Új hozzászólás Aktív témák

  • Kobe

    veterán

    üdv

    itt is feltenném kérdésem. A szitu: szeretném felújítani a szobámat, aminek a leghúzósabb része a szobabútor. Modernebb kialakítású darabot szeretnék venni/vagy helyben csináltatni. De: a kinézett készre gyártott elemes bútorok minden ismert nagy bútoráruházban rohadt drágák. Pl 4 db szimpla polc és 2 kisebb szekrény, 150 ezer....

    Másik gondolatom az volt, hogy legyártatom, és akkor nincs ilyen probléma, hogy nem passzol méretbn stb, de nem tudok még egy hozzávetőleges árat sem, hogy mennyiért szoktak ilyet csinálni, hogy egyáltalán érdemes e ezzel a megoldási lehetőséggel foglalkozni.

    Linkelnék pár képet.

    [link] Szeretnék egy összeállításában ezzel teljesen azonos kivitelezésű darabot (2 szerény között a kanapé, felette a polc).
    Méretek:
    a szekrények 50 cm szélesek (a ruhatartóból jobb lenne mondjuk egy 100as) 200cm magasak és 30 mélyek.
    A polcok a szekrényelemek között 200 cm tesznek ki, és olyan 20 cm szélesek.

    Emellé szeretnék társítani egy hasonló tv állvány rendszert : [link] Mivel nagy szekrény már "volna" az összeállításban így természetesen az álló szekrény a kilinkelt képen nem játszana szerepet, inkább egy cd-dvd tartó állvánnyal helyettesíteném.

    Méretek: tv állvány 150cm széles, 40 cm magas és 50 mély,
    komódjellegű akármi 40 mély, 100 magas, 100 széles.
    a cd-dvd szekrény amit szeretnék az saccperkb 80 magas, 20 mély, 20 széles, 4-5 rekesszel

    Emellé szeretnék egy íróasztalt, ami a szokásosnál vastagabb bútorlapból van, kb 5 centi vastagból, L alakú - hogy vizualizáljam, egy 50x50 es lapból és egy 150x50 es lapból lehetne összerakni az L formát, szimpla króm lábakkal.

    Tudom komplex a kérdésem, de abszolút nincs fogalmam a vállalkozói árakkal, hogy mire számíthatnék, menjek el "tárgyalni" vagy gyüjtögessek még a pénzemhez bőven.
    Színben az ún. "wenge" vagy mi az ami tetszik, ez a feketés barnás, mint ami az első linkelt képen is emgtalálható.

    Botor elképzelés, hogy mondjuk olyan 180 ból meg tudnám úszni, ha gyártatom ?
    Csak közelítésképp, az első linkelt képen található szett olyan 155 ezer huf, a tv állvány meg a cd-állvány és a komód jellegű akármi még nincs benne. Az még kb 90 ezer ft de inkább 100.

  • kalman7

    csendes tag

    válasz Kobe #1051 üzenetére

    Én hobbi szinten asztaloskodok, és csak egy ideje figyelem a bútor piacot, árakat, anyagokat, minőséget. Ezek alapján úgy látom, hogy ha kell egy adott minőségű, méretű, anyagú bútor, azt X-től 2X, de akár 2,5X-ig is terjedhet az ára az apró részletektől függően.

    Az utóbbi 1 évben csináltam 8 db azonos méretű könyvespolcot. A legegyszerűbb 1 hét alatt készült el, kb. 20E ft anyagköltséggel. Ennek csak 2 oldala, hátlapja meg polcai vannak. Egy másikba csináltam 5 téglatest alakú dobozt, ami kitölt két polzközt. Csak a dobozok faanyaga volt 15E ft + felületkezelés. Ránézel a két polcra, meg nem mondod, hogy dupla az anyagára, és négyszeres a munkaigénye (ismétlem hobbista vagyok). Egy másik polcra feltettem két 60x40-es bútor ajtót. nem egy nagy dolog, mégis vagy 50%-ot dob az árán. Még mondhatnék hasonlókat.

    Ezt látom a bútor boltokban is. Ha kell egy funkció az X ft, de ha kell rá rendes hátlap, vagy egy korona díszítés, keményfa fogantyú, csavar helyett rejtett csapozás, ilyesmi akkor kétszer annyit kérnek. Úgy látom a bútor gyártás eléggé telített: amennyit fizetsz, annyi értéket kapsz. Tehát ha nem vagy megelégedve a bolti árakkal, akkor kezdj el alaposan, részletesen tervezni. Ha csak úgy kérsz asztalostól árajánlatot, hogy X méret, Y anyag, akkor nem tudja eldönteni hogy tegyen-e front keretet, lábazatot, stb. Az egyik asztalos tenne rá, frankó lenne a bútor, de amiatt drágábban csinálja mint a másik, aki épp csak egy csontvázat rak össze. Ha fényképet viszel, az se tuti. Ránéz, megoldja "máshogy". Ha A-Z megtervezed, megmondod mindenre, hogy legyen-e, mekkora legyen, rátakarjon, támaszkodjon, középen legyen, kilógjon, ne látszódjon, ez csavarozva legyen, ez csapozva, itt legyen egy nagy furat, stb, akkor reális árajánlatokat kaphatsz. Persze egy csomót kell dolgoznod a tervekkel, de lesz egy pár frankó bútorod.

    Ha valahogy tálalod itt a részletes tervet, annyit biztos tudunk segíteni, hogy mik a költségesebb részletek és mik azok, amiket bátran kérhetsz. Pl. az anyag. Bár írtad, hogy bútorlap, meg nem írtad, hogy akarsz vele dolgozni, de azért leírom, hogy a mi konyhabútorunkat profi asztalos csinálta, de úgy egyeztünk meg, hogy a fa alkatrészeket én felületkezelem. Ezzel pl. nagyon sokat esett az ára. Írtad, hogy a wenge szín tetszik, ahogy néztem az árakat, nagyjából egy árban vannak a különböző színek, és egyik-másik helyen szinte végtelen sokféle van. Ettől nem kell félni.

    Még egy tanács ha ajtós bútorokat tervezel, próbálj minél több ajtót standard méretből választani. Ha sikerül, azzal jól jársz. Nézd meg mennyibe kerül egy nm ajtó meg egy nm bútorlap. Van akinek teljesen jó, ha bútorlapból vágat ajtót. És akkor a méretekkel se kell bajlódni.

  • Kobe

    veterán

    válasz kalman7 #1052 üzenetére

    épp ez az, hogy annyi féle módszerrel számolnak, hogy a végén teljesen belezavarodok....
    méreteket nagyjából tudom, ez alapján az anyagköltség számolható volna, de lehet sőt biztos h a munkaórákkal meg egyebekkel legalább a duplájára nőne

    a szoba méretei adottak. Az alapján a bútorok mrete is meghatározható, illetve a hozzájuk szükséges anyag, de ahogy nézem ez igen komoly tervezéssel jár, basszus....

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz kalman7 #1052 üzenetére

    Igen, kb..., de ahhoz hogy tudja az asztalos hogy mire van szüksége a megrendelőnek ahhoz határozott elképzeléseinek kell lennie más esetben az asztalosnak kell kitalálnia mit is szeretne a megrendelő és ezért is szoktak a nézeteltérések lenni.
    A lábazattól, a párkányig(korona ahogy te hívtad) meg kell beszélni és akkor lehet belőni pontosan az árat.
    Amit fentebb Libria társunk is írt ez alapján plusz-minusz 50k-ra lehet belőni az árat.
    Mivel 1-200k-s tételről van szó nem is lehet árat mondani nagyon.

    Libria: Az tudom mondani hogy a bolti árat kb. szorozd meg 2-vel és annyiért tudja az asztalos megcsinálni.
    Viszont ezért az árért te határozod meg hogy mekkora legyen, hány ajtó legyen, mekkora legyen az ajtó, kis fiók, nagyfiók, üveges ajtó vagy teli, az íróasztal magassága passzoljon a magasságodhoz és a meglévő székedhez tehát teljesen egyedi lesz. Ha ez neked megéri a plusz költségeket akkor érdemes asztaloshoz fordulni és EGYEZTETNI vele tetőtől talpig mindent hogy tudja szerencsétlen mit szeretnél. Amúgy a Wenge meglehetősen divatos manapság és épp karácsony elött lepődtünk meg kollégámmal hogy 4000ft négyzetmétere úgy hogy a nagykeráras táblaárat osztottuk vissza négyzetméterre.Persze ez egy jó minőségű bútorlap volt biztos van olcsóbb is.
    Ha pontos árat szeretnél írd le mindegyik doboz(szekrény) pontos méretét milyen ajtóval(alu-keretes/teli/üveges stb.), fiókelővel, hány fiókkal,hány polccal.stb. mindent.
    Egyébként a fenti 2x-es szorzot lehet kb. használni.
    Ez alól kivétel a RETZ mert ahhoz képest hogy sorozatban gyártanak cuccokat baromi magas áron dolgoznak.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz Kobe #1053 üzenetére

    A 100%-os végáraból 30-40% lehet maximum az anyagár de ez sok mindentől függ.
    Viszont a 100%-os árért kapsz egy egyedi gyártású bútort, legyárta,kiszállítva,összerakva, beszerelve és nem neked kell hazacipelni, szarakodni az összerakásával, majd ha nem azt kaptad amit kellett volna menni és harcolni a bolttal.
    Persze az asztalosokkal is vigyázni kell mert lehet érdekes dolgokat hallani..., ez az érem másik oldala.:)

  • Kobe

    veterán

    válasz mdk01 #1054 üzenetére

    ezt a blti árat szorozd meg kettővel dolgot hallottam már máshonnan s, de speciel azok a bútorok, amik engem érdekelnek, azok esetében ez az jelentené, hogy 50 ezer lenne egy cirka 2 méteres falipolc, 400 ezer körüli egy tv állvány 1 db szekrénnyel ? elhiszem hogy drágább a gyártás, de nem hiszem hogy ennyire :F összehasonlítási alapom a retz és ikea voltak

  • mdk01

    addikt

    válasz Kobe #1056 üzenetére

    Na ha retz vagy Ikes árat néztél akkor nem feltételen kell 2-vel szorozni, lehet csak 1,5-el.
    Ha leírsz mindent hogy mire volna szükséged ahogy azt fentebb írtam tudok én is árat számolni neked.

  • Kobe

    veterán

    Na, ponotsabb méret adatok, egy külső, már említett bolt termékpalettájáról. Azért merem ezt emgkockáztatni, mert ez a szett van tetszik a legjobban, ha gyártatnék s, valami nagyon hasonlót csináltatnék.

    Az adatok rendre szélesség x mélység x magasság, természetesen milliméterben

    ruhásszekrény : 1000 x 395 x 2000 (ára 46 rugó) belül egy ruhafogas, és mondjuk 2 polc

    könyvespolc 800 x 310 x 2000 5 db polccal szintén 46 körül boltban

    polc1 2000 x 240 x 175 (12 rugó boltban)

    polc2 1000 x 300 x 350 tejüveg, nyitható lappal, 2db kellene belőle, 27 ezer huf az ára boltban, a kettő tehát 54-55

    polc3: 1000 x 240 x 175 szintén 2 db, semmi extra, 2x6500 vagyis 13 ezer az ára a kettőnek

    komód : 1000 x 395 x 915 , boltban 23ezer huf. 3 polccal belül mondjuk

    tvállvány : kb 1515 x 565 x 405 , 40ezer boltban

    ezekhez pluszba 2 db 180 x 180 x 800 méretű cd/dvd tartó, a kettő együttes ára 15 K
    és egy íróasztal - L alakú, a kisebbik elem 800x500 as méretű, a hosszabbik szára kb 500x1500. erről nincs infóm boltban mennyi. Vastagsága nem a szokásos bútorlapé lenne, hanem vastagabb, 4-5 cm.
    Esetleg egy polc az íróasztal fölé, L alakban, azonos méretekkel, mint asztal, és mondjuk 200 mmes szélességgel, de természetesen már nem a 4-5 centis vastagsággal :).

    A kiegészítők - a szekrényajtókra matt krómozott fogantyúk, illetve króm lábak, akárcsak az íróasztalra - itt nyílván hosszabb krómlábak szükségeltetnek.

    Ez számításaim szerint durván 300 K lenne, R*tzből összerakva. Nem tudom milyen anyagból van, de nekem egy sima, szépen összerakott wenge bútorlapból álló szett is megfelelne.

    Ennél részletesebben sajnos jelenlegi tudásom szerint nem tudom leírni :)

    UI: az ikeával az a baj, hogy a 2008as katalógusukban még találtam tetszetőseket, a 2009est átböngészve viszont az összes tv-szekrényük - ahol még ruhás, könyvtároló polc ninc sis képben - elkezdte a 200 ezret súrolni árban. Na most ezekhez még egy szekrénysor ami murphy tvénye alapján szükségszerűen drágább, olyan 500 ból állna meg

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz Kobe #1059 üzenetére

    Hali!

    Hát igen a szilveszter közbe jött.:)

    Szóval kicsit számolgattam és szerintem 400k-ból össze lehet rakni és 450k-ból kijönne szereléssel együtt.
    Ez még mozdulhat pluszba minuszba egyeztetés után.
    Pl. Nem írtad le, hogy az íróasztal konkrétan csak egy "L" alaku lap, vagy van benne fiókos/ajtós rész is.
    Ezért az áráért egy egyedi bútort kapsz amilyet szeretnél, beszerelve, időre.
    A R*tz-es változatra pedig csak akkor van garancia tudtommal, ha ők rakják össze ami 15-20% körül szokott lenni, hát ez sem kevés lóvé, márpedig az ilyen sorozatba gyártott bútorok veszélyesek mert ugye ott nem a minőség van az első helyen.

    Üdv.

    ui.:Jah és még annyi hogy ugye sokszor az olcsóbb a drágább, ezt érdemse szem elött tartani.:)

    [ Szerkesztve ]

  • Kobe

    veterán

    válasz mdk01 #1060 üzenetére

    hát, 400 sztem röhejesen drága..... Feléből megkapom a készre gyártottat, de nem hiszem el hogy ennyibe volna azért :)

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Kobe #1061 üzenetére

    Fentebb 300k-t írtál a retzes bútorra, vagy mástól kaptál 200k-s árat?
    Én mondtam hogy a tömeggyártottnál nem sűrűn lesz olcsóbb...

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • mdk01

    addikt

    válasz Winner_hun #1063 üzenetére

    Alapból 250k-ra jött ki amiben még nem volt benne az íróasztal(amit én fiókosra számoltam mert anélkül nem íróasztal az íróasztal) és a felette lévő polc sincs benne.
    Persze az asztal 4-5cm vastag legyen ami 2x18mm, meg vmi duplung, ami nem gond, csak nem is olcsó.Meg én egybe gondoltam amiből aztán kilehet szépen CNC-ni az íveket. Ez viszont már nem téma, mert mint írtam ez is az egyeztetés része ami után az ár még mozoghat mindenfele.
    Az a 300k elég karcsúra lett számolva.

    [ Szerkesztve ]

  • Kobe

    veterán

    válasz Winner_hun #1063 üzenetére

    a retzes az 2 különböző termékcsalád elemeiből lett összerakva először, eltérő árakkal,mert nem találtam megfelelő árat az egyes elemekhez, ezért jött volna ki 300 K ra, kb. Az egyik drágább termékcsalád, a másik olcsóbb, és a drágább érthetően felfele huzta az árát a szettnek. Azóta megtaláltam az azonos elemeket, illetve feltérképeztem a szobát, annak méreteit, így kevesebb elem is elegendő volna - vagy pedig keskenyebb kivitelben legyártatni, mert sok helyet foglal. Így sztem 200 ból-220 ból retzből is ki lehetne hozni a szettet magát. Így 400ért ugyanazt legyártatni, szerintem.....ha reális, akkor az asztalos szakma nagyrésze taxis kategóriába megy, elnézést a hasonlatért, de ez kva lehúzásnak tűnik nekem :)

    de mindenesetre az adatok megvannak, holnap megkérdezem bútorasztalos ismerőst konkrét árakról. Csak furcsállom, hogy hirtelen 400 ezer lenne. Másfél éve 110 volt egy beépített szekrény (rendes bútorlap hátsóval, 265 magas, és 150-160 közötti széles, vagy 10 belső rekesszel), sztem anyaghasználat terén a szekrénysor 2x annyi anyagból bőven kihozható gyártva is.(elvégre nagyjából pont olyan méretű, mint amit akarok, 200x100 és 200x50 a 2 szekrényrekesz, a maradék meg kb pont egy komód jellegű holmira és polcokra elég). Az íróasztal a vastagabb lappal az ettől külön alakul, de pl egyik ismerősömet emgkérdeztem, aki nemrég vett ugyanilyen lapot, 30 K volt a lap + a lábak.....

    [ Szerkesztve ]

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Kobe #1065 üzenetére

    Tömeggyártáshoz képest egy darab legyártása akkor sem lesz olcsóbb ha lelopod a csillagokat az égről. Ha tudnád hogy egy munkánál mennyi mindent kell számítani szerintem nem írnál ilyen butaságokat:)
    Na mindegy, vedd meg a tömeggyártott terméket, annál úgyse kapsz olcsóbban legalább olyan minőségű munkát mint a tömeggyártott, ha meg igen akkor vessen magára az az asztalos aki annyiért elvállalja. Jóhogy nem várod azt el hogy az asztalos fizessen neked hogy dolgozhasson...

    Valakinek csináltunk egy munkát, mondta hogy lenne majd más is, fater meg is adta rá az árajánlatot, aztán másfél évvel később jelentkezett, hogy kéne neki. Mondta faterom hogy ok, megírja újra az árajánlatot. Megírta, kérdezte a maca hogy miért lett ilyen drága? Másfél év alatt tán mennek fel az árak, + azóta én is melózok, bejelentve, így több pénz megy el az állambácsinak... mondta hogy akkor majd ő szerez olcsóbban anyagot, azóta is szerzi. Ráadásul az említett ember úgy tele van pénzzel hogy ihajj.

    [ Szerkesztve ]

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • mdk01

    addikt

    válasz Kobe #1065 üzenetére

    Hát most már tényleg nem tudom mit szeretnél. Írásban egyeztetni nem egyszerű, de beszélj az asztalos ismerősöddel nyugodtan, ő biztos pontosabb árat tud mondani.
    A taxis dologra meg annyit hogy minden asztalosnak mások a lehetőségei és más a mérce.
    Lehet hogy bennem van a hiba mert magasra rakom a mércét(ez már sokszor előkerült nálam) de valszeg munkahelyi ártalom, mivel mi gyártunk angliába bútorokat és ott a mérce olyan magasan van hogy a legjobb asztalosok is csak pislognának. Azt sem tudom nálad hol a mérce.
    Sebaj majd írd meg mit mondott asztalos,kiváncsian várom.

  • mdk01

    addikt

    válasz Winner_hun #1066 üzenetére

    Jah meg a pénzesek....viccesek sokszor.:DDD
    Az árajánlat után lealkudnak 10%-ot, meg mikor szerelés van, ott áll melletted és azt nézi mit b@sz*l el(és mikor melletted áll a tulaj tuti, hogy vmit sikerül elcseszni). Sokszor kerülgetni kell, de volt már rá példa, hogy kiküldtem mert útba volt állandóan:))
    Aztán van az a fajta aki békén hagy de mikor végzel mindent átnéz és keresi a hibákat, hogy még 10-20%-ot legomboljon rólad.
    Aztán meg jöjjön ki jól az ember a munkából.
    Sokszor már annak is örül az ember ha nincs minuszban.:U

    [ Szerkesztve ]

  • Kobe

    veterán

    válasz Winner_hun #1066 üzenetére

    Az oké, de azt hiszem ha tudom, hogy egy bútor mekkora - márpedig tudom mekkora, mérhető, mi kértük - és tudom az árát, le tudom nagyjából bontani arányokra a költségeket, hogy kb egy adott négyzetméternyi anyagra mekkora költség jut, szerelékekkel, egyebekkel, nagyjából. Na most tudom, hogy anyagban ez kb mekkora része a teljes szettnek, amit szeretnék, szerelékben-fogantyúban, ajtók számában kb ugyanannyira jön ki darabszámban, és a darabok méretei is nagyon hasonlóak, akkor az inflálódást figyelembe véve is, ne akarjon nekem 4x olyan drága ajánlatot tenni, legalábbis nem olyan mély az a k*rva válság :)

    No, 110 K volt egy beépített szekrény. Számoljunk. Gyakorlatilag az pont úgy néz ki, mintha összetenném a 2 db szekrényt, a ruhásat és az álló könyvespolcot, mellétenném a komódot és még mondjuk az íróasztalnak egy fiókos részét. Tekintsük ezt másfél évvel ezelőtti árakon 110 K nak, mostani árakon mondjuk 150 K nak, és számoljunk 20K t rá a biztonság kedvéért.. Emellé kell, egy darab íróasztal lap, amit írtam, hogy készen leszabva is beszerezhető akár, 30 K, lábakkal együtt 40 K mondjuk,hozzá pár méternyi szimpla bútorlap polcnak, meg egy tv állvány ami rohadtul nem egy akkora bútor hogy a saccperkb 200-220K s árat 400 ra feltornázza :)

  • Winner_hun

    félisten

    válasz mdk01 #1068 üzenetére

    Szerencsére ilyennel nem találkoztunk még, legalábbis az ilyen alkudozókkal:) Bár úgy se tud semmibe belekötni, ezt tudjuk nagyon jól:)

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Kobe #1069 üzenetére

    Lehet kardoskodni, árat megkaptad, ha nem tetszik lehet mást keresni. Nem óhajtok erről többet vitázni, felesleges.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Kobe

    veterán

    válasz Winner_hun #1071 üzenetére

    a röhej, hogy itt kardoskodásról szó sem volt, nomeg konkrét ajánlatkérésről, csak kértem egy hozzávetőleges árat :) Nem vagyok tisztában a pesti meg környéki árakkal, lehet ott reális, de biztos vagyok, hogy itt vidéken azért egy nyamvadt szekrénysor néhány kiegészítővel nem kerül 2 konyhabútor árába :)

  • mdk01

    addikt

    válasz Kobe #1069 üzenetére

    Szerencsére ma jó kedvem van ezért ha gondolod kicsit beavatlak egy-két szakmai dologba, mert látom eléggé laikus fejjel gondolkodsz ami nem a te hibád....persze ha nem vagy asztalos.
    Na ott kezdődik hogy nem jó mércét találtál ki a szekényeid árának kiszámolásához.
    Tudod egy 2500x1000x600mm-es szekrénynek is 4db sarka van amit csapolni kell és egy 1000x500x300-nak is.
    Lehet hogy a 2500x1000x600mm-es szekrény tábla anyagából kijönne 5db(nem számolom ki ha nem haragszol de sztem még több is kijönne mint 5db) 1000x500x300mm-es doboz, de a franc esne bele hát az már nem 20db sarkot jelent amit egyenként kell csapozni?
    Na és itt még nincs vége, mert egy ezzel nincs is gond ha ebből az 1000x500x300mm-es szekrényből 3000db-ot kell gyártani(RETZ és társai).Ebből egy műszak alatt mondjuk 200db jön le a gyártósorról.
    Na, de hogy vissza kanyarodjak az egyedi bútorokat gyártó asztalosok"problémájához" ugye mivel egyedi bútorokról és dobozokról beszélünk a fenti 1000x500x300mm-es doboz mérete csak 50mm-t változzon mindegyik irányba már nem lehet egyszerre csapozni őket.
    Na és itt még mindig nincs vége mert egy nagyszekrény mondjuk a legelső 2500x1000x600mm-es doboz áll 4-5db alkatrészből, addig ugye a 1000x500x300mm-es is 4-5db alkatrészből áll, de ugye a kisebbik szekrényből legalább 5db van ami 20-25db alkatrészt jelent különböző méretekkel. Nem mindegy hogy 5db alkatrészt kell forgatnom és csapoznom vagy 20-25db-ot és mindegyiket külön kezelni.
    Na és hogy itt még mindig ne legyen vége a dolognak itt az élzárás.
    A 2500x1000x600mm-es doboznak mivel beépített szekrényről van szó gondolom csak az első élei vannak lezárva 2x2500 és 2x1000mm élfóliát(vagy éllécet erre még késöbb visszatérünk).Ezt az élfóliát most vagy kézzel vagy géppel lehet rárakni a lényeg hogy itt minden LEZÁRANDÓ bútorlap él után kárba vész 2x50mm élfólia mert ennyi dobódik el. Ezzel nem untatlak hogy miért lényeg hogy eldobódik. Most ha veszünk egy 2500mm-es élt akkor kell rá 2500mm és 2x50mm élfólia az 2600mm, de ebből a 2500mm-es élből kijöhet akár 5db 500mm-es KÜLÖNÁLLÓ él amire kell 5x500mm élfólia és 5x2x50mm tehát 500mm élfólia ami eldobódik, ez 3000mm élfólia.
    Ezek roppant egyszerű példák és ha csak ennyire lennének megbonyolítva a szekrények sok boldog asztalos volna a világon.
    Élfólia és élléc.
    Élfólia 0,4mm vastag kb. 30ft métere és ha ragasztós a hátulja még egy egyszerű vasalóval is fel lehet rakni az élekre, tehát a felrakás anyagi költsége legyen mondjuk 5ft/m.
    Élléc lehet 0,8mm 1mm és 2mm ,amit a legtöbbet használunk ezek 50-150ft/m ár között mozoghatnak anyagárba felrakás nélkül. Ezeket SZÉPEN csak géppel lehet felrakni aminek a költsége 200 és 400ft/m között van cégtől és vastagságtól függően.
    Nagyon nem mindegy melyiket használjuk.
    Csak egy példa:
    Vegyük a te példádat ahogy nézem kb. 40m élzáróanyag kell a bútoraidra.
    Élfóliából 30Ftx40m az 1200Ft felrakás anyagdíja 5Ftx40m ez összesen 1400Ft.
    Éllécből 100Ftx40m az 4000Ft felrakás 250Ftx40m az 10000Ft ez összesen 14000Ft.
    Ez is egy olyan dolog ami az egyeztetés része.
    Más millió egy olyan dolog van ami nincs megbeszélve egyeztetéskor a különböző asztalosokkal hanem az asztalos maga határozza meg, hogy, mikor, hol, mit fog használni. Pl. ebben az esetben melyik asztalos mivel fogja lezárni az éleket.
    Ha a fenti példát nézzük és megkérdezel két különböző asztalost ugyanarról a szekrényről az egyik lehet élfóliával mondja az árajánlatot a másik meg élléccel és lesz a két árajánlat között durván 12000Ft különbség.
    Te melyiket választanád ha nem tudod ki milyen élzáró anyaggal zárja le a bútor élét?
    Ez még akkor lehet érdekes mikor te az olcsóbbikat választod és élfóliás élt kapsz, ami ráadásul a te elképzeléseidnek teljesen megfelel és fel sem merül, hogy esetleg a másik asztalos 2mm-es éllccel adta az árat.Ilyenkor az a bizonyos asztalos be van állítva DRÁGA asztalosnak és esetleg olyan kuncsaftoktól esik el akiknek meg pont, hogy a minőségre van igénye.
    Ez is csak egy példa a sok közül, mert ugyan ezt a példát leírhattam volna a 2500Ft/m2 és a 4000Ft/m2 árú bútorlapokra ahol a különbség mértéke még nagyobb lehet, mert egy átlagos konyhához kell 30m2 bútorlap itt a különbség az egész konyhára nézve kb.45000Ft.
    A vasalatokat már meg sem említem mikor egy fiókvasalat ránézésre teljesen egyforma de beszerelés után az egyik hangtalan és könnyen csúszik és 10év múlva is müködik, míg a másik 2 év után megnyeklik zörög és szorul. Egy konyhánál a vasalatokon sok 10ezer forintot(akár 100ezreket is egy komolyabb konyhánál) lehet spórolni és ezt sok asztalos meg is teszi, mert az a lényeg nekik hogy mikor beszereli működjön aztán, hogy mi lesz 2 év múlva az nem érdekli.
    Ez csak pár példa a sokból amit az egyik asztalos így csinál a másik meg amúgy és egy ilyen kis tételnél mint a tied mégis akár 50-150k is lehet az árkülönbség.
    Ha elakarod kerülni a fentebb említett problémákat a tiplitől a csavarig mindenről névvel cikkszámmal megjelölve kérsz árajánlatot. Na ez az amit se te, se más, nem fog megcsinálni mert lényegtelennek állítja be.
    Kb. ennyi volna amit át tudok adni a sok éves tapasztalatomból de tudnénk még mesélni.

    Üdv.

    ui.:és akkor még nem beszéltünk a gépekről, hogy pl. egy ívet dekopírfűrésszel és csiszológéppel alakítunk ki vagy CNC felsőmaróval egyedi CNC prg. alapján.
    Tudnék még mi mesélni.

  • mdk01

    addikt

    válasz Winner_hun #1070 üzenetére

    Hát pedig vannak ilyenek elhiheted.
    Nem mondom név szeriint kiknek csinálunk bútorokat, de annyit mondok annak a rétegnek akik kiadnak egy beltéri ajtóra 250-300k-t és a házukba van ebből 43db.
    Meg más hasonló.:)

    Szerencsére ebbe az árba benne van az is amit le fognak alkudni...he-he..:DDD

  • mdk01

    addikt

    válasz Kobe #1072 üzenetére

    ...és még nem is bp.-i vagy:C
    Pesten még rárakhatnál erre az árra 10-20%-ot ezért is csináltatják ezek a fentebb említett pénzes fajták pl. nálunk vidéken a bútoraikat mert ennyivel olcsóbban megkapják.
    Szerencsére közel vagyunk Bp-hez és letudjuk nyúlni Winner Hun-éktól a munkát.:DDD
    He-he csak vicceltem sztem jut még nektek is...remélem.

    [ Szerkesztve ]

  • #72042496

    törölt tag

    Sziasztok!

    Örülök, hogy megtaláltam ezt a topicot, így én is beszállhatok a hozzávetőleges árat tudakolós témába. :)
    Egy íróasztalt szeretnék készíttetni - jelenleg így nez ki a szoba inkriminált része. Az asztal és a görgős elem helyére szeretnék egy szép nagy egybefüggő bútort. A mélynyomót már a fallal párhuzamba állítottam, így onnantól az ágyig terpeszkedhet az új berendezés.

    Koncepció szerint legyen legyen egyszerű, ízléses, sok tárolórekesszel. Színét illetően nyírt szeretnék, mert az illik az IKEA-s bútoraimhoz. Meglehetősen konkrét elképzeléseim vannak, így az első terveket már össze is raktam SolidWorks-ben:
    1.) variáció
    2.) variáció

    A befoglaló méretek: 190 (Sz) x 74 (Ma) x 75 (Mé) cm az elsőnél, a másodiknál a magasság már 78 cm. Ezt kicsit magasnak érzem, viszont talán jobban néz ki az alja, láttam ilyet több bútornál is.

    A fekete doboz a számítógépem, ezt egy alumíniumkeretes üvegajtó (30 x 67 cm) mögé szánom, amit az IKEA-ban vennék meg. Ez némelyest a méreteket is meghatározza. Mellette a hármas fiókok fehér színűek, a belső, szintén fehér színű fiókot pedig ezek mögé lehetne betolni. Az asztal szerkezetét adó bútorlap vastagsága a rajz szerint 3,5 cm.

    Kérdéseim, hogy ez a színösszeállítás így jól nézne-e ki - bútor nyír, ajtó alu, fiókok fehéren. Létezik-e 3,5 cm-es bútorlap, avagy milyen létező vastagságú bútorlapból gyártanátok le egy ekkora sztalt?
    S végül, kb. mennyiből jönne ki az asztalos díja? :)

    Előre is köszönöm a válaszokat! :R

  • Winner_hun

    félisten

    válasz mdk01 #1075 üzenetére

    Hogy jut-e? Azt se tudjuk melyiket csináljuk, van bőven szerencsére:):R

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • (Kolombusz)

    veterán

    válasz Kobe #1072 üzenetére

    Milyen konyhabútor az, amiből ennyiért kettőt veszel?
    Bazze, Apám házába 7 éve volt vagy 6-700 ezer a konyhabútor.
    Anyám lakásába pedig 2 és fél éve volt kb. 400 ezer.

  • mdk01

    addikt

    válasz #72042496 #1076 üzenetére

    Kicsit lezsibbadtam majd talán holnap tudok neked árat mondani ,ha addig nem mond senki.;)

  • #72042496

    törölt tag

    válasz mdk01 #1079 üzenetére

    Ó, nem is vártam én ilyenkor választ. :B

    Nagyon megköszönöm azt is, ha pár nap múlva tudsz / tudtok írni valamit a fentiekre. Nem értek igazán az asztalos dolgokhoz, így inkább megérdeklődöm, hogy amit a kocka fejemmel összepakoltam a gépen, az a valóságban is működne-e. :)

    Még amit elfelejtettem, hogy a fiókok sínei jó fajta, könnyen járó, görgősek lennének, s az élkezelést sem a vasalós fóliával gondoltam megoldani, hanem valami tartósabb, szebb, igényesebb fajtával. :) :R

  • Kobe

    veterán

    válasz (Kolombusz) #1078 üzenetére

    Amikor anno le lett gyártatva a beépített szekrény, amit már említettem, lett kérve egy komplett terv és árajánlat egy anyaghasználatban és szerelékekben ugyanolyan konyhabútorhoz, ami akkor emlékeim szerint olyan 240-280 ezer ft körüli összegbe kóstált volna a terv szerint (a beépített szekrény gyak a konyhában van, amerikai stílusú nyitott konyha egybe az előszobával, ezért kellett olyan, ami megy hozzá). Most számoljunk olyan 300-320 K val. Annakidején pillanatnyi pénzhiány miatt nem valósult meg a gyártás.

    mdk01: ez oké. Csak speciel most elárulom, a szekrény amit említettem, annak majdnem minden éle le van zárva, és az egészen élfólia helyett élléc lett felrakva. Természetesen ha gyártatok, cska ilyen megoldással. Bár nemhiszem, hogy ez volna az, ami ennyire radikálisan feltornázza az árát.
    Az elemek méreteit tudom, ma délután elcsípem asztalos ismerőst, és megkérdezem, hogy mennyi az annyi, itt, pécsen. Szerintem 300 nál nem fog többet mondani, és a 400-450től még az is igen távol van :)

  • mdk01

    addikt

    válasz Kobe #1082 üzenetére

    ...,hogy az ár mitől függ azt leírtam, ha ebből nem érted meg akkor tudlak sajnálni.
    Hagynom kellett volna az egészet nem itt 1 órán keresztül gépelni, de az nyugtat, hogy talán más is olvassa és sokan megértik mik határozzák meg nagyban egy bútor árát.
    Nekem visszatérő kuncsaftjaim vannak és valszeg nem bennem van a hiba.

    Ha neked megfelel az ár és a minőség amit az asztalos ismerősöd mond, akkor tartsd meg, mert ha igaz(??) amit mondasz akkor ritka h***e fajta. Szerencsés vagy.....

    üdv.

    [ Szerkesztve ]

  • Kobe

    veterán

    válasz mdk01 #1083 üzenetére

    nem kell sajnálni, most voltam benn ugyanannál a cégnél ahol anno a beépített szekrényt készíttettük, az ajánlatuk 230-max240 ezer + áfa, számítógépes tervek és árkalkuláció alapján, minden elem amit említettem, helyszíni felméréssel, gyártással, helyszíni beszereléssel, illetve minden szerelékkel, amikre helyenként még rá is lett számolva, amiből max már csak lefelé jöhet az ára, feljebb nem :)
    plusz olyan elemekkel amire én nem gondoltam elsőre - gázpumpás szekrénynyitó, kihúzható ruhaakasztó, stb. És természetesen ebben már a vastag bútorlap íróasztal (sőt ahhoz egy fiókos elem is, és egy ugyanolyan duplavastagságú polc is benne van) ami eredetileg nem volt benne a tervben.
    Szóval nincs ezen mit vitázni, voltam a bemutatóteremben, láttam (bár előzetesen is ismerem) a minőségét, a 400-450 már első hallásra is irreális volt egy ekkora bútorért, itt pécsen legalábbis sztem nem sok megrendelőd lenne, nemhogy visszatérő kuncsaft :) Pesten még elmehet az ár (ahogy hallom, a műanyag nyílászárók is majd duplája a vidéki árnak). Volt a teremben egy teljes konyhabútor, tipikus újhullámos ikea stílusban gyártott modern darab, szintén a cég csinálta, végig, az összes eleme szinte dupla vastagságú bútorlapból állt, fémkeretes üveg ajtók, gázpumpás felfelé nyíló mart ajtók, az egész zebrano borítású, ami nem épp a legolcsóbb, és az sem volt 370 ezer sem, szóval....

    és ez még nem is asztalos ismerősöm ajánlata, ő még a fentinél is kedvezőbbet adott :)

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz Kobe #1084 üzenetére

    Kicsit elgondolkodtam az írásod után és hogyha Pécsett ennyire olcsó asztalosok vannak akkor legyártatom ott a bútoraimat.Ugyanis tervezem, hogy függetlentem magam és van egy tök üres lakás amit be kellene rendezni egyedi bútorokkal(másban nem is gondolkodom).
    Ha ott valóban ennyire olcsón dolgoznak küld át légyszi priviben(vagy akár ide is beírhatod)az asztalos címét, mert érdemesebb volna ott legyártatni a bútoraimat, még úgy is hogy asztalos is vagyok és el kell hozni a bútort.
    Ennyi pénzért én egy szeget nem emelek fel nem hogy a kalapácsot.

    Nem viccelek!

    Üdv.

  • kalman7

    csendes tag

    Hali! Egy 30x30 centis ajtót akarok csinálni borovi vagy vörös fenyőből. Hogy szép legyen a rajzolat, 2 db húr irányban hasított deszkából táblásítom össze. Keretet nem csinálok. Kicsit félek, hogy az ilyen 15 centis deszka hajlamos lesz a vetemedésre, pláne ha kettőt összeragasztok. Arra gondoltam vékonyabb anyagban kéne gondolkozni (12-16mm), és az ajtó hátuljára egy másik vékony (10-12mm) falapot ragasztanék merőleges száliránnyal. Hülyeség ez? Vagy csak 2 (esetleg 3) vékony lécet marjak bele a hátuljába?

  • #72042496

    törölt tag

    válasz mdk01 #1085 üzenetére

    Azért a fenti íróasztalra tudnál nekem egy árat számolni? Egyáltalán nem tudom, mennyi pénzzel kalkuláljak. :B :R

  • mdk01

    addikt

    válasz kalman7 #1086 üzenetére

    Attól függ minek készül.

    Ha hátulról megmerevíted lécekkel kersztebe akkor maradhat ilyen széles, de ha nem akkor vágd még legalább el ketté a 15cm-es deszkát de jobb volna 3 részre.
    Ezután forgasd össz úgy a deszkákat, hogy ha a bütüről(hírniről) nézed akkor hullámosnak lásd a rajzolatot(évgyűrűt).
    Persze ha vmelyiknek a lapján pont úgy jön ki hogy egy hibás darab kerülne a látszó oldalra akkor az megfordíthatod de az elsődleges cél az összeforgatás.
    Egyébként a fa "jobb" oldala mindig a bélhez közelebbi amerre az évgyűrűk görbülnek a másik oldal pedig a "bal".Tehát ha így nézzük a léceket akkor a látszó oldalról egyszer a léc bal oldalát, aztán jobbot, majd bal,jobb,bal,jobb és így tovább oldalakat kell látnod.
    Ez után is görbülhet a táblád, de már minimálisan.

    balika:
    Holnapra mondok egyet...bocs nem kerültem netközelbe.

    Üdv.

  • kalman7

    csendes tag

    válasz mdk01 #1088 üzenetére

    Olyat szeretnék csinálni, hogy ami látszik, az széles egybefüggő anyag legyen, szép rajzolattal. Nem akarom felaprítani, tehát marad a keresztbe lécezés.

    Milyen arányokat javasolsz? Az ajtó ugye 30x30 cm. Vastagsága 20mm körül lenne jó, de gyanítom a végén vastagabb lesz. Azért azt nem szeretném, ha azt mondanád, hogy a 20mm-es front anyag mögé szintén 20mm-es kereszt anyagot ragasszak. Valahol a kettő közé hova lőnéd be a vastagságokat? A kész ajtó belső lapját körbemarom, hogy az a rész a korpusz közé csukódjon, a külső lap pedig rácsukódjon a korpuszra. Szóval nem baj ha vastagabb az ajtó 20mm-nél, de azért 40mm az túlzás.

    A merevítő réteget teljes felületben lenne jó csinálni, hogy azért belülről se legyen csúnya. Persze az is 2 db 15 centis deszkából lenne igazán szép, de ha fontosnak tartod, azt már hajlandó lennék keskenyebb anyagokból összeforgatni.

    A színe oldal: próbálom megbeszélni egy ügyes barátommal, hogy palló anyagot fűrészeljen lapjában ketté és mint egy könyvet kinyitva teszem egymás mellé a két részt, így a mintázat azonos lesz (vagy éppen szembe fordítom, hogy oda-vissza mintázatot adjon). Itt még attól félek, hogy lehet akármilyen jól szárítva, egy 5 centis anyag közepe sose szárad ki rendesen. Kettévágjuk és elkezd vetemedni. Ezzel kapcsolatban tapasztalat?

  • mdk01

    addikt

    válasz #72042496 #1076 üzenetére

    Hali!

    Nyír az rendben volna meg szerintem az alu keretes ajtó is jól nézni ki de ha már alukeretes ajtó akkor legyen olyan színű a fiókelő is. Fehér szerintem ne játszon.Lehet alukeretes cuccokat méretre is venni ne az határozza meg a többi méretet amit az IKEA-ban veszel és ha már egyedileg van rendelve akkor már a fiókelő is legyen abból. Én így csinálnám.
    Nem annyira drágák ezek az alukeretek.
    Van 25,28, 35,38 vastag de ez függhet a bútorlap típusától.Azt hogy most nyírből melyik vastagságot gyártják nem tudom neked megmondani.Ami viszont biztos hogy 18mm vastagban tuti gyártanak(standard) és akkor kettőt össze lehet ragasztani belőle és akkor lenne 36mm vastag. Ezzel a megoldással meglehetne csinálni a tetőt és a jobb oldalt.A bal oldalon lévő fiókos ajtós történetnek az elemeit(oldal/tető/fenék) pedig lehet sima 18mm vastag bútorlap csak az első részét kell úgy mond "felduplungolni" .Ez csupán annyit jelent hogy a bútorlap oldalának az elejére egy 100mm széles, de ugyan olyan hosszú lapot ragasztanak lapjára össze és így ha szemből nézed az íróasztalt akkor ugyan úgy 36mm vastagnak fogod látni az oldalakat/tetőt/feneket és az eltérést csak akkor látod mikor kinyitod az alukeretes ajtót vagy a fiókot kihúzod mert ott lesz egy 18mm vastag ugrás az oldalnál.Ezzel sok anyagot és egy úttal pénzt lehet spórolni, na meg súlyt.Ha viszont túlságosan maximalista vagy és zavarna az az ugrás az oldalban amit csak akkor látsz ha kinyitod az ajtót vagy kihúzod a fiókot akkor azt is lehet duplán ragasztani mint a tetőt.
    A fiók lehet fehér bútorlap ha nem zavar az hogy ha kihúzod akkor fehéret látsz nem pedig juhart.Olyan 500-1000ft-tal olcsóbb nm-re mint a fautánzatúaknak.
    Anyagárat kb. tudsz számolni mert fentebb írtam árakat.
    Ha nem haragszol akkor most nem számolgatok de olyan 100-120k környékén kilehet hozni anyaggal együtt.Ehhez megint egy pontos egyeztetés kell.Elég sok varriácó van, itt is írtam egy párat.
    Fiókból még én legalább egyet raknék bele, de lehet kettőt.130-170mm között szokott lenni egy fiókelő ez attól függ hogy adja a magasság.Fiók anyag vastagsága is lehet 16mm-es fehér itt is lehet spórolni de egyéb hátránya nincs.
    Ahova beülsz oda is kell egy merevítő hátra ami összetartja bal és jobb oldalt.
    A hátsó fiók nekem nem tiszta vagy csak elfelejtetted behúzni a vizszintes vonalakat.
    200-300mm szélesnek kell lennie az is lehet 36mm vastag.
    Egyéb dolog hirtelen nem jut eszembe de kérdezz.:)

    Üdv.

  • mdk01

    addikt

    válasz kalman7 #1089 üzenetére

    Hali!

    Minden anyag kiszárad akár milyen vastag csak idő kell hozzá és száraz hely.
    Azt szokták mondani ahány centi vastag a fa annyi év kell neki hogy kiszáradjon az élőnedvestől, a 10-15%os nedvességtartalomig ami már felhasználható asztalosipari termékhez.Ez keményfára igaz csak mer ta fenyőnek szerintem feleannyi idő is elég és itt most nem a vörösfenyőre gondolok mert az eléggé tömör.
    Én lehet úgy csinálnám ha már nem akarod ketté vágni és ki akarod hajtani az anyagot, hogy
    ha összeragasztottad akkor az anyag 2/3-áig(kb.13mm) mondjuk 2 helyen nútold ki a szálirányra merőleges a lapodat. A tetejétől 30mm-re és az aljától is 30mm-re csinálj egy 50mm széles nútot majd ebbe a nútba ragassz bele egy ugyanilyen széles és vastag lécet.
    Azért kell ragasztani, mert ugye 12,5mm mélyen nútoltad és akkor csak 7,5mm marad az anyag vastgaságból amiben nem fog semilyen csavar. Ha ez megvan és körbe pucoltad a 30x30-as lapot akkor falcold körbe vagy ahogy te mondtad:"A kész ajtó belső lapját körbemarom, hogy az a rész a korpusz közé csukódjon, a külső lap pedig rácsukódjon a korpuszra."

    Ezt kicsit mélyebbre kell marni mint amilyen mélyre(0,5-1mm) a léceket nútoltad mert akkor oldalról látszana a bütüje(hírnije) keresztbe nútolt léceidnek.20mm vastag az ajtód és nem fog vetemedni, szerintem ez a legjobb megoldás.
    Adj egy emailcímet átküldöm a rajzot, mert most nincs kedvem feltöltögetni sehova.
    Francért nincs a PH-nak erre egy szervere.
    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

  • #72042496

    törölt tag

    válasz mdk01 #1090 üzenetére

    Szia!

    Köszönöm szépen, sajnos éreztem, hogy valószínű hatszámjegyű lesz ez, de nem baj, nem egy VGA, ami szintén annyiba kerül(het), de néhány év és elértéktelenedik. :)

    Most csak hamar átfutottam a válaszod, a hétvégén írok rá bővebben is. Az ajtókeretet pl. láttam közben, hogy van méretre is, ami nagy könnyebbség. (Megnéztem élőben az IKEA-sat, s nem lett volna megfelelő, mert egyrészt opál üveges, másrészt ahogy írtad is, köt a méret.)

  • mdk01

    addikt

    válasz Winner_hun #1092 üzenetére

    Jól van na, siettem.... :B

    Akkor itt a kép már nem csinálok külön hsz.-t.

    Balika:Jól van rágjad csak....:)

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz #72042496 #1093 üzenetére

    Elgondolkodva az alukeretes ajtókon még ez jutott eszembe hogy ha az üveg helyére a keretbe ugyanabból a juhar bútorlapból lenne betét csinálva mint amiből az íróasztal készült akkor még ütősebb lenne.
    Nem sokkal jönne ki drágábbra mint az üveges verzió de sokkal jobban nézne ki...sztem.

    Üdv.

  • #72042496

    törölt tag

    válasz mdk01 #1095 üzenetére

    A fiókokat semmiképpen sem csináltatnám üvegesre, mert azokban olyan dolgok lesznek, amik gyakran kellenek, de nem túl látványosak: füzetek, jegyzetek, irodai eszközök, CD lemezek, stb... ezeket jó lesz elrejteni.
    A fehér azért merült fel, mert vannak egyéb, nagyobb fehér felületek is a szobámban. Megkérdezem a többieket is, akik látták a helyet, hogy mit gondolnak, de valószínű igazad lesz, nem kell ezt túlcicomázni. :)

    Délután úgy néz ki, a többire is tudok majd írni. :K :R

  • kalman7

    csendes tag

    válasz mdk01 #1094 üzenetére

    Igen, falcolás! Ezt a szót kerestem. Köszi a méreteket, ez alapján fogom megcsinálni. Mivel csináltad a rajzot? Van ennek a félig belecsukódó ajtó-profilnak neve? Ehhez kell olyan zsanér, aminek mindkét darabja "L" alakú? Talán pont 13 mm azoknak a felfogató-szélessége? Köszi a rajzot!

  • mdk01

    addikt

    Balika:
    Én alapból savmart üveget gondoltam mert azon nem látsz át meg a másik hogy az üveg mögött ott van a fiók doboznak az előlapja tehát nem is szabadna átlátni rajta.(vagy egy feér lapot látnál az üveg mögött).

    Kalman:
    Tudom melyik pántra gondolsz és átrajzolom akkor arra a méretre a falcot ami ahhoz a pánthoz kell(persze ha jól emlékszem).Én nem azzal raknám hanem pipa pánttal, mert azt lehet legalább állítani ha minimálisan is, és nem kell bevésegetni a falcba.
    A rajz a sketchup-pal készült.
    Az ajtó mérete ami belecsukódik a nyílásba legyen körbe 2-2,5mm kisebb mint a nyílásod.
    Mivel már megvan az ajtód teljes külmérete lehet nem lesz jó teljesen a rajzomon lévő méretek, vagy nem 2-2,5mm-el lesz kisebb az ajtód belmérete.

    [ Szerkesztve ]

  • kalman7

    csendes tag

    válasz mdk01 #1098 üzenetére

    Kicsit díszes zsanért akartam. Nem tudtam, hogy pipapántok közt is vannak díszesek, de most a neten láttam olyat, szóval olyannal fogom csinálni. A zsanérokkal nem vagyok jó barátságban.

  • Dzsozi0öt

    tag

    Sziasztok!

    Van eladó kombinált gyalugépem ( kisipari )
    300-as a gyelugép, az egyik oldalon fúrószuportal, a másik oldalon marógép.
    Egész jó ki gép.
    Akit érdekel privátban küldök képet!

    [ Szerkesztve ]

    Ha citromot kaptál, kérj hozzá tequillát, vagy gin tonicot.....vagy inkább egy gint, akitől aztán kivánhatsz hármat!

Új hozzászólás Aktív témák