Új hozzászólás Aktív témák

  • Cray Tyler

    Topikgazda

    Sziasztok, távcsőt vennék, alapos utánanézést követően az alábbiakra jutottam, kérlek kritizáljatok.
    Budapest külváros a helyszín (18. ker. Glilice tér környéke), az észlelés nagyrészt egy második emeleti erkélyen történne, fényszennyezés van bőven (nem egy Puskás stadion, de azért van közvilágítás gazdagon). Tök kezdő vagyok, eddig egy kis 6x18-as binoklival nézegettem, legfőképp a holdat. Érdekel egyformán a mélyég és a bolygózás is (pontosabban szólva mindkettőt ki szeretném próbálni). Fotózás semennyire sem mozgat.
    Hamar eljutottam a 90/900-as SW-hez. Annyi lejött, hogy érdemes egyből EQ3 állványt venni alá, mert sokat levonhat az élményből egy alulméretezett állvány. Mellé egy 15x70-es Scopium Nature binoklit vennék. A newtonok nekem macerásnak tűnnek (hűtés, jusztírozás, vigyázni kell rá). Így a kérdés eldőlt, 90/900-as SW lesz. Aztán láttam, hogy mire képes egy 120/600-as SW refraktor... Hú... hát bakker... asszem egy életre jó társ lenne nekem... Árban sincs sok különbség a 90/900-ashoz képest. De vajon nem sok-e kezdésnek? Meg elég-e alá az EQ3?
    Elkerülném azt, hogy a 90/900-ast el kelljen adnom 10 észlelés után, mert mondjuk az M31 még a legjobb légkörnél is csak egy paca, és tudom, hogy a 120-as átmérővel mennyivel tovább bomlana... Venném akkor inkább egyből a 120-ast. Oké, de miért habozok ezzel mégis: mert még azt sem tudom, hogyan kell pólusra állni. Totál kezdő vagyok. Ez a dilemma.
    A kérdésem: ha 120-ast veszek, azzal is tudok szépen lépésről lépésre tanulni és fejlődni? Vagy egyszerűen az már túl sok kezdésnek? Türelmem van, GoTo-t direkt nem akarok ("meg akarom tanulni az eget"), időt is szánok rá bőven. Köszönöm ha hozzászóltok.

Új hozzászólás Aktív témák