Új hozzászólás Aktív témák

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz passatgt #37048 üzenetére

    Felejtsd el!
    Több oknál fogva is :
    - mivel fenyőfa( általában luc) , puha
    - ahogy ismerem a hazai piacot , még 150 cm hosszúságban elég a szóban forgó méretre kiegyengetni
    - nincs meg felelő gépparkod, pedig anélkül egyenes lapot nem tudsz fabrikálni.
    Készen lehet kapni táblásított, meg felelő anyagot, azzal már könnyebben boldogulsz.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Soká #37050 üzenetére

    Csak azt lehet provokálni , aki hagyja magát! :D

    Mivel ez szakmai fórum, nem hiszem hogy egy szakmabeli megsértődik egy másik szakmabéli tanácsán.
    A jó tanácsot meg illik meg köszönni, s meg fogadni.

    Szép a mahagóni sámlid , de én nem igazán nevezném zongora széknek. ;)

    Mivel azok általában állvány szerkezetűek, és 3 ill. 4 lábú-ak . Ez nagyon instabil lesz, ha a gyerek elkezdi a zongorázást.
    Valami kárpit kell rá, mert az hogy kemény a felület , az egy dolog, de hogy még csúszkálni is fog rajta.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • csmat

    senior tag

    válasz Soká #37050 üzenetére

    Szép lett!
    Az ülőlapon a széleken a csapolást fogazó sablonnal csináltad?

    Más:
    Hol érdemes barkács asztalhoz lehetőleg tömör fa asztal lapot venni? Bauhausban láttam táblásított akác, tölgy és másfajta fákat is. Van esetleg máshol jó árban? (160*90) nem gondolkozom.
    Van valahol tervrajz egy általános barkács célú asztalhoz? Pl, Milyen, mekkora láb ajánlott?
    Össze tudok rakni én is, de hátha van benne olyan amire nem gondoltam.

  • boncogo

    csendes tag

    válasz generatoros #37049 üzenetére

    Kedves generároros és minden szaki!

    A jótanácsokat természetesnek veszem és elfogadom minden esetben. A szakértelmetek előtt meghajolok, de hogy a szakzsargon nem megfelelő használata miatt téves és megbélyegző általánosításokat kapjak, holott az elnevezés amire utaltam mindannyiunk előtt ugyanazt takarta, az már nem esett jól (egyébként azt nem magamtól találtam ki, hanem az egyik kézi körfűrész műszaki leírásában a szerkezeti elem megnevezése így szerepelt, ami nekem is furcsa volt, hiszen itt a fűrészlapot elhagyó anyag széttartásáról van szó). A másik, ami elbizonytalanított, hogy elég sok asztali körfűrészen (bizonyára helytelenül, nem helyezték el).

    Amiért egy-egy kérdésre tett válaszra nem válaszoltam, azt utólag sajnálom és nem tartom fernek, de részben rájöttem, hogy pontosan mit is akarok, amivel már nem szerettelek volna terhelni titeket, de egy "köszönöm, vagy tudomásul vettem" illendő lett volna. A féltés, hogy annyira kezdőnek véltek aranyos, és egyben természetes, hiszen a csonkolásos balesetek a ti szakmátokban a profiknál sem fehér holló, de sok géppel dolgozom, ami akár veszélyes is lehet, igaz nem csak az asztalos szakmában használatosokkal. Egyébként egy egyszerű asztali körfűrésszel már tíz éve van szoros kapcsolatom, amit most szerettem volna egy sokkal pontosabb és jobbal felváltani.
    Ha nem jó helyre fordultam, azért elnézést, de a fórum leírását javaslom megváltoztatni, hogy magasabb szintű szakmai elmélkedéseiteket ne zavarják meg. Gondoltam a "nem hobbi asztalos" vagy "asztalos szakik fóruma avagy kartácsok kíméljenek" címűekre.
    A csavar az, hogy nagy érdeklődéssel olvastam az írásotokat, mosolyogtam heves vitáitokon és nem éreztem magam kivülállónak.

    Bár nem tudjátok meg, de ezután is ott fogok bogarászni a soraitok között, de láthatatlan maradok.

    "Mea culpa". Minden jót: boncogo (csak nálatok kérészéletű újonc)

  • Soká

    senior tag

    válasz Sanyabá #37052 üzenetére

    Köszi az észrevételeket! Némi magyarázat:

    "Szép a mahagóni sámlid , de én nem igazán nevezném zongora széknek."

    Kikérem, ez nem sámli, hanem hokedli! :)) A sámli szerintem mindenképpen egy alacsony ülőalkalmatosság, ez meg a mostani 55cm-ével kimondottam magas.

    "Mivel azok általában állvány szerkezetűek, és 3 ill. 4 lábú-ak ."

    Ez a szék pontosan négylábú, de geometriai értelemben az a határeset, amikor a lábak "összeérnek". Ezt csak azért mondom, mert a szék teljesen stabil. Az, hogy ilyen minimalista módon oldottam meg, annak két oka van:
    1. nem akartam kikönnyíteni a bútordarabot, azt szerettem volna, ha a tömegközéppontja minél alacsonyabban marad és éppen az utólagos csökkentése miatt (is) nem akartam alul merevítőket alkalmazni
    2. volt egy szép, 35cm széles bő colos mahagóni pallóm, szerettem volna a legtöbbet benne hagyni az ülőalkalmatosságban.

    A keménységére is két mentségem van:
    1. a klasszikus háromlábú esztergált zongoraszék is kemény
    2. utólag kárpitozhatom a széket, ha úgy érzem szükségét, de továbbra is úgy gondolom, hogy egy bőr ülőpárna lesz a megoldás, amibe nem szivacsot terveztem tenni, hanem a tornatermi zsámolyok mintájára szeretném megoldani Abban nem tudom mi van (kókusz? filc?), de nem habszivacs, az biztos. Apárna mindkét oldala bőr lenne és szerintem megoldható, hogy a bőr tapadjon és ne csúszkáljon. Még azon is filózom, hogy kerül bele egy kis fém nehezék gyanánt. :) Régről van egy kb. másfél mm vastag ólom lemezem, amit nagyon szeretek mert egészen érdekes hangulatot ad egy nehéz és mindenféle rugalmasság nélkül könnyen hajladozó lap. De el tudok képzelni egy láncszövetet is. Ez megfelelően burkolva egy szendvicsszerkezetben érdekes megoldást adhat.

    A fenti "műleírást" csak azért mellékeltem, hogy érthetőbb legyen, hogy egy formatervező min agyal, amikor csinál egy hót egyszerű geometriájú hokedlit. :)

    csmat,

    a fogazás körfűrészes tolóasztallal készült. Talán működik a link.

    Egyébiránt ennek a bútordarabnak a pontos megnevezése: pad lenne. Ahogyan a koncerttermi zongoraszékeket is zongorapadnak hívják.

  • Soká

    senior tag

    válasz boncogo #37054 üzenetére

    Kedves boncogó!

    Nagyon egyszerűen lehet válaszolni arra, amit írsz. Tök fölösleges önérzeteskedni, mert csak magadat zárod ki egy olyan diskurzusból, ahol egyébként - főleg az elején - szükséged lenne segítségre. Tehát nem elég, hogy egyszer megsértődsz mert rosszul rosszul írták a nickedet és mert kijavítottak valamit amit rosszul írtál, hanem utána még sértődötten be is jelented az elvonulásodat.
    Tényleg barátilag írom, hogy felesleges az ilyesmi. Inkább a körfűrészeddel kellene foglalkozni. És hidd el, amint először beleszalad a kezed valamelyik szerszámba, rájössz, hogy nem lehet elégszer figyelmeztetni egymást a munkavédelemre.

  • generatoros

    tag

    válasz Soká #37055 üzenetére

    Szia! megnéztem a fiam zongoráját és így élőben megláttam a 15db fekete billentyű távolságot, ami kb 50cm. Ezekután semmi kétség a stabilitást illetően. A tornatermi zsámolyok , amennyiben a kókusz alatt pálmát ( afrik ) gondolsz akkor igaz lehet és esetleg a lóször amivel kivannak tömve. A kérdésem a csapozással kapcsolatos. Hogyan éred el a tökéletes egyforma méreteket CSAP ÉS CSAPKÖZ ? Még emlékszem az egyetemes szögmérővel (segítségével ) készitett macisajtos posztodra. Halkan mondom, azóta nekem is van egy HOREX márkáju.

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Soká #37055 üzenetére

    Hmm.

    A hokedli (zsámolyszék) egy állvány szerkezetű, káva kötésű, ülőalkalmatosság , melynek oldalán nincs luk!

    Tieden van , tehát nem lehet hokedli! :P

    Azért alulra, a két láb közzé tehettél volna egy merevítőt.
    Meg tessék gyakorolni a kézi fecskefark alakú csapozást! Mahagóni fa meg érdemli! :K

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • generatoros

    tag

    válasz Sanyabá #37058 üzenetére

    Tanár Úr! Ne légy ennyire szigorú: Újra gondolt, esetleg, formatervezett hokedlinak elfogahatóbb lenne a neve? A zongorázáshoz használt ülőalkalmatosságot. szerintem nevezhetjük zongoraszéknek, még akkor is, ha hokedlire hasonlít. A régi konyhaasztalok általában alsó merevítéssel készültek. Ma már a design nem mindíg engedi és továbbra is konyhaasztal marad a neve. Az alsó merevítés valóban okos dolog lenne, de a kávakötés miatt azért kevesebb a jelentősége. A két oldalán elhelyezett körkivágás pedíg igazi jópofa gondolat. Valahol láttam egy orgona klaviatúrája előtt és a lábpedálok fölött elhelyezet PADOT és hasonlóan a körökhöz egy szívalakú kivágás volt az oldalán. zárszóként : nekem nagyon tetszik.

  • Soká

    senior tag

    válasz generatoros #37057 üzenetére

    Általában mindenki a fogaskerekes Matthias-féle(?) megoldást favorizálja, nekem az kicsit bonyolult volt, vágattam egy megfelelő sablont a tolóasztalra (azt hiszem mutattam már korábban) és összebarkácsoltam egy munkadarab-megvezető akármicsodát (a fotó óta már kicsit módosítottam rajta) amin a pirossal keretezett pöcök a lényeges elem. Ez cserélhető, alakítható, ennek a századpontosan kalibrálható átmérője határozza meg, hogy a csap és csapköz aránya milyen legyen. Elvileg sokat el lehetne tökölni ezzel mert más illesztési pontosságot kíván meg egy keményfa meg egy fenyő és az sem mindegy, hogy 50cm hosszan akarok illeszteni valamit vagy csak 5 centin (ha 50 fognál akarok valamit olyan passzentosra venni mint 5 fognál, akkor szinte lehetetlen lesz összepréselni a munkadarabokat.)

    Nem mondom, hogy ez a fogazás leggyorsabb módja, de nekem megteszi. Karácsonyra gyártottam a négy gyereknek egy rakás dobozt mert már untam a sok szétszakadó ikeás kartondoboz tárolókat, nem mondom, hogy nem untam a melót a végén :)

    Remélem, hasznát veszed a szögmérőnek!

    Sanyabá!

    Tőlem ne várd el, hogy szabálykövető legyek, a szakmám éppen arról szól, hogyan tudom (lehetőleg nem értelmetlenül) "felrúgni" a szabályokat. :)
    Alulra az a merevítő statikai okokból nem hiányzik, én elvileg még az ülőfelület alá sem tettem volna, de aztán jobb a békesség alapon mégis került. Szívem szerint ezt az egészet egy duplacolos pallóból csináltam volna, netán úgy, hogy a függőleges elemek lefelé elkeskenyednek, de nem volt ilyen anyagom és végtére is egy kilenc éves kölyöknek készült, nem kiállításra.
    Abban igazad van, hogy egy fecskefarkas csapolás erősebb kötést ad, de az én asztalos tudományom elsősorban arra irányul, hogy géppel igyekezzek pontosan dolgozni, a klasszikus asztalos truvájokat meghagyom az arra hivatottaknak. Egyébként van ilyenem is de ezzel csak félig takart fecskefogazást lehet megvalósítani.

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz generatoros #37059 üzenetére

    Na jó, nem leszek akkor ennyire szigorú! :D

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • generatoros

    tag

    válasz Soká #37060 üzenetére

    Sokszor hallottam már az általam leértékelt beszédet, miszerint a fánál nem számítanak a tized mm-ek. A gépek beállításánál még a század mm is elvárható, ha sikerül. A képen én azt látom, hogy a Tőled megszokott precízség is hozzájárul ahhoz, hogy egy nem fecskefarkas csap is lehet dísze az alkotásnak. A szögmérőt a karácsonyfa alatt találtam. Jan. -febr téli álmot alszok kényszerből , mivel a jancsikályha minuszok idején kevés meleget ad a műhelyben. úgyhogy márciusban látom meg , hogy sikerül e a szögvágásaimat végre pontosan megoldani. köszi ezt a mostani infót

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Soká #37060 üzenetére

    De hogy várom hogy szabálykövető légy, hisz ez a fórum azért (is) van hogy megosszuk tapasztalatainkat, újításainkat, hibáinkat, és hogy tanuljunk egymástól.

    Ha mindenki csak egy sémát követne , nem lenne ilyen változatos a világ.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • GeronimoTama

    tag

    Sziasztok!

    Erre létezik itthon valami alternatíva? Illetve ti hogy szoktátok a polctartó tüskéknek a lyukakat "sorozat fúrni"? Ötleteket is elfogadok egy hasonló eszköz kivitelezésére is.

    Köszönöm!

    GTAO: tamadotcom

  • thomgrande

    tag

    válasz GeronimoTama #37065 üzenetére

    Pár ötlet. Válogatni kell.

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • denko

    senior tag

    Lehet hogy kissé OFF:

    De nem igen találtam megfelelő topicot erre hardveraprón:

    Nagy Számitogép / Iró asztal Asztal / Lapot-t hol érdemes nézni Budán?
    Speciál ilyenrevadászok csak nagyobb méretben (200*80 )

    Vagy inkább csak megrendelésre asztalasnál érdemes nézni ?

    Köszönöm előre a választ!

    [ Szerkesztve ]

  • talla

    csendes újonc

    válasz epmd #37045 üzenetére

    szia látom egy amerikai oldalt a grizzly.com-ot linkelted. elmondanám a tapasztalatomat amerikai vásárlással kapcsolatban amit érdemes figyelembe venni: hát akkor kezdjük, vannak amerikaában olcsón is jó dolgok és drágán is meg vannak szar dolgok is,tudom ezzel nem sokat mondtam de sokan oda járnak át laptopot venni féláron a garanciát egyebeket elpostázzák haza az amerikai elektromos kábellel együtt a laptoptáskával pedig felszállnak a repülőre, ez mondjuk annak jó aki amúgy is menne amerikába így kerülik el vámoltatással járó procedúrát. nos rendeltem nem egy dolgot amerikából, ha az Eu-n kívülről rendelsz mint magánszemély vagy cég akkor egy bizonyos összeg felett (nem tudom most fejből kb 45 75 dollár) az áru vámköteles. mit is értünk ezalatt? ha a magyar postánál szeretnéd elvámoltatni akkor ,hmm feladtad a leckét magadnak, mert ha nem lépsz időben akkor a kifizetett árudat visszaküldi a posta a feladónak, kb van 5 napod hogy elindítsd a vámolást, ekkor persze még semmilyen "számokat" nem tudsz amit ki kéne töltened a vámoláshoz szükséges papíron, ezeket a posta akkor közli veled ha érdeklődsz majd ismét elküldöd ezeket a nyomtatványokat, jó ha van otthon -nyomtató, scanner ,számítógép. ezután a posta hajlandó foglalkozni veled és nem küldi vissza az árut, nekem legutóbb 3 hétig parkoltatták az árut magyarországon mert hogy az ilyen meg olyan papírok kellenek a nav-nak. száz szónak is egy a vége. vámköltség+a postáztatással egybeszámolt összeg 27%-a mint áfa meg még mittudomén mit ki kell még csengetni. ha egy dls ghl akármelyik csomagküldő/szállító cég hozza az árut ők mindent elintéznek a vámon nem neked kell futkározni telefonálgatni kérdés menyivel drágább a szállítás estleg 3szor annyi?
    TLDR: amerikai vásárlás: szállítási idő/ár cégtől függően, 27% áfa kifizetése (áru plusz szállítatás 27%-a), vámilleték kifizetése, vám kifizetése- járulékos költségekkel számolni kell. döntsd el magadban egy kis kalkulációval hogy ez a plusz költség/szarakodás/szórakozás/bürokrácia veled megéri e vagy sem,vagy van e olyan más termék amivel ezt kiválthatod.

  • Soká

    senior tag

    válasz #05304832 #37068 üzenetére

    Bocsánat, hogy hosszas magyarázkodásra "kényszerítettelek"!

    Az is lehet, hogy figyelmetlenül olvastam és tényleg eleve forgácslapról volt szó. És kétségtelen, hogy azok táborát gazdagítom, aki asztalos témában nem kedveli túlzottan a forgácslapos megoldásokat, de erre annyi mentségem van, hogy hobbiasztalos szempontból nézem a dolgokat és ha tehetem, azt mondom, hogy egy hobbista dolgozzon fából, ha már bútorkészítésben leli az örömét. Egyfelől mert a bútorlap nem kéziszerszámokhoz való, másfelől jobb, egészségesebb fával bíbelődni.
    Ugyanakkor azt vita nélkül elfogadom, hogy az asztalos szakmában dolgozók döntő többsége döntő arányban bútorlapból kell, hogy dolgozzon. Mert az megfizethető, mert az alkalmas, stb. stb.
    És ahhoz is kell szakértelem, hogy a végeredmény valóban szakszerű legyen. Ráadásul a bútorlap megköveteli az ipari szerszámokat, éles késeket, stb.
    Az én otthonomban is akad bútorlap bőven (pl. konyhabútor korpusz, alagsori tárolók) de például a nappaliban minden fából van. (bár ez sem igaz, mert azt hiszem, hogy a kanapé alatti ágyneműtartó valamiféle forgácslap lehet... és a pianínó is hiába van mahagóni furnérral borítva, valószínűleg nem rétegelt lemez hanem forgácslap belül)

    A hobbista téma átirányításával (ami részben jómagam át(vissza)irányítását is jelenti) azért merészeltem előhozakodni, mert 1-2 asztalos kollégád már elhagyta ezt a topikot és részben talán azért mert itt is túlteng kicsit a barkács vonal. És el tudom fogadni, hogy ha valaki inkább beszélgetne a kisműhelyek lapszabász lehetőségeiről meg az egyéb komolyabb telepített gépekről, vagy csak a szimplán a hülye megrendelőkkel való kínszenvedés részleteiről, az unja ha 123-szor jön elő, hogy érdemes-e megvenni az einhell körfűrészt, vagy még inkább az a téma, hogy miként tudom megoldani a problémát úgy, hogy ne kelljen asztalosnak fizetni a munkáért :)

    A forgácslap környezetkímélőségével kapcsolatban én szkeptikusabb vagyok, de csak azért, mert olyan világban élünk, ahol a bútorok élettartama vészesen lerövidült. Így tényleg nagy a nyersanyagigény. :( kérdés, hogy mi generálja jobban az avulást? - az, hogy valami forgácslapból van és nem megújítható (mint egy fa bútor) vagy az eldobós világunk, ami nem tűri a 10-20 évnél öregebb tárgyakat?

  • talla

    csendes újonc

    válasz Soká #37072 üzenetére

    szia , nem akarok belefolyni ebbe a vitába magyarázkodásba amiről épp beszélgettek.
    "Egyfelől mert a bútorlap nem kéziszerszámokhoz való, másfelől jobb, egészségesebb fával bíbelődni."
    nem szőrszálhasogatni vagyok itt, úgy érzem nincs arról átfogó tanulmány az iparnak pedig nem érdeke hogy pontosan felfedje az asztalos munkamennyire kártékony tud lenni ( a baleseteket nem beleszámítva).
    nagyon sok kártékony elemnek van kitéve az asztalos akkor is ha tud róla akkor is ha nem. zajártalom,porártalom,vegyszerek,oldószerek gőzei, lakkok festékek párolgása, allergén vagy rákkeltő agresszív fafajok, rákkeltő formaldehid stb stb és ezek nincsenek benne a tankönyvben, és a legtöbb asztalosnál nincs ideális munkakörnyezet, nincs vízfüggöny a lakkozásnál stb stb.
    Lakkozás- bemész a fényezőhöz elvagy ott egy 5 percet és úgy jössz ki mint aki be van lőve a fazon 40 körüli egy foga sincs a haja hullik , nem vagyok orvos de ez a fényezéstől van mert egész nap abban a fényező teremben van.
    Formaldehid- az ipar szinte mindenhol használja, a forgácslapban is kb 10 év alatt párolog ki a bútorlapból a szobában elfogadható szintre, van egyes faipari ragasztókban is, hőprés melletti műgyanta ragasztókban aki ezt szagolja nap mint nap hát nem egy életbiztosítás, ha megkérdezel egy hazug lobbista orvost az talán még azt is mondja hogy ez kifejezetten egészséges.
    porártalom- szilikózis,orrpolip stb
    agresszív faporok - tölgy akác és még ki tudja melyik más fafajok rékkeltőek a vele dolgozó munkásra és erősen allergének.
    nem akarok ebbe belemerülni, olvasgattam ezekről valamennyit és még ki tudja mi mindent hagytam ki ebből.
    rezgésártalom,fűtetlen műhely,sok álldigálás nem bejelentve vagy minimálra bejelentve, állandó ide oda utazgatással (mit fogsz enni és emnnyiért és hol),
    mondjukazt hogy fa szebb és tartósabb cserébe dolgozoll agresszív fafajokkal és azokat lakkozni kell, a forgácslappal meg ott a tartós formaldehid kibocsátás, igaz vannak akik "bio" bútorokat készítenek és nem lakkozzák a bútort hanem méhviaszal kezelik nem olyan tartós mint a műanyag lakkok nem vízálló de természetes.
    a munkavédelmi könyvek csak a balesetforásokról szólnak, vagy a majdnem balesetekről, arról nem ami még tanulmány szinten van, vagy ami hosszú távon fog kikészíteni.
    a szakmát egy az egyben megutálhatod aszerint hogy melyik magyar vállakozónál dolgoztál, a jó nevűeknél is csak a bemutatóterem tiptop meg a vállakozó terepjárója a munkakörülmények ,biztonság,bejelentés mind csak elcsalandó dolgok, előre bejelentve kijön a munkavédelmi ember a vállakozó már tudja jó ismerősként üdvözli majd megkérdezi elfogad e egy kávét és bemennek "beszélgetni" egyet az irodába mindenki mosolyog jókedvű melós kap egy papírt hogy majd ezt meg ezt meg ezt kellene javítani mert veszélyforrás lehet de a gyalugép kapcsolója fél év múlva is lóg a munkavédelmis pedig mindent rendben talált papíron szóban szólt a főnök úrnak a boríték meg a zsebbe ficcan.
    én egyenlőre csak magamnak akarok dolgozni mármint az asztalos munka részét ami otthonra kell/kellhet mert ha megvan egy kisebb géppark akkor eléggé elfogadható áron (alapanyagár plusz saját munka) lehet szép dolgokat varázsolni amit nem szívesen fizetnék ki szakembernek, és kérdés hogy a szakember jobban megcsinálja e mint az otthoni lelkes barkácsoló. nem egy gány munkát láttam vállalkozótól és nem egy szép igényes munkát láttam hobbistától akinek volt ideje eltüttyögni szépen megcsinálgatni a dolgait.
    a kártékonyságot leszámítva nekem jelenleg az akác a kedvenc fám (olyan sokat nem dolgozok vele) tetszik az anyaga a színe tartóssága- de kell hozzá jó szerszám.

  • sketchifun

    senior tag

    Csak itthagynék pár sort, az idetévedő barkácsolók számára, miszerint igen gyerekek, a rutinos vén rókáknak igaza van.

    Megállt a Makita csavarozóm, a szénkefe azt mondta, köszöni szépen. Villámgyorsan kellett venni valamit, olcsón, de legyen elfogadható. 20.000 forintos keretből egy Einhell TE-CD 12 Li gèpre futotta, ez volt a legdrágább egy akkuval. Én naív azt gondoltam, valamivel csak jobb mint a 12k-s vacak. Nem. Gyerekek, nem. Egy hónapot volt használva, és ezalatt maximum annyit dolgozott, amit a Makita 2-3 nap alatt tesz meg. Az egész hajtóműház recseg, csörög. Ütemesen, gyorsabb fokozatban gyorsabban, szóval vélhetően a fogaskerekek vannak oda. Pedig állítólag fém. A csapágyazás is oda van, a tokmány végén már 2,5-3mm kilengés van, ami már csavarozáshoz is alkalmatlan. Ezt mind egy hónapos korában már produkálta, ezért hívtam a szervízt, hogy gyerekek nem oké, garancia. Kisipari felhasználásra való, azt írjátok, de ez egy nagy nulla, ennél a B&D is jobb. A szakszervíz telefonon a következőt mondta: ez a gép nem gipszkartonszerelésre való, kizárólag bútorösszeszereléshez. Na, pont arra jobb sokkal az olcsóbb is, mert azt a legolcsóbb is meg tudja csinálni.

    Egyetlen pozitívumot tudok mondani: a Makita 24nm nyomatékú, az Einhell 25nm. Viszont egy olyan csavart, amire a Makita csak nyüszít, az Einhell határozottan tekeri, nyöszörgés nélkül.

    Mégegyszer. Einhellt ne. Ugyan az az olcsó kacat mint a többi, csak cserébe drága is. Ha nem profi gép kell, mindenképp az olcsóbbat érdemes venni. Arányaiban az is drága, de a legdràgább az, ha drágán veszed a sz@rt.

    Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

  • Winner_hun

    félisten

    válasz #05304832 #37074 üzenetére

    Az 55 Q-nak és az R-nek is van az oldalára fedlap, sokat javít az elszíváson. Utóbbihoz műanyag oldalsó ablak is jár, azzal kiváltható a fedlap. Előre nem porol, csak lefelé, ahol kilép az anyagból a fűrészlap.
    Én csináltam egy porgyűjtőt, amire rárakva az anyagot, a kilépő fűrészlap által kihordott por körbe van zárva és el is van szívva, így szinte teljesen pormentesen vágok (egy porszívó, Y elosztóval).

    Hátránya hogy kicsit pozícionálni kell az anyagot. Ha hungarocellre teszed az anyagot az is segíthet amíg nincs összevagdalva a felület. Az MFT asztalra kell majd még egy ilyen elszívást csinálnom. Az ötlet már megvan, idé még nem volt rá.

    [ Szerkesztve ]

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Drebil

    csendes tag

    válasz Winner_hun #37077 üzenetére

    Erről az alsó porelszívásról MFT alá, ha volnál szíves pár szót ejteni. :DD Lécciléccilécciiiiiii

  • epmd

    tag

    válasz #05304832 #37081 üzenetére

    A nyílást leszoktam ragasztani egyszerűen ragasztószalaggal,akkor szívja el a port kb 90%-ban.☺

  • Soká

    senior tag

    válasz #05304832 #37074 üzenetére

    "Ha magyarázkodásnak veszed vedd annak"

    Jaj, próbáld már jól érteni! tettem is oda egy idézőjelet, hogy "kényszerítelek"... Az egésznek annyi lett volna az értelme, hogy sajnálom, hogy hosszas okfejtésre sarkalltalak. De csak azért, mert én - szerintem - értem amit írsz, és remélem, hogy nem nekem magyarázod elsősorban azt, hogy a bútorlap megmunkálásához is kell szakértelem. És remélem, hogy soha nem írtam olyat, hogy az nem asztalos, aki azzal dolgozik. Legfeljebb van bennem egy általános sajnálkozás amiatt, hogy aki ma a bútoriparban dolgozik, az egyre ritkábban találkozik fával. És még lehet is nemszeretni a fát, mert vetemedik, mert száliránya van, mert ... csiszolni kell :)

    Igazából egy dolog van, amit más szemmel tekintek elavulás-ügyben: ha a sok érdektelen, "eldobhatós" bútor helyett igazán értékes darabokat készítenénk, akkor nem lenne bennünk az a fogyasztói kényszer, hogy cserélgessük a bútorokat. Nézd meg, egy valamire való patika őrzi a régi berendezéseit. Egy 100 éves berendezés - persze, kompromiszumokkal - most is ellátja a funkcióját. Annak idején tettek a szakik bele olyan értéket, hogy megérje őrizni azt. Ugyanez igaz a lakásbelsőben lévő bútorokra. Ha olyan az a bútor, akkor hajlandó vagyok áldozni a praktikusság oltárán és ha költözök, viszem magammal a bútoraimat. Természetesen ellenpéldákat lehet mondani és persze, hogy egyik másik böhöm ónémet tálalót senki nem fog tudni a panelban elhelyezni, mert be sem fér az ajtón... De talán érted, mire gondolok.

    Egy bútorlapból készült bútor a legritkább esetben képezhet olyan értéket, amihez évtizedeken, netán évszázadon át ragaszkodna az ember. Így aztán hiába készül hulladékból, a kelleténél hamarabb hulladékká is lesz.

  • Soká

    senior tag

    válasz #05304832 #37085 üzenetére

    Félig off:
    természetesen a modern anyagoknak és technológiának egy csomó előnye is van. Egy laminált felület kopásállósága nem összemérhető egy politúrozott bútoréval és ember legyen a talpán, aki hajlandó az ezüst evőeszközeit pucolgatni és azzal étkezni, noha valószínűleg nem tesz jót nekünk az a króm és nikkel, amit kiszopogatunk a rozsdamentes cuccainkból.
    Ha most a magam kedvére kellene konyhabútort készíteni, nagyon elgondolkodnék azon, hogy a korpuszt miből csináljam? Ha netán fából is csinálnám, a polcokra (ahonnan az edényeket huzigáljuk) valószínűleg kivehető, cserélhetű műanyag lapokat tennék (mint anno a csomagolópapír...) mert még a laminált felületet is megeszi az acél edény pár év alatt. Ugyanakkor azon is el lehet gondolkodni, hogy egy fehér laminált milyen ronda ha megkopik, egy natur fa polc meg kopottas, rusztikus állapotában is tud szép lenni.

    Az biztos, hogy az asztalosok nem fogják megváltani a világot, nem fogják érdemben befolyásolni a közvélekedést, közízlést.

  • exlepra

    tag

    válasz Winner_hun #37077 üzenetére

    Láttam olyat, hogy elöl vágtak lyukat a házba és ott csatlakoztatták a porszívót, így egy jobb lett az elszívás.

    [EZ dust port]

    Persze egy TS55-t lehet nem buherálnék meg így :)
    Szomorúan hallom, hogy annak sem tökéletes az elszívása, pedig egy ideje már spórolok rá.
    Most egy Metabo KS 55 FS-t használok, vágni szépen vág, de még elszívással is sok a por.

  • Winner_hun

    félisten

    válasz #05304832 #37078 üzenetére

    Kézi csiszolásért én se rajongok de megcsinálom rendesen ha mégis kell.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Winner_hun

    félisten

    válasz #05304832 #37080 üzenetére

    Keskeny hosszú zárt "doboz", a végén 27-es porszívócsővel. Amikor kilép az anyag végén a gép akkor van egy minimális porzás előre de az már semmi.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • pali923

    tag

    válasz #05304832 #37086 üzenetére

    Én most karácsony előtt vettem ilyen gépet, de nem szeretnék venni hozzá ilyen kis alkatrészt. Akkor inkább gyártok, ha szükség lesz rá, az sem baj, ha nem lesz színes. Éppen azért, mert ezeknek a kis festoolos biszb@szoknak az ára a gépekénél is jóval túlhajtottabb. Kis csavarok némi műanyaggal, aminek az anyagköltsége 100Ft alatt van, és sok ezrest elkérnek értük. Hát tőlem nem.

    A gép egyébként valóban nagyon szuper, és szerencsére nekem az elszívással sincs bajom, meg a cső sem akadt még el. Még a fűrész árával is meg tudtam barátkozni, de egy fröccsöntött műanyagban azért nincs akkora fejlesztési költség, mint mondjuk egy Dominoban vagy egy merülőfűrészben.

    A kereskedőd meg így saját maga ellensége, nem? Ahova én járok, ott is vannak jó gépek (bár Millwaukee éppen ott sincs. :) ). Pár éve megjelentek a zöld Boschok is, amikor a válság volt. Akkor mondták, menni kell a kereslet után, mert éhen halnak. Most még éppen építik az új, nagyobb boltot, mert nem férnek be a vevők néha a régibe. Így is lehet.

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • GeronimoTama

    tag

    válasz Apaf3j #37066 üzenetére

    Ezt azért drágállom érte de köszönöm :)

    (#37067) thomgrande: Ezeket már átlapoztam és sajnos nem jött be egyik ötlet sem :(

    (#37070) local1: ez a 37mm az alkatrész szélétől furatközéppont? Arra gondoltam hogy valami combosabb vaslemezbe megcsinálni ezt a kreg által gyártott sablon ugye hogy azért ha kézzel fúrom ne legyen ferde. Akkor kérdés, mekkora távolságra legyenek a furatok?

    GTAO: tamadotcom

  • Winner_hun

    félisten

    válasz #05304832 #37091 üzenetére

    Nem rakom alá, rárakom a vágandó anyagot.
    Természetesen a vágás elején tőlem messzebb van a cső, ahogy haladok a vágással úgy közeledek. A fűrészlap előre szórja alul a port, az általa keltett légmozgás is arra tereli, az elszívócsőhöz.
    A slaggal való küzdést gyönyörűen promotálják saját videójukban
    Ha így tartod az elszívótömlőt akkor nem lesz gond a beakadással, mehet melletted a cső. A slag vonalzóba beakadásán túl sokkal jobban zavar hogy a csatlakozója nagyon laza, feszíteni se lehet rajta, mindig lekókad. Vannak az oldalán bütyök részére helyek, a gép burkolatában bütyök is van, csak valahogy nem akarnak összeérni. Mikor egy új gépen is ezt tapasztaltam akkor kicsit elszomorodtam. Majd kaptam egy tippet: tegyek rá porzsákhoz való gyorscsatlakozót. Ez némileg jobb, viszont ez se elég szoros, ezt is elhúzza a cső. A systainerjébe meg csak feszegetve fér bele ai másik csatlakozóval.

    Jürgenék a CTL SYS longlife zsákját nem tesztelték eleget, a tépőzár mellett a zsák 2 rétege közé beszívódik a por és nem lehet normálisan visszazárni a zsákot a két szélén - csak ha elgyömöszkölöm onnan a port. Gondoltam felvágom hogy kiszedjem a port de azzal szerintem csak ártok. Majd idővel felvágom és belül kap egy plusz tépőzárat, úgy lehet majd tisztítani a porzsák dupla belsejét..:(

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • GeronimoTama

    tag

    válasz #05304832 #37095 üzenetére

    Erre a perselyes megoldásra én is gondoltam, van itthon egy egyenes bükk küszöb és abba állványos fúróval belefúrni a perselyek helyeit, szerintem steller mellett a 37mm fix lenne , esetleg a furatok távolságában lenne egy minimális hibalehetőség de azt azzal korrigálnám hogy bejelölném melyik a sablon teteje és figyelnék rá hogy merre áll.

    Köszönöm a segítséget :DD

    GTAO: tamadotcom

  • Winner_hun

    félisten

    válasz #05304832 #37098 üzenetére

    A 27-es csatlakozót beledugtam, annyi is a szélessége. Csak összecsavaroztam szélezetlen anyag széléről leesett hulladékból hogy egyáltalán jó-e, azóta még nem csinosítottam rajta. Működik. A lényeg hogy oldalra / elölre ne tudja széfújni a port.

    Nekem bevált, helyszíni munkához kiváló, többet bír mint amire számíottam.
    A sima zsák cipzározásán én is gondolkodtam de a bemeneti nyílását nem lehet valami egyszerűen kinyitni ha már be van zárva, így nem foglalkoztam vele, pedig betonhoz jobb lenne a selfclean zsák, az egy kicsit tovább bírja. Ha véletlenül lesz belőle AC-s változat biztosan veszek egyet.

    A CTL 26-os van hogy egy nap alatt 2x megtelik, az eldobálásra én biztosan nem költenék. Amúgy épp ma gondolkoztam rajta hogy a festool nem ajánlja a porleválasztót az elszívóihoz. Nem tudtam másra gondolni, csak arra hogyha azt használnák az emberek akkor a túlárazott eldobható zsákokból jóval kevesebb fogyhatna - mert biztonsági kockázata szerintem nincs.

    [ Szerkesztve ]

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

Új hozzászólás Aktív témák