Új hozzászólás Aktív témák

  • niof

    addikt

    válasz Lusu #75582 üzenetére

    Igazából mélyközép esetén még nem láttam ezt a megoldást. Szuboknál alkalmazzák nagyobb "kaliberű" hi-fi/házimozi megoldásokban (ott a házon kívülre néz a szubok feneke, tehát mondható, hogy kvázi végtelen az is). Most tekintsünk el az egy darab "deszkába" szerelt hangfalaktól, mert az csak open baffle, nem IB. De végül is logikus, mert kb. a doboz a legrosszabb, ami egy hangszóróval történhet. Értem ezt úgy, hogy akusztikailag egy olyan térbe van kényszerítve, ami nem, vagy csak hellyel-közzel optimális.
    Viszont azt hogy oldod meg, hogy a motor és menetzaj ne zavarja a működést? Csak mert a membránok ebből a szempontból eléggé "átlátszóak", tehát könnyen áthatolnak rajtuk kintről érkező hanghatások. Szóval itt egy baromi gyenge pontot érzek. Valamint olyan speciális hangszóró kell, ami ellenáll mindennek, amivel az találkozhat a külvilág és a motortér felől. Víz, olaj, egyéb folyadékok, felverődő kövek, por. Ezekkel mi a helyzet?
    Amúgy van még egy megoldás nagyon jó basszus leképezésre, amihez nem kell a kasznit szétvágni, ez pedig a TL. De ennek is van hátránya. Nagyon nagy a szükséges doboz (minél lejjebb mész frekiben, annál nagyobb és bonyolultabb), speciális hangszóró kell, és a megfelelő csőhossz kiszámítása és megépítése nehéz. Az alapok könnyűek, kiszámolni a negyedhullámhosszt, de ezzel kb. sehol nincs még az ember. Optimálisra nagyon nehéz hangolni. Viszont az egyik legjobb mélyhang visszaadást adja, ha minden klappol, mert a "klasszikus" dobozhatások ott sem lépnek fel.

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

Új hozzászólás Aktív témák