Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Chapel #11514 üzenetére

    Na jó, akkor nézzük a képeidet. Nem nagyon szoktam véleményezni, mert nem tartom magam elég jónak és hozzáértőnek ahhoz, hogy véleményezzek, bár a legtöbb véleményező oldalon az emberek többségét nem érdekli az ilyesmi, így iszonyat balgaságokat is lehet olvani értékelésekben, pont ezért eléggé fenntartással kell fogadni ezeket a dolgokat. Mindenesetre ehhez mérd az én véleményezésemet is.

    11453-as hsz-ed:
    cserép: Sehol nem látok élességet. De tényleg sehol. Ezen kívül sem túl izgalmas sem a szög sem a téma sajnos. Megörökíteni a látványt saját magunknak, hogy tudja az ember hogy nézett ki jó, persze, szóval ilyen célú kép.

    cserép2: a címével ellentétben talán a házikó kiálló része, az éles része tűnik témának számomra. Viszont az előtér túl sok, bár valószínűleg az lett volna a téma. Néha meg lehet úgy is mutatni a témát, hogy nem ez az éles, ha az lett volna a téma akkor viszont ez nem az az alkalom. Agyonnyomja a nézőt az előtér súlya szerintem. Fura szögben sikerült elcsípni, nem hagyományos szögben, ez jó, viszont mégsincs hatása ennek a szögnek túlzottan. De jó kezdet.

    Duna: Na ez tetszik. Talán ha a nap nem ég annyira a képbe, kicsit lejebb van jobb lett volna a képnek, de kifejezetten tetszik az előtér jobb oldala, szóval jó kivágást választottál a fotódnak.

    Öregmotoros: ha megfordítod és álló formátumban teszed fel, akkor kifejezetten jobb lett volna, így le kell tölteni és megfordítanunk, de hát istenem legalább mi is melózunk :D Egyébként jófej állatka, szintén emlékfotónak tök jó, meg poénnak, hogy nézzétek mit találtam :)

    11488:
    Magad fotózása ilyetén módon elég kényes téma, ügyesnek, körültekintőnek, tervezettnek kell lenni, hogy tényleg jó fotó jöjjön ki belőle, nem csak egy poénnak ellőt kép. Digitálisból a fekete fehér létrehozása is körültekintést érdemel, mert ha csak simán átteszed fekete fehérben, akár még a fényképezőgépben, akár bármilyen programmal csak deszaturációval, akkor nem fekete-fehéret kapsz, hanem szürke-szürkét, tónusszegény lesz, szóval nem az igazi. A fekete fehére képek készítésére digitálisból van néhány praktika, meg képenként játszik az ember, hogy mi is a jó. Amúgy meggyőződésem szerint FF fényképezésre a film az igazi :) A fénnyel is óvatosan kell bánni - gondolok itt a bal oldalra pl.

    11516:
    Szintén szürke-szürke. Igazából nem rossz szerkesztés, mert sokan valószínűleg sokkal szerencsétlenebbül oldották volna meg. Hozzátenném azért közel sem a legjobb szögből fényképezett madár, de mint mondtam lehetne sokkal roszabb is. :D Kicsit begondolkozós feje van a madárnak, ez jó pont :D Igazából még tetszik is, de teljesen szubjektíve. De a tónusszegénységgel tényleg kéne kezdeni valamit.

    Még pár gondolat:
    Tudom, nem vagy az utófeldolgozás híve. De az utófeldolgozás nem feltétlen a műanyagképek gyártását jelenti. Tudom mostanság divat, hogy nem is fotókat tesznek fel az emberek, hanem digitális illusztrációkat, agyon HDR-ezett giccses ocsmányságokat, hasonlókat. Viszont ez egy véglet, hasonló ahhoz, hogy egy késsel lehet paradocsomot szelni, meg nyakakat vágni, attól, hogy sokan nyakakat vágnak, még fel kell valamivel szelni a paradicsomot, ha nem akarod egészben enni, és nem kell ilyesmi miatt idegenkedni az eszköztől. Ugyanúgy a kéfeldolgozás nem is azt jelenti, hogy készít az ember egy képet, aztán majd utólag kitalál valami vágást, ami épp jó, lehet az eredeti kép 10%-a, mert tökvéletlen az még jól is néz ki, aztán 640*480-ban úgysem látja senki, hogy agyon van vágva. Meg lehet még így használni a szerkesztgetést. Felejtsd el. Utófeldolgozás mindig is volt, filmes korszakban is és nem ezeket jelentette, nem kell most sem. Kis zajszűrés. kis CA leszedés, a fekete fehér képek normális megcsinálása, eltolt fehéregyensúly helyrehozása, stb. De ne idegenkedj tőle, sokat dobhat egy képen, méghozzá úgy dobhat sokat egy képen, hogy nem alakoskodó és tolakodó és műanyag - ha az ember jól nyúl hozzá. De Hydra is jól leírta ezt előttem.

    Véleményezős oldalak: (konkrétan kis fotozz.hu, ahogy én látom)
    Régebben az volt a divat, hogy iszonyat aprólékosan, részletbe menően mindenbe belekötve szétcincálták a képet, minden apró hibát megtaláltak, felhoztak, bele az ember arcába, sokszor nem is a kép értékét nézve, hanem szigorúan technokrata, szabályokba és pixelekbe gyógyult módon. Ha technikailag nem tökéletes egy kép, arra halál alapon. Ilyen mentalitás megmaradt még sokakban, szóval találkozhatsz ilyennel. Lehet fentebb gonosznak tűntem, de ez egy más kategória, amiről én beszélek most :D
    Aztán van a laikus, de nagyonhozzáértő. Kreditet akar gyűjteni, és minden képhez beír valamit, miközben a többiek marják magukat és keresik a szívgyógyszerüket. Ilyeneket olvasni: jó kép lenne, de a téma nincs középen, így csak 3-as az 5-ből, meg hasonlók. Szóval kockázatok, mellékhatások, stb.
    Aztán láttam olyanokat, akik minden képre 5-öst adnak, akkor is ha az nem, hogy nem jó, de még közepes sem. Van ennek egy változata, aki úgy ad 5-öst, ha tudja kinek adja, mert felismeri már képről, és ő jókat szokott készíteni, tekintélye van, ott az 5-ös. Pedig 2 körül mozog a kép.
    Ezen túl van az, aki keményen mondja a kritikáit, de tökjó ötleteket ad, tökjó meglátásai vannak és tanulhatsz tőle. Na ez a fajta kevés. Nagyon.

    Amúgy ilyen oldalakra olyan képeket érdemes csak feltölteni, amit tényleg és komolyan jónak gondolsz. Első próbálkozásokat, szárnypróbálgatásokat annyira nem, mert kegyetlenül letörhetik az ember kedvét és nagy valószínűséggel nem is tanul sokat a véleményekből, amik érkeznek ilyenkor. Szóval elindulni nem a legjobbak ezek az oldalak.

    Elindulni mi jó? Hát nem tudom... nézni mások mit csinálnak, főleg a "profik", fotós oldalak, fotós blogok, régi fotós könyvek, magazinok, etc, minnél több és még több és még több... nézni a véleményezős oldalakat is lehet, olvasgatni az értékeléseket, minnél többet, szigorúan nagy fenntartásokkal. Előbb utóbb letisztul az emberben, hogy mi is a jó és mi nem és mitől lesz jó vagy nem jó egy kép. Nem feltétlen gyorsan, de alakul valami.

Aktív témák