Új hozzászólás Aktív témák

  • T J

    tag

    válasz AIex #62307 üzenetére

    BOSCH PTA 1000 görgős bakokkal gyalultam 360cm hosszú, 2" vastag, 7-10cm széles bükk lamellákat egy 122cm hosszú egyengetőn, egyedül. Munkalap lett belőle, a ragasztás hibátlan. Vagyis megoldható hossztoldás nélkül, csak a gyalugép jól kell legyen beállítva. Ha görbe, akkor először a púpot, vagy a kiálló végeket kell leszedni, és mikor nagyjából egyenes, akkor van értelme végig tolni. Máskülönben több anyagot fogsz elgyalulni hogy kiegyenesítsd.
    120mm pillanatszorító teljesen megfelel, 2"-os lamelláknálnál min 30cm, 1"-osnál min 20cm-enként megszorítanám (ez a max táv, sűrübben jobb). Ha jó a gyalulásod, nem lesz gond. Lassú kötésidejű PVAc ragasztó kell, és hígítani szükséges, ahogy ViktorSz írja, mert száraz fa gyorsan beissza. Ne felejtsd el, hogy a ragasztással sok vizet viszel be az anyagba, amitől átmenetileg megdagad/ deformálódhat picit.

    fogtunder
    Ha tudsz hepehupa-mentes felületet vastagolni, akkor az elképzetésed teljesen helytálló. Táblásító üzemekben se egyengetik a lamellákat. Ha már 5m a fesztáv, akkor gondolom a magasság is minimum 15cm, ... 2" anyag tűnik ésszerűnek.
    4 lamellából ha egyik picit kajsza*, nem számít. Ha több a kajsza, és össze tudod forgatni hogy egymás tükörképei legyenek, akkor is megoldottad a problémát. Legrosszabb esetben, ha nagyon kajsza és fel kell használnod, akkor feldarabolva, egyengetve, a közéső rétegnek a "semleges zónában" elfér. Nyilván ebben az esetben nem elég csak két helyen alátámasztani a táblásításkor.
    * térgörbe

    tfe
    Nagy valószínűséggel gyalulási hiba okozta --> nem rajtad múlt. Minimális esélye annak is van, hogy a rgasztóval/ragasztással volt valami gond (pl fagyott, vagy gyorsan kötő ragasztó). A fenyő amúgy alkalmazkodóbb a szorító alatt, mint a keményebb fák.

    szerk
    fogtunder
    Larex-nél van műszárított építőanyag (többnyire az van). Nem szobaszáraz, de azonnal megmunkálható.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák