Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #14907 üzenetére

    Szerintem egy "CNC rokuro"-ról van valójában szó, semmi egyébről.

    Más:
    Már régóta akarom írni a fórumba, hogy jártam Boronkay úr élezőműhelyében vagy két hete. Vettem picike szalagot a Güdéhez, hogy kipróbáljam, igaz-e a mendemonda, miszerint ott profi szalagot lehet venni.
    Igaz!
    Vettem két darabot. Az egyiket sikerült jó egy óra alatt elszakítanom. Valószínűleg túlfeszítettem. Betettem a másikat, mostmár kicsikét lazábbra, az pedig azóta megy. Már bőven visszakereste az árát, és még mindig olyan, mint ha új lenne. Rengeteget dolgozott, és jó szokásom szerint feszegetve is volt. A vágásképe minden eddigi szalagomét felülmúlja. Ívet vágva szintehogy sima a vágott felület, egyenesen haladva pedig egyenletes, tizednél is kevesebb a recézet. Szinte csak közelről nézve látszik, hogy ezt szalagfűrész vágta. A lap vastagsága 0,36mm (!) Ilyen vékony szalagot eddig még nem is láttam. A vágásvastagságot nem mértem, csak saccolom - úgy 0,7-0,8mm lehet. Príma, acélos edzett fogcsúcsú szénacél szalag. Tartósnak, és az általam eddig használt összes fajtánál profibbnak ígérkezik.

    Ez alapban legalább két kollégát érint: Úgy, mint Téged, és Soká fórumtársunkat.
    Téged annak okán, hogy legyártható itt a Makitádra is 2240 hosszú szalag. Ez első körben azért érdekes, mert feleannyiba kerül, mint ha megveszed a gépedre a metebó szalagját (8 ezer pénz/db), és harmadannyiba, mint a Güde (6 ezer pénz/db) egyébként pillanatnyilag kipróbáltan jó 2240-es szalagja.Van még a DeWalt listáján is ugyanekkora szalag 9 ezerért. Évek óta próbálom megfejteni, hogy a DW úgy hirdeti ezt a szalagot, hogy tízszeres éltartósságú svédacél szalag. Mit jelent vajon a valóságban, nem vagyok bizonyos, mert nem volt alkalmam kipróbálni, azonban sejtésem, hogy csak egy kiagyalt marketingduma lesz, semmi egyéb.
    Most készülök Boronkayval legyárttatni a 2240-es szalagot (szintén 0,36mm vastagságban - Vigyázat! Ezen vesztettem rajta az első szalaggal, ugyanis lazábbra kell engedni a megszokottnál. Makita, metibó vastagsága 0,5, Güde 0,65mm), ami előzetes szóváltás alapján kábé 4 ezer forintra fog rúgni számlásan. Valószínűleg sokára fogok beszámolni róla, miként muzsikál, mert a Makitám még egyetlen szalagot sem nyűtt el, holott én azért nyűvöm szinte ész nélkül a gépet. De ha sor kerül szalagcserére, beszámolok az eredményről, ha nem felejtem el.

    Majd elfelejtettem írni Sokának, hogy úgy 2.700 forint egy 1425mm hosszú hatos szalag. Ha sikerül eltalálni a jó feszességet, akkor barkács szinten talán örök életű lesz. Ismétlem azonban, hogy a gyanta miatt mindenféle fenyő, kivált a borovi ki van tiltva a szalagfűrészről nálam. Úr dolga kipucolni annyi rengeteg fog közül ezt a ragacsot. Egyszer megtettem, de meg is fogadtam, hogy soha többé. A fenyőhöz inkább felteszek egy ritkább fogosztású, vastagabb mezei szalagot - ami mára árban már nem is sokkal szolídabb, tekintve, hogy durvább, kevésbé acélos anyagból van, és messze nincs olyan szép egyenletesen kihajtogatva rajta a fog, a forrasztása pedig hogy úgy fogalmazzak, nekem olyan szájhúzogatós. Szóval a maga kábé 1.500 forintjáért úgy ítélem meg, hogy drágább is, szarabb is, mint egy Boronkay-féle profi szalag. Nem hiszem, hogy kibír annyit. Bár vettem abból is, de még nem volt módom összevetni úgy hogy hiteles is legyen a verdiktem, ugyanis ha fent van a jó szalag, mi a francért tegyem fel a gyengébbet?

    S írtam mindezt kicsit azért is, mert megtapasztaltam, hogy a szakma idegenkedik ezektől a szalagoktól, mondván, hogy méregrágák, és kapaszkodik a "szalagfűrész legyen legalább 600-as" szerintem mára avítt mondókába. Szóval nem olyan drágák már ezek a szalagok, ha valaki be akar ruházni kisebb szalagfűrészre, teheti bátran, nálam már bizonyított a 180-as kerék is, és a 310-es is. Utóbbi igen széles spektrumon használható az általános asztalos munkákhoz. A gép kicsi, mobil, és árához mérten príma. Szinte nem múlik el nap, hogy be ne kapcsolnám valamiért. Halk, pontos kezesbárány.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák