Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz stgellert #13883 üzenetére

    stgellert,
    Ezeknek az apró alkatrészeknek a megmunkálása egészen más megoldást (és gondolkodást) kíván, mint általában az asztalosipari dolgoké.
    A dimenzióváltás miatt elsősorban azon kell gondolkodnod, hogy a magmunkálandó munkadarabot hogyan fogd meg, hogyan rögzítsd. Mert ez kézből nem nagyon megy, ráadásul balesetveszélyes is, ha valamilyen géppel akarod megmunkálni. Szóval, elsősorban arra kell kitalálni ötleteket, hogy egy pár centiméteres tárgyat hogyan lehet gyorsan, jól rögzíteni?
    Konkrét esetekben könnyebben tudok Neked tanácsot adni, különben irkálhatnék kisregényeket is.
    Találomra:
    - kisebb lécek megmunkálásánál hosszában mindig hagyj rá bőven és amikor készen van a profil csak akkor vágd méretre

    - kisebb darabokat a legegyszerűbben kétoldalas öntapival rögzíthetsz egy fogófához (ez nyilván attól függ, hogy milyen erőhatás éri a munkadarabot

    - ha gyalulásban gondolkodsz, akjkor ugye egyenes, sík munkadarabról van szó. Szinte biztos vagyok abban, hogy ilyesmihez jobb a körfűrész. Én, ha van például egy 8mm vastag 10-15cm hosszú lécecském és mondjuk 6mm-re kell lemunkálni, akkor ezt a lécet hozzáragasztom egy nagyobb, geometriailag pontos fadarab éléhez és száradás után úgy fűrészelem, hogy 2mm-t a munkadarabból harapjon a körfűrész, a többit a segédanyagból.
    Ezek macerás megoldások, de biztonságosak.

    - tőlünk nyugatabbra sem mindenki engedheti meg magának az ilyen körfűrészt:
    [link]

    - egészen apró dolgok vágásához én egy Proxxon KS 230-t használok, de ez tényleg csak arra jó, amikor nagyon takarékosan akarok szeletelni vagy kicsi a munkadarab de nem tudom csak kézzel megfogni, ugyanakkor hosszabb annál, amihez a kézi lombfűrészem elegendő, illetve ha egyenesebben akarok vágni, mint ahogyan a lombfűrészgéppel tudnék.

    - itt jön az, hogy ilyen kis méreteknél nem mindig a gép a kézenfekvő. Kézből is lehet nagyon szépen fűrészelni, kézzel gyalulni, vagy gyalulás helyett csiszolni, stb. A lényeg mindig a munkadarab megfogásának mikéntje lesz.

Új hozzászólás Aktív témák