Új hozzászólás Aktív témák

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz Jorus #20617 üzenetére

    Nincs olyan, hogy "száznégyzetméteres" ház, milyenek a falak, milyenek a nyílászárók, a padlás stb. Milyen fűtési mód van létesítve a fára? Faelgázosító kazán például aránylag olcsóbban üzemeltethető, de roppant drága a kazán maga. A régi vegyes tüzelésűekben ellenben a fa elég rossz hatásfokkal ég el. Milyen belső hőmérsékletre van igény? Nem mindegy, hogy 18-20 fok vagy 23-24 például. :)

    Most látom gáz mellé/helyett. Annál lényegesen drágább jelenleg a fával fűtés. De nagyjából ki lehet számolni a kazánra megadott hatásfok, az eddig elfogyott gázmennyiség(szintén hatásfokra korrigálva) és a fa/gáz fűtőérték segítségével.
    Fűtőértékek.
    Na most a fáról azt is tudni kell, hogy ha jövőre fűtenél vele, érdemes már idén megvenni, mert szárított fát nemigen kapni. Durván számolva 1 m3 gáz 2,5-4 kg fának felel meg fajtától és szárazságtól függően. Azaz legjobb esetben (vegyük a fabrikettet alapul, mert általában csak azt árulják kilóra) 55x2,5 azaz durván 140 Ft áll szemben a köbméterenkénti gázárral. Ez a nagyon ideális eset és nem számoltunk tárolási költséget, hulladékot és a fatüzelés létesítési költségeit.
    Még egy adalék a fa árához:[link]

    [ Szerkesztve ]

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

Új hozzászólás Aktív témák