresni addig ,míg el nem indítod a saját vállalkozásodat ami nem egyszerű, de manapság egyetlen vállalkozás beindítása sem egyszerű pláne sikeressé tenni azt.

    Persze ez csak elmélet majd a sors még jó néhány helyen belenyúl az életedbe.:DDD;)

    Üdv.

    ui.:
    Az meg hogy jó meló-e azt neked kell tudni hogy szeretsz e fával barkácsolni.
    Ha nem akkor neked nem jó meló, de pl.nekem az.
    Az informatikai pályával jobban járnál ha érdekelnek a gépek mert nagyobb a lehetőség és több a pénz és mint fentebb írtam az asztalos szakmát is utolérte az informatika.

    [ Szerkesztve ]

  • pnagy7

    aktív tag

    Köszönöm a gyors visszajelzéseket.
    Én is arra gondoltam, hogy elmegyek egy asztalos szakközépbe és ott fogom megtanulni a szakmát.
    Valamint nekem egy kicsit egyszerűbb lesz minden, mert apám is asztalos és van műhelye, szóval addíg amíg nem lesz elég pénzem és nem lesz családom addíg ott melóznék és szerszámok is lennének. És persze tudna mutatni sok trükköt meg egy s mást.
    És igen, szeretek fával melózni, sokszor mek segíteni apámnak.
    majd még ha lesz kérdésem akkor írok.
    Egyb úgy néz ki hogy a haverom is eljön velem a szakközépbe szal ő is asztalos akar lenni-> Közösen nyitnánk egy vállalkozást.
    De ez még messzivan.
    Ha van még tanácsotok vagy ilyesmi akkor pls írjatok.
    minden hsz-t szívesen fogadok...

    Mr. Hóember

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz pnagy7 #1311 üzenetére

    Üdv!

    Így már más a helyzet. Akkor egyértelmű, apukád vállalkozását kell tovább vinned, akkár új egyedi ötletek bevezetésével. Így nagyon jó az alapod egy sikeres vállalkozáshoz, mivel apukád révén te is ismerté válhatsz, ha minimum azt a minőséget tartod majd mind apukád, ha meg még javítasz is esetleg, plussz fejleszted a műhelyt akkor meg nyert ügyed van. Hajrá, és sok sikert!

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • Dízeles

    aktív tag

    Szakismeret tanárom azt mondta:"asztalosra és Qrvákra mindig lesz igény ."

    [ Szerkesztve ]

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • pnagy7

    aktív tag

    Mégvalami, Holz-Her körüli márkába kéne egy jó kis OLCSÓ kézi szalagcsiszoló és legyenek lábai, ilyen kicsi láb hogy asztalon megálljon...(vagy lehesen rá csatlakoztatni vagy külön venni lábakat)
    20.000-30.000FT körül, tudom hogy ennyiért nem nagyon lehet kapni de azért megkérdem hátha tudja valaki, hogy itt ott olcsó, vagy net-en.
    Ha egy kicsit drágábban van akkor is linkeljétek a címet vagy a cég nevét mert még talán belefér. :B
    És hogyha valaki tudja a saját szalagcsiszolójáról hogy nagyon jó de névtelen és neki már több év megy akkor arról is kérnék infót.
    JaJ, mégvalami NAGYONFONTOS 850W-os legyen kb.800az alja ;)
    Előre is kössz a segítséget...

    Mr. Hóember

  • Winner_hun

    félisten

    :Y
    Ezt nézzétek meg
    Szalagfűrészes mutatvány:C:R

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz Winner_hun #1316 üzenetére

    Azt hittem F-1 verda lesz ,de ez sokkal királyabb.

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Dízeles #1317 üzenetére

    Van az is, [KLIKK]
    Meg van egy RTL Klubos riport is, neten nem találom, winyón megvan, lehet majd feltöltöm valahová, na azt érdemes megnézni:)

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • mdk01

    addikt

    válasz Dízeles #1313 üzenetére

    Ezzel nem igazán értek egyet, de akkor igaza van a tanárodnak ha mondjuk 30év múlva asztalosnak hívjuk azokat akik a piros meg a zöld gombot nyomogatják.
    Ami egyszer elkezdődik annak vége is van a qrvákra is igaz ez csak az idő nincs meghatározva hogy meddig tartanak a dolgok.

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz mdk01 #1319 üzenetére

    Üdv
    Az én olvasatomban arra az asztalosra gondolok akit megbíz a megrendelő egy diófa íróasztal elkészítésére intarziás íves fiókelőkel ,díszes súlyosan csukódó ajtókkal ,politúrozót felülettel.És a bútor elkészültével izlést és hatalmat sugároz.
    De lehet az az asztalos is aki rendbe hoz, megjavít, elkészít bármit ami a megrendelő kér.
    Nem gondolom ,hogy 30 év múlva csak gombokat kel nyomogatni.Bár ez már most is van neve IKEA.

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • mdk01

    addikt

    válasz Dízeles #1320 üzenetére

    Hali!

    Na ez jó kis témának bizonyul...:))

    Továbbra is azt állítom hogy a hagyományosan vett asztalos nem lesz 30 év múlva. Asztalos szakmunkás még talán egy kevés.
    Attól független hogy manapság nem divat a "diófa íróasztal elkészítésére intarziás íves fiókelőkel ,díszes súlyosan csukódó ajtókkal ,politúrozót felülettel" ez oké és nem is fog eltünni de nem a hagypmányosan vett asztalosok fogják csinálni.
    Manapság azért nem divat a fentebb említett stílus mert az erre specializálódott gépek még nagyon ritkák vagy nem is léteznek tehát csak kézzel lehet elkészíteni és a kézzel készült bútorok/dolgok mindig is többszörösébe kerültek a sorozatgyártottaknak.
    A polítúrozás meg mint felületkezelés szintén drága, egyre kevesebben művelik és a mai felületkezelő anyagokhoz képest x@rt sem ér. Ettől független tisztelem az eljárást, mert én is értek hozzá, sokáig csináltam is és vannak bútorok amiket nem is szabad mással felületkezelni, de fogadjuk el hogy eljárt felette az idő.
    Az embereknek kevés a pénzük és legtöbbjük az olcsó dolgokat tudják megfizetni és olcsó úgy tud lenni egy bútor hogy sorozatba gyártják.
    Manapság ezek a szögletes bútorok, mert az erre specializálódott gépek vannak elterjedve, de eljön az ideje annak is(egyre közelebb van) mikor a súlyos diófa íróasztalt, intarziás asztaltetővel, íves fiókkal is sorozatba tudják gyártani. Sőt már van rá példa csak még ezek is drágák de csak azért mert sok tízmilliós gépekkel gyártják őket. Mikor az erre a stílusra specializálódott gépek is elterjednek és sorozatba tudják gyártani az íves fiókelőket intarziával akkor nyomja el a manapság divatos sorozatba gyártott szögletes bútorokat. Ennek viszont kell még pár tíz év.

    Tudod pár száz évvel ezelött azt hívták asztalosnak aki egy cikcakkos vaslappal fűrészelt és kisbaltával nagyolta a fát majd egy nagyjából kihegyezett vasdarabbal finomította azt és a különböző alkatrészeket egy hegyes vassal rögzítette egymáshoz. Aztán 100 éve még kézzel fűrészeltek és gyalultak majd a készterméket már politúrozással felületkezelték.
    Manapság a cégnél ahol dolgozom mint gyártás előkészítő a kézigyalu, a kézifűrész, a véső már sok éve elő sem kerül. A gyalupadokra is nagy táblákat fektetenek mert már a szorításra sem nagyon használják őket csak ritkán.
    Őket még úgy ahogy asztalosnak lehet nevezni mert azért kézzel dolgoznak,kézigépekkel.
    Azt hozzá kell tennem hogy egyedi bútorokat gyártunk és nem laminált bútorlapból hanem tömörfából és furnérból. Megvan a felmérés, digitális cuccokkal majd CAD-be megrajzolom kiírom az anyagokat táblafelosztóra csinálok programot, majd amit lehet a táblafelosztón leszabja egy srác(nem kell hozzá asztalosnak lenni)és az íves alkatrészekre pedig csinálok CNC programot amit CNC-s srác(nem asztalos, annál több) kimar. Amit kell a furnérozó srác lefurnéroz(nem feltétlen kell asztalosnak lenni). A hagyományosan vett asztalos már a lefurnérozott leszabott kiCNC-zett alkatrészeket kapja. Manapság még csak azért lehet asztalosnak nevezni őket mert azért mégiscsak van még az alkatrészeken kézzel végzett munka de idővel azokat a munkafolyamatokat amiket ma még az asztalos végez(amiért még asztalosnak lehet nevezni őket) átveszik a gépek.
    Mégegyszer mondom egyedi bútorokat gyártunk.
    Szóval pár tíz év és azokat a munkafolyamatokat amiket ma asztalosok végeznek átveszik a gépek amiket emberek irányítanak, programoznak de ezeket az embereket én már nem nevezném asztalosnak pedig annak fogják őket nevezni mint annak idején a kisbaltás embereket.
    Ebbe bele kell törődni mert ez a folyamat már rég elkezdődött és ezt hívják fejlődésnek amit nem lehet megállítani és ez az egyre gyorsuló világ ezt igényli is.

    Ahogy manapság is vannak még speciális restaurátorok akik a sokszáz éves bútorokat újítják fel politúrozgatják biztos marad még 30év múlva is egy kevés ilyen felújításokkal foglakozó szaki de hát nem tudom mi lesz velük idővel...mert manapság is az a gyakorlat hogy egyszerűbb és olcsóbb vmiből újat venni mint megcsináltatni, hát mi lesz akkor 30 év múlva?

    Félreértés ne essék én is szeretem a kétkezi munkát és a mai napig művelem de látom ahogy változik a szakma és nagyjából sejtem hová tart. A gépek kiszorítják a kétkezi munkát és nem ez az első szakág.
    Ipari forradalom gondolom sokat mond mindannyiunknak.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz mdk01 #1321 üzenetére

    Üdv!

    Érdekes a gondolat meneted, részben egyett is értek veled, de nem teljesen. Mert ahogy látom, nyugaton kezdik egyre nagyobb becsben tartani ismét a ténylegesen kézzel végzett munkát. Hol látom ezt? Hát a Discovery Travel & Living-en a Házépítők című sorozatban. Ahol nagyon sok fiatal ház építő a kézzel készült termékeket keresi, vagy éppenséggel a múlt század eleji bútorokat. Tehát nyugaton egyre inkább kezd újra elterjedni a kézműves ipar. A másik dolog ami miatt kétlem hogy teljesen eltünne a mai értelembe vett asztalos szakma, az az hogy sok olyan apró munkálat van egy házon és körülötte amit nem tud egy CNC gép elvégezni. És ahoz hogy egy egyedi gyátmányú szekrényt hip-hop beépíts helyszíni igazítás nélkül, ahozz 3D-és letapogató kellene, hogy miliméter pontossan le tud gyártani a szekrényt, és akkor is még ott van az ajtók beállítása, vízszintezése a szekrénynek, vízvetők felrakása, és sorolhatnám még az egyébb apróbb munkákat. Plussz azt is erősen kétlem, hogy 30 év múlva minden asztalos számítógép programozó lesz, és CNC géppel fog a garázsában dolgozni.
    Kicsit más, de az miatt is sem lesz az amit te itt felvázoltál. Az pedig a jelenleg zajló gazdasági válság. Ami részben pont a túlzott gépesítés miatt van. Ez saját vélemény. De gondolj bele, ha mindent CNC géppel fognak gyártani, akkor egy oylan cég amelyik ma mondjuk 15 embert foglakoztat, az 30 év múlva 5 embert fog foglakoztatni. A maradék tíz mit fog csinálni? Ha ők nem dolgoznak akkor az az 5 ember kinek fog szekrényt gyártani? Mert ez a kérdés az összes többi iparágra is igaz.
    Vissza térve a kétkezi munkához, nekem jelenleg nagyon sok olyan munkám van amit jószerivel a mai gépekkel és a két kezemmel kell megcsinálni. Mivel CNC gépet nem lenne érdemes rá állítani. Gondolkodj kis dolgokba, egy éjjeli szekrényért nem érdemes elindítani a nagy CNC gépet. Az embereknek meg viszont sokszor csak arra van szükségük. Mert a költözéskor, vagy felújításkor arra még nem volt szükség.

    Nekem ez jutott eszembe, a szakma jővőjét illetően.

    Üdv Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • Madmax81

    aktív tag

    válasz L.Szilárd #1322 üzenetére

    Hali

    Igazad van de ez a szakma kezd kétfelé válni vannak a bútorlapos asztalosok és a fával foglalkozók .
    Bútorlapos haver nekem is van nagyon jó szakember de sajna a fához nem ért és nem is úgy van berendezkedve .
    Neki elég egy lapszabász élfóliázó+ pár kisgép ,nekem meg van minden de még sem tudom azt a pénzt megkeresni mint ő.

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz mdk01 #1321 üzenetére

    Üdv
    Az egyedi bútor gyártást nem keverném össze a gépesített sorozat gyártással.Mint a kolléga is írja hozzászólásában vannak esetek mikor a digitalizáció nem segít.Lásd fényképek autóba épített tárolókról vagy 1 egyszerű legyező alakú fél csigalépcső fém tartó szerkezettel esetleg egy családi ház tetőtér lambériázása bukóablakok kialakításával stb..Ezekhez szakember kell és mindig is szükség lesz rájuk hiszen az emberi kreativitás nagy és mindig kell olyan aki az elképzelést formába önti.
    Nem becsülöm le a "bútor lap" erejét hiszen gyors és gazdaságos munkáim 50-60% teszi ki.
    Szerintem nem kellene bántani az asztalos szakma öregjeit hiszen amiket cikcakkos vaslappal készítettek abból jó néhány a mai napig is megvan és naponta használják. Értékük többszöröse a megszólalásig hasonló másolatoknak.Már aki megakarja fizetni.
    Még egyszer kihangsúlyoznám az öreg szakik tiszteletét! :(((
    Igen elismerem és elfogadom az új technológiát de a furnérozást már az ókorban is alkalmazták igaz nem óriási hasító és hántoló gépekkel hanem fűrészelték.
    Az ipari forradalom az 1700-as évek vége 1800-as évek elején indult ha jól tudom , ez nem 30 évvel ezelőtt volt.
    Ja a bútorlapokat nem kézi fűrésszel szabom méretre. :)

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz Madmax81 #1323 üzenetére

    Üdv!

    Neked is igazad van, hogy két felé szakad a szakma, de nekem már inkább az az érzésem hogy három felé. A bútor laposokat inkább haggyuk, mondjuk én is dolgozok vele, mert azzal gyorsan lehet pénzt keresni. A másik résznek akik tömörfával dolgoznak, nehezebb a dolgok. Mivel én úgy látom, hogy ígény lenne a tömörfából készült bútorokra, csak nincs meg rá az anyagi lehetőség. Az a réteg aki meg megengedheti magának, ezt a fajta bútort, meg igen kicsi. Így azt a "rengeteg" asztalost nem tudja ellátni munkával. Tömörfához meg sokkal nagyobb gépezetség, és több szerszám kell. A tapasztalatról nem is beszélve. A harmadik rész pedig szerintem már a nyílászárózók. Mert már azt sem érdemes saját részre gyártani.Most meg főleg, nem lehet majd nyilászárót gyártani, mert újházaknál, már CE minősítést kérnek a használatba vételi engedély kiadásakkor.

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz Dízeles #1324 üzenetére

    Üdv!

    Veled is egyett kell hogy értsek. Én tisztelem is az öreg szakikat, mert tőlük lehet a legtöbbet tanulni.

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • mdk01

    addikt

    Hali!

    Nem szeretnék külön hsz.ket írni majd csemegézzen mindenki kinek melyik részhez van hozzáfűznivalója.:)
    Először is úgy érzem egyikőtöknek sem jött át 100%ban amit írtam ez részben lehet a fogalmazás hibája, meg egyéb más dolgoké.:)
    Továbbiakban igyekszem bővebben kifejteni a meglátásomat.
    Másodszor pedig én úgy érzem sehol nem szóltam le az idős szakikat ezért nem értem a kirohanásotokat.
    Én is idős mester mellett tanultam és tisztelem őket elsősorban azért is mert nekem a mai idős asztalosok a mérce, akiket még 100%-ban asztalosnak tudok nevezni.

    A 3D-s letapogatónak is eljön az ideje de nem 30 év múlva.:)
    [B]Ha a kész bútoralkatrészek összerakását majd a kész szekrény beszerelését asztalosnak nevezett emberek fogják végezni akkor lesznek asztalosok.[/B]
    Asztalosnak én azokat az embereket hívom akik tervrajz alapján a kézügyeségük segítségével összetudnak rakni egy bútort az első munkafázistól az utolsóig. A beszerelés meg a lambéria felszerelés mind az utolsó munkafázis.
    A cég ahol dolgozom az egyik legnagyobb volt a dunántúlon.... 30 éve. Aztán koptak ez emberek. Az egykor közel 100 asztalosból ma 13 van. Ennek részben az az oka hogy bejöttek a tömeggyártott bútorok és az hogy a gépek nagyon sok munkafolymatot átvettek.
    Na azokat a munkafolyamotokat amiket ma még az asztalosok végeznek azokat is átveszik idővel a gépek. Az a maradék 10 ember(akiket L.szilárd kollega írt) meg munkanélküli lesz és tengődik az életben. Ma is vannak ilyenek ők azok az asztalosok akik egykor benne voltak a fent említett 100 asztalosba. Ilyenek mindig is voltak és lesznek. Generációról generációra szakmák születnek és halnak ki.
    Az NC-CNC felsőmarós szakember már nem feltételen asztalos, mégis 10 asztalos munkáját végzi el. Ezzel kiváltottunk 10 asztalost egy NC-CNC felsőmaróssal.:U

    A CNC gép ráállítását a munka volumene határozza meg és a bútor ÁRA, hogy belefér e a keretbe.
    Nem olcsó ha el kell menni és ki kell CNC-maróval vágni egy ívet mert még mindig nem egy mindennapi, elterjedt gép, de már léteznek és egyre olcsóbbak és egyre több lesz belőlük ezért egyre olcsóbb lesz az használatuk.
    Ma még megéri sokaknak szórakozni egy-két ív kivágásával mert drágák a CNC marók használata de ez is meg fog fordulni...nekünk már olcsóbb a CNC maróval kivágni egy ívet mint asztalossal megcsináltatni. Ez tény. Vannak olyan munkák ahol érdemes elvinni és CNC maróval bérkivágatni az ívet, de mint írtam ez a munka volumenétől függ.
    Manapság nem érdemes elindítani a CNC gépet egy éjjeli szekrény miatt de eljön annak is az ideje mikor nem lesz érdemes az asztalos kezébe adni a különböző alkatrészeket csak a munkafolyamat végén mikor az összerakásra kerül a sor.

    Nézzétek meg pl. a RETZ-ben milyen bútorok vannak.
    Tele vannak marásokkal , ívekkel és asztalosnak köze sincs hozzá és ezek tömeggyártott bútorok. Azokat a bútorokat mérnökök tervezték majd készítették elő gyártásra és a betanított alkalmazottak rakták össze ahol a felvétel úgy volt meghirdetve hogy "asztalos végzettség előny"(bár ez utóbbiba nem vagyok biztos).
    Ez már a valóság és eljön az az idő mikor az egyedi bútorokat is annyira gépiesítve fogják legyártani mint a mai tömeggyártott bútorokat. Ezek a bútorgyártó cégek pedig annyira olcsón tudják majd legyártani az egyedi bútorokat hogy eltűnnek a kis asztalosok. Mivel a fekete gazdaságot is egyre inkább szorítják vissza esély sem lesz a kis asztalosok fennmaradásának.
    Vicces egyébként mert vannak lépcsőtervező programok amik ACAD alá települnek fel.
    Simán ki lehet velük 3D-ben rajzoltatni a lépcsőt majd egy kis munkával készen is van a CNC program és már csak az anyagot kell berakni a gép alá és START.
    Nem rég CNC martunk egy lépcső bérmunkában és mikor jött a srác beszerelés után azt mondta cuppra passzolt minden és legközelebb is így fogja csinálni mert spórolt 2 hetet(CNC) és könnyebb lett a zsebe 60ezer forinttal de abba a két hétbe sokkal többet keresett mint 60ezer forint.

    Amit írtam nem kell mindent 30 évre venni mert vmi lehet 50 év múlva teljesül de sajnos teljesülni fog ha így haladnak a dolgok.Nekem sem tetszik de ez van.

    Üdv.

  • mdk01

    addikt

    válasz L.Szilárd #1326 üzenetére

    Mit is lehet tőlük tanulni?
    Jah hogy hogyan kell két kézzel és kéziszerszámmal egy félig takart fecskefark alakú fogazást megcsinálni?
    Igazad van, csak azt ne felejtsd el hogy már manapság sem sokakat(átlag ember) érdekel a félig takart fecskefark alakú fogazás, pláne a kézzel készített.
    Ha pedig vkinek arra van igénye annak egyszerűbb géppel megcsinálni és még szebb is lesz, ha nincs lehetőség géppel megcsinálni akkor jöhet a jól bevált kézzel készített de akkor fizesse is meg a kuncsaft mert az nem lesz olcsó.

    Ne értsétek félre én is imádok kézzel dolgozni és szeretek fecskefark alaku fogazást csinálni de a világ változik és nem én változtatom csak leírom hogy hogyan látom.
    Az élet a változásokról is szól és haladni kell a korral mert elveszünk.
    Nem mindig az a jó ami 50 évvel ezelőtt volt mert akkor még mindig sokan lovaskocsival járnának és számológép helyett abakuszt használnának.

  • thyeby

    őstag

    Sziasztok!
    Kicsikét kimaradtam most Tőletek. (rengeteg a munkám, kezdődik a szezon - szabadidőmben pedig belebolondultam abba a rajzolóprogramba, amit mdk01 ajánlott. Köszönet Neki érte!)
    Most komoly kérdésem van:

    Kaptam egy nagy diófát. Két utánfutónyi rönk. Szombaton lett szegénykém kivégezve.

    Tudja valaki, hogy a dióval vágás után mit kell tenni? Azt tudom, hogy a bükköt gyorsan háncsolni, és gatterolni kell, mert bogár rágja, befülled. De a dió? Az biztos más téma.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz thyeby #1329 üzenetére

    Üdv!

    Mint szaki tanácsolom hogy minnél előbb gatteroltasd fel. A háncsot nem olyan lényeg leszedni. De minnél előbb vágasd fel, és tedd szárazhelyre, ha lehet még a rönköket is. Mivel a fát két féle képpen lehet jó minőségben megőrizni. Vagy víz alatt kell tárolni rönk formában, vagy felvágva szárazhelyen. Feévágatva úgy lenne a legjobb ha a végeit viasszal, vagy faggyúval letudnád kezelni. Így nem reped be annyira, mivel a bütünél lassaban szárad. Még egy jó tanács: ha tudod egyenletesen súlyozd le mert elvetemedhet. Főleg hogy tavasszal lett kivágva amikor már kezdenek feléledni a fák, és több a nedvesség tartalmuk, mint télen. Tehát írány vele a gatterüzem, majd betárolás.

    Jó munkát!

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz mdk01 #1328 üzenetére

    Üdv!

    Bocsánat, hogy nem részleteztem az hogy mit lehet tanulni a mesterektől. Arra mondjuk kiváncsi lennék, hogy egy gép hogyan készít intarziát, vagy pl. aranyfüstöt hogyan készít? Hogy csak egy két igazi kézügyességet igénylő munkát említsek.
    A termék megfizethetőségéhez még annyit, hogy akár milyen olcsó is lesz egy "dióból" készült bútor, ha annak az X számú embernek nincs munkája és ezzel együtt keresete akkor nem fogják tudni megvenni. Szerintem a mostani gazdasági válság is ennek a következménye.
    A kézi munkát jelenleg Európa ezen területén nem tudják megfizetni. Nyugaton ahol van elég jövedelem , ott igenis van jövője a mai, és régebbi értelembe vett asztalos szakmának.

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz L.Szilárd #1330 üzenetére

    Perfekt!

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz Dízeles #1332 üzenetére

    Üdv!

    Kössz! Ez már szakmai ártalom. :P

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz mdk01 #1327 üzenetére

    Üdv
    Régóta nem a klasszikus asztalos munkából élnek az asztalosok.
    Asztalosok powa..

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz Dízeles #1334 üzenetére

    Üdv!

    Igazad van. De akkor egy kérdés: A mai világban mi a klasszikus asztalos munka? Mert hát lapanyagokkal közel ötven éve dolgoznak. Mivel már az 60'-as évekbeli bútorokban is megjelen a faforgácslap. Akkor már azóta nem a klasszikus asztalosként dolgoznak az asztalosok. Én úgy gondolom, hogy amíg, kimegy felmérni egy collstokkal, és füzettel, és maga megtervezi a szekrényt, és kezébe veszi az alapanyagot, és maga szabja le / Nem gépi szabásterv alapján! /, és állítja össze addig az asztalos. A mai CNC gépek mellett dolgozók már nem bíztos. Ők közelebb állnak egy programozóhoz.

    MDK01:
    Még egy amit egy CNC gép nem tud megcsinálni. Régi vágódeszkát felújítani. :)

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz L.Szilárd #1335 üzenetére

    Így igaz.
    Szerintem az asztalos azt készíti amire igény van vagy amit a megrendelő kér.És mivel rugalmasabb mint egy nagy cég széles a termék skálája.
    "Régi vágódeszkát felújítani" LOL

    [ Szerkesztve ]

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz Dízeles #1336 üzenetére

    Üdv!

    Van ilyen is. Itt ne hagyományos értelembe vett vágódeszkára gondolj. Hanem disznóvágásokon használatos nagy vastag "deszkára". Jelnleg két darabot kell felújítanom. Majd felrakom még a szórító tartómat, azt csináljátok meg CNC géppel. :P Az egyszerűsége miatt nem érdemes megcsinálni.

    Csáó Szilárd!

    [ Szerkesztve ]

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • thyeby

    őstag

    válasz L.Szilárd #1335 üzenetére

    Beleolvastam a vitátokba az asztalosmesterség és a CNC gép összefüggéseiről.
    Tulajdonképpen mindkettőtöknek igaza van egyszerre, a prognózisotok eltérő csupán.
    S hogy melyikőtök jóslata válik be, majd az unokáink megírják az ükunokáinknak.
    A CNC gép egy jó dolog, de sok dologban nem tudja kiváltani az asztalost, sok dologban viszont igen.
    Meg tudok nevezni olyan asztalost, aki két perc alatt készül el (kézzel!) egy fecskefarkú fogazásos fiókillesztéssel, sose használ ilyen célra marógépet, kézzel gyalul, és amerikai mércével is nagyon jól keres. Egyedi bútorgyártásból él.
    Az asztalos munkája korántsem merül ki abban, amit az automata gépek képesek megcsinálni. Az asztalos látja a fa erezetét, észreveszi a vaseret, jó helyre tudja tenni a göcsöket, fafajtákat ismer és illeszt. Az asztalos kezében él a fa, míg egy CNC (és annak kezelője) számára a fa csak egy munkadarab. Az asztalos tud faragni, a CNC csak marni képes. De minkettőnek létjogosultsága van a maga területén. Ha nem lenne igény az asztalosra, már rég kihalt szakma lenne. Ma már a legprofibb sakkozógépek megverik Kaszparovot, de ki nézné és elemezné a sakkpartikat, ha gépeket versenyeztetnénk egymással? Ma már ezerféle jármű gyorsabb a futásnál - és a futás nem szűnt meg, a futás az ember számára életelem. Ilyen a naturalizmus is. Az is életelemünk. Csodaszép pl. az a fából készült villanykapcsoló, amit a Baumax-ban lapátolnak ahhoz képest fillérekért, amennyiért egy asztalos elvállalná. Tehetősebb réteg vásárolja. Ám egy igazán tehetős kényesen ügyel rá, hogy az ő falán ha fából készül a konnektor, az ne "kommersz" sorozatgyártmány legyen, hanem valódi remekmű.
    A CNC gép pénzt gyárt, az asztalos (már amelyik :) ) remekművet. Kár becsmérelni akár ezt, akár azt. Így kerek a világ. Jól megvannak ők egymás mellett - és szerintem meg is lesznek az idők végezetéig. Legfeljebb az a terület fog változni, ahol ez, vagy az inkább teret hódít.

    Szeretnék én olyan asztalos lenni, akinek van CNC gépe, és amíg az termeli a pénzt, én remekelhetnék kedvemre szintén jó pénzért mondjuk bídermájer restauálással, s közben a fiamat tanítanám a hokedlikészítés fortélyaira, hogy egyszer nőjön fel Ő is a restauáláshoz.

    Több fa van, mint asztalos!

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz thyeby #1338 üzenetére

    Üdv!

    Thyeby, talán te fogalmaztad meg a legjobban eddig. Én is erre gondoltam, csak nem sikerült így megfogalmazni. Amúgy én bevetem a modern tecnika vívmányait, már ami belőlük rendelkezésre áll. De amellet még mindig kitartok, hogy Magyarországon csak azért van ekkora kelletje a sorozat gyártott dolgoknak mert olcsók. Ha lenne elég pénzük az embereknek, akkor sokan a tömörfát választanák nútor alapanyagul. Tapasztalat! Csak hát álltalában tömörfából kétszer-háromszor annyiba kerül, mint bútor lapból. És ekkor még nem is igazán keményfából készül a bútor. Mert mondjuk egy dióból készített bútor négyszer-ötször is több lehet. Mivel már csak az anyag jóval több, nem beszélve a munkáról, és időről.
    Thyeby, egy dologban viszont vitatkoznék veled, a CNC gépekkel kapcsolatban. Miszerint nem tudnak faragni. Annyiban igazad van, hogy nem vézővel meg kalapácsal "faragnak", de egy komoly, úgynevezett öt tengelyes CNC gép már megtudja azokat a mintákat csinálni mint egy fafargó. Még talán úgy is mintha faragva lenne. :) Láttam már olyan gépet, hogy fénykép alapján kimarja az arcot, vagy ami a képen van. Az mondjuk igaz, hogy az nem olyan mintha kézzel faragnád. De neki is eltart pár órát a minta bonyolultságától.

    Üdv Szilárd!

    Ui.:Mi lett a dióval?

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • thyeby

    őstag

    válasz L.Szilárd #1339 üzenetére

    Azt hiszem, nem értettél teljesen:
    Ismerem ennyire a CNC+-t, magam is szeretnék építeni egyet idővel (a szervomotorok már megvannak)
    Perszepersze, vannak a szobrászgépek (négymisiért már kezd is tudni valamit), jól is fest egy diák tanulószobájának a falán egy fénykép alapján generált 3D-s fa karcolat, de amikor én egy virágszirmot, de akár csak egy ikszet mélyítek a fába, az másítatlan faragás, nem pedig kimart minta. Küldj nekem képet, és kép alapján megmondom, hogy faragott minta, vagy CNC.(amikor faragunk, akkor figyelünk a szálirányra -ezt egy CNC képtelen megtenni - az én szirmom a szálirányhoz fog illeszkedni, a CNC erre csak akkor képes, ha ugyanazt a fadarabot teszem be neki - rém pontosan állítva be a kezdőpozíciót) Ahogy tíz lépés után azt is megmondom, hogy géppel sakkozok-e, vagy intellektüellel.
    Ha egy festőművész galériájában képet vásárolsz, és egy év után betévedsz, és azt tapasztalod, hogy az általad megvásárolt kép újfent ott lóg a "tárlat" falán, akkor bizonyos lehetsz benne, hogy nem művésztől vásároltál műalkotást. (Ilyennel bizony már találkoztam!) Vasarelli baromi könnyen tudná reprodukálni az alkotásait, ám nézz utána: Megteszi?

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz L.Szilárd #1339 üzenetére

    "...Ha lenne elég pénzük az embereknek, akkor sokan a tömörfát választanák nútor alapanyagul..."

    Ezen a fórumon már vitatkoztam (eredménytelenül :() azon, hogy a tömörfa nem drágább a bútorlapnál (a fenyő). Utánaszámoltam többször, hogy nem írtam-e butaságot.
    Igaz, hogy a munkadíja drágább egy tömörfa bútornak, de mennyivel? A táblásítással. Négyzetméterenként háromezer forinttal. Amikor valaki kifizet egy pozdorja konyhabútorért 250 ezer forintot, ott már jelentéktelen lenne a táblásítás költsége. ...és mégis a pozdorja a kelendő még 250 rugóért is.
    Igazad van egyébként ebben a dologban, igény lenne ha pénz lenne. Ám pénz nincs, és nem is remélem, hogy lesz. Ha lenne időm tömörfa bútort gyártani, verni tudnám a bútorlapüzemeket simán. Van aki meg is teszi. Láttam én már 16 ezerért pozdorja íróasztalt, és vettem 18-ért tömör fenyőből legalább akkora íróasztalt.
    Szóval nem csak arról van itt szó, hogy nincs pénz. Sok esetben igény sincs. Sajnos.

    Több fa van, mint asztalos!

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz thyeby #1341 üzenetére

    Üdv!

    A fenyőnél lehet, hogy hasonló az ár, de az attól is függ milyen anyagot veszel, és hol. Mert ha már szárítva veszed meg az anyagot, és nincs kedvezményed, akkor a szárított fenyő fűrész árú is drága, nem beszélve az egyéb fafajtákról, amikben gondolkodnak az emberek álltalában. Nem tudom te, hogy számoltál, de nekem már akkor is több ha négyzetméterben számolom az anyagot. Amiben persze nincs benne a leeső darabok, a gépek használata.
    A számításaimhoz a tölgyet vettem alapul: / Azon az áron ahogy én kapom szárítva. /
    1 m2 = 0,025 m3
    1 m3 szárított tölgy 180,000 Ft+Áfa /Nekem kedvezménnyel/
    Így m2-re 4500 Ft jön ki, ami egy bútorlaptáblánál már 25500 Ft/tábla, és mint írtam ez csak a kész tálásított ár.
    Hogy ne érje szó a ház elejét a legolcsóbb telephelyről vásárolható tölgy anyag 135000 Ft amit netem találtam, de az nekem messze van. Lehet szállítással úgyan ott lennék mint most.
    Azt is tudom hogy alkalmi vételbe lehet olcsóbban is kapni, de arra nem lehet alapozni. Legalábbis szerintem.
    Hát utána számoltam ha tényleg csak a táblásítás lenne a plusz költség akkor is már 50,000 Ft-tal lenne húzósabb. Ami persze nem működik mert nem csak az a plussz költség. A tölgynél mondjuk 50% hulladékot is lehet számolni, ha ennél kevesebb akkor nagyon jó anyagot kaptál, és nagyon ügyes is voltál. Ha így számolom akkor máris 6750 Ft a négyzetmétere.

    Várom a te számításaidat is! Neked hogy jött ki úgyan annyira!

    Csáó Szilárd!

    Ui.: 1340# Hozzászóláshoz. Bocsánat gondolhattam vvolna hogy ismered. De ott is csak a szakemberen múlik mennyire lesz jó munkája.

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • Dízeles

    aktív tag

    Táblásított szárított luc csiszolva 5500ft/m2 +szerelési díj + felület kezelés alapanyag 300-800ft/m2 + annak a munkadíja 150ft/m2 X réteg /3-5 réteg/.

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • ABnormal

    őstag

    mennyi hozzászólás!!! vagy csak régen jártam itt?

    tetszett az eszmefuttatásotok a cnckről és úgy az asztalos szakma jövőjéről...
    nálunk a laprészlegen van 2db élzáró gép,1db vízszintes táblafelosztó ( auto.lapadagolóval,nagyon jó ),3db cnc megmunkáló központ ( 2.5D ),ebből 1 íves élzárós ( ez az enyém ) egy nagy sorfúró,egy kis sorfúró,egy körfűrész,2db maró,2db íves élzáró gép...szinte mindent a cnc gépekkel munkálunk meg a méretrevágás és élzárás után,még akkor is ha pl a sorfúrón is ki tudnánk fúrni ,de a cnc-vel gyorsabb,pontosabb...mondjuk ha lenne pl 300db szekrényoldal akkor maradna a sorfúró de a mostani helyzetben jó ha 2-10db egyforma alkatrész készül...
    szerintem el fog jönni az az idő amikor lesz minden asztalosnak cnc gépe a garázsban,ha nem is gyári,de a hobbycnc.hu-ról másolt :D

    [ Szerkesztve ]

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz Dízeles #1343 üzenetére

    Üdv!

    Dieseles, szerintem, és tapasztalatom szerint sz álltalad írt felületkezelési díj nagyon kevés. Most nem tudom pontossan, hogy anyaggal, vagy anélkül, de erre felén 3-4000 Ft-ot is elkérnek m2-ként a felületkezelésért.De szerintem anyag nélkül ennyi. Tehát ha így elkezdünk számolni, akkor bőven 15-20 ezer Ft/m2-re jön ki a tömörfa ára. Így már én jártam közelebb az árral, nem thyeby. De várom továbbra is várom az ő számításait. Holnap feleteszem az én előzetes árlistámat, amit majd használni fogok. Ez még tavaly ősszi érdeklődés alapján állt össze. Amúgy mindenki véleményére kiváncsi vagyok ezzel kapcsolatban.

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • thyeby

    őstag

    válasz L.Szilárd #1342 üzenetére

    Fenyőről beszéltem, nem tölgyről. Igaz, csak zárójelben írtam.
    Legutóbb áfásan 50ezer alatt vettem egy m3 műszárított borovit. (megsúgom, hogy ezúttal 7% kisker felárat fizettem, s nem a megszokott 10% kedvezményt, ami nettó 200 e feletti vásárlásnál jár) Gyönyörű, göcsmentes, annyi kifogás van csak vele, hogy akinek nem görgős a vastagolója, annak sűrűn pucolgatni kell a gyantától a gépet.
    Ha gondolod, belemegyek pontos számításba. Hidd el, nem számoltam el.

    Hozzászólásodhoz két dolgot fűznék:
    Ha valaki 200ezer felett ad tölgyért, maga dolga. Nyolcvanezerből gyönyörű tölgyhöz lehet jutni. Még az ország másik végébe is érdemes elmenni érte. Az áraidból látom, Pest vagy vonzáskörzete. Ott nekem is kínáltak silány bükköt 120 ezer+áfáért. Legutóbb 33 ezer + áfáért vettem. 50-ért olyat kapok (bükk), amiből 10% sem kerül a kandallóba. Nekem még soha semminek nem sikerült a felét kidobni.
    Más: Csak akkor fizetek a műszárításért, ha nagyon sürgős a száraz anyag. Nem azért a 8 ezer/ m3-ért, hanem azért, mert sokkal jobb a természetes módon száradt fa. (és olcsóbb is.)
    S mégvalamit: Ha csak egy tölgy szekrénysort akarsz összehozni, akkor lehet úgy számolni, ahogyan tetted. Egy darab az nagyon drága mindenből. Ám ha valaki elad havonta két-három komolyabb tölgybútort, akkor kevesebb, mint a feléből ki lehet jönni.
    (azt már csak zárójelben írom, hogy amikor pozdorja bútor készül, ott is van gépkopás - a táblásításnál pedig melyik géped kopik? Az ecseted, meg a szorítód orsója.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz thyeby #1346 üzenetére

    Üdv!

    Thyeby az utolsó mondatoddal erőteljesen vitatkoznék, miszerint:
    "azt már csak zárójelben írom, hogy amikor pozdorja bútor készül, ott is van gépkopás - a táblásításnál pedig melyik géped kopik? Az ecseted, meg a szorítód orsója."
    Mert hát azt erősen kétlem, hogy te rendszeresen, gyalult csiszolt anyagot vásárolsz, és szt úgy összetudod ragasztani, hogy utána semmit ne kelljen vele csinálni. Ha igen akkor gratulálok! Én általában szélezetlen, gyalulatlan anyagot vásárolok. Amit első körben szélezni kell, majd egyengetni, és két élét vastagolni ragasztáshoz, hogy pontos legyen. Ezután jön csak az ecset koptatás. Majd ismételten, egyengetés vastagolás.

    Azzal sem teljsen értek egyett, hogy érdemes elmenni az ország másik végébe az anyagér. Mert egy utánfutóval jó ha 1 m3 tölgy anyagot eltudsz hozni. Ha meg már teherautót kell fizetni, akkor végére lehet, hogy úgyan ott vagyok mintha "helyben" megveszem drágábban.

    Azzal viszont egyett értek veled, hogy a természetesen száradt anyag, jobb mint a műszárított, de ahozz tőke is kell. És egy induló asztalosnak nem biztos, hogy van fölös 4-5 milliója faanyagra amit majd csak 2-3 év múlva tud felhasználni. Plussz annak az anyagna a tárolására hely is kell, amivel nem igazán rendelkezek. Főleg nem olyannal nem ami ténylegesen megfelelne faanyag tárolására. Mivel annak is meg vannak a szabályai, hogy hogyan kell tárolni.

    Fenyőt lehet én is tudnék ötven körül.

    Amúgy rosszul tippeltél az elhelyezésnél. Baranya megyei vagyok.

    Csáó Szilárd!

    Várom további véleményedet!
    Tényleg jó kis téma ez. :-)

    [ Szerkesztve ]

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • mdk01

    addikt

    Hát itt fehérváron br.110k a borovi, 150k a bükk, 240k a tölgy. ehhez képest elég olcsón juttok fához.:U

    Thyeby:
    Szerintem csak a gyalulással és a fűrészlap vastagságával megvan 10% hulladék.
    A lapanyagoknál is 20% veszteséggel szoktunk számolni egyedül táblafelosztón jön ki 10%-ra akkor is legalább 5 táblát kell felvágni átlagos méretű lapokkal.
    Én most fogok gyártani kontraprofilos ajtót egy szekrényre és 40-50% hulladékkal számolok, pedig viszonylag jó anyagot vettem.

    Soha nem tettem ilyet de felmérem mennyi lesz a hulladékom kíváncsiságból.:)

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

  • L.Szilárd

    csendes tag

    válasz mdk01 #1348 üzenetére

    Üdv!

    Mdk01:
    Az lenne a kérdésem, hogy te melyik cégnél vásárolsz? Mivel most olvastam vissza és rossz árat is írtam a tölgyre. Mivel az a 180,000 Ft már az ÁFA-s ár. Én a JAFHolcz-hoz járok Pécsen. Eddig teljes mértékben megvagyok velük elégedve. Egy két dologba, kicsit drágábbak mint a többi üzlet, de kiszolgálásra nem lehet panaszom. Ha nagyobb tételben tudnák vásárolni, akkor érdemes lenne házhozszállítást is kérnem, és akkor lényegében a helyszíni munkákon kívűl nem is kellene anyagért mennem. :DD Mert minden mást házhoz hozznak.
    Amúgy annyiban igaza van Thyeby-nek, hogy lehet olcsóbban is tölgyhöz jutni, de én már mentem ilyet megnézni, annak erő jó indulattal is a fele tűzifa volt. A JAFHolcz-tól hozzott anyagnál rossz esetben is 30-40%-os hulladékkal számolhatok. Így ha keresni szeretnék, és a tölgynél megengedett maximális hulladékot számolnám, akkor az anyagköltség bő 50%-át zsebre tehetném. :) De inkább nem teszem, és így probálok kuncsaftot szerezni.

    Csáó Szilárd!

    Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

  • thyeby

    őstag

    válasz L.Szilárd #1347 üzenetére

    Ja, persze, megtaláltam, hol nem értjük egymást:
    A táblásítás árában már benne van a gyalulás, és egy csiszolás.

    Ha külön számoljuk, akkor olvasunk gépkopást.

    Hogy érdemes-e?
    Most látom, h mdk01 240-ért vásárol tölgyet. Ha csak 120-ért be tudja szerezni bárhol az országban, akkor 10 m3-nél potom egymisi a zsebében marad, 200-ért meg repül a kamionos - még fel is pakolja, meg le.

    Persze, ha valakinek nincs hol tárolni, nincs elég tőke, úgy drága dolog a favásárlás. Viszont úgy igazán nehéz labdába rúgni a piacon, maradnak a pószpász megrendelések.

    Ne értsen félre senki, nem okosabb akarok én lenni senkinél. Amikor a szükség hozta muszály voltam én is drága öreg autót fenntartani, sokszor még ma is utánfutóval cserpákolom a fát, mert kell a pénz máshova, de azt megtanultam, hogy az ember csak olyanra mondja ki, hogy nem éri meg, amit többször is kipróbált, és nem sikerült. (néha még azt is újra kell gondolni)

    Amikor kezdtem (fajáték készítő vagyok most épp), akkor úgy 30-40%-a volt a bruttó bevételemnek az alapanyag költség. Mára már alulról súrolja a 20%-ot. (És van olyan tétel, amivel akkor jövök ki sokkal olcsóbban, ha a drágább fát veszem meg - persze. Nem azt kell keresni, hogy hol legolcsóbb a fa, hanem azt, hogy hol jön az ember ki a vételből jobban.)

    A legtöbb fafajt nyugodtan tárolhatod udvaron, a szabad ég alatt, csak szakszerűen rakatold, figyelj az uralkodó szélirányra, és a tetejét feltétlen úgy fedd be, hogy víz akkor se csepegjen rá, ha ordító vihar van. Ha félted a fát a szabad égtől, készíts színt, vagy olcsó fából garázst. Ha csak öt m3 fát tárolsz benne, már megtérül. Jómagam ilyen célra mobil garázst készítettem lúcból, és ha jobb telephelyre váltok, azt akár vihetem tovább, akár eladhatom, mert kelendő. Az idénre ist tervezek mégegy garázst.

    Ismerek én olyan szaktársat, aki 80-ért vásárol lucfenyőt. Megél így is, de én többet nem mondom neki, hogy évi 15 m3-nél mennyit dolgozik a hozzá közeli kereskedőre. Én annyiért vörösfenyőt kapok - jó, áfa nélkül, úgy emlékszem.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák