Új hozzászólás Aktív témák

  • #48613632

    törölt tag

    Neon Demon

    Elöljáróban annyit, hogy ezt a kritikát most nem úgy írom, hogy ami eszembe jut, azt gépelem, hanem egy csomót agyalok közben, főleg miérteken. Ezt a filmet többször meg kellene néznem, hogy rendesen megértsem, de ahhoz túl vontatott, és unalmas, hogy másodszorra nekiálljak.
    Így tehát, egy olyan egyszer nézős moziról beszélünk, amit többször meg kellene nézni. Na lássuk.

    Egy elég súlyos filmről beszélünk, ami főként hangulati elemekkel operál, és elsősorban érzelmeket közvetít. A cselekmény csak másodlagos, egyébként meg faék egyszerűségű.
    Az elektronikus zene, a szürreális képi világ + LA nekem egyből a Blade Runnert juttatta eszembe. Ráadásul, rengeteg olyan villanást láthatunk, melyek érzelmi kötelékekkel kapcsolódnak egymáshoz, így nehéz őket magyarázni, inkább át kell élni őket.
    Színészi játékról sokat nem kell beszélni, már ami az arcmimikát illeti, mivel gyakorlatilag ilyen nincs a filmben, vagy csak elenyésző mértékben.
    Először azt gondoltam, nincs is karakterfejlődés, mert az érzelmi vonal monotonitása szinte mindent elnyom, pedig van!
    Jesse útjának állomásai, a szerénység, kiszolgáltatottság, áldozati szerepkör, majd az ismerd meg önmagad, és szeresd meg önmagad, ami a sikert hozza el, és végül a hiúság, önteltség, ami a halálához vezet.
    Ezekről az állomásokról, kapunk egy-egy víziót, ami az álmok formájában jön el.
    Első a ragadozó, ami az áldozati szerepkört mutatja meg.
    Második a fényháromszögek, ami a kifutók világa, és ugye a siker.
    Harmadik álom, hát igen, ez kissé beteges, mint ahogyan a beteljesülés is. Az a bizonyos késes deep throat jelenet Keanu Reevessel. Nehéz is ugyanazzal a módszerrel, ezt a jelenetet a többihez illeszteni, de végülis illeszthető.

    Ami még fontos a film mondanivalójával kapcsolatban, hogy a kifutók világáról alkotott képe, egyszerűen nem felel meg annak a valóságnak, amit mindannyian ismerünk.
    Ha alapvetően ez a hangulat jellemezné a modellek életét, aki senki nem lenne modell. Egy fotóshoz nem lehet úgy bemenni, hogy depressziós, meg letargikus hangulatban vagy, és a fotós, mint egy cápa, jár körülötted körbe, mint a zsákmányra leső ragadozó. Ugyanakkor, a film első szakasza, pont ezt az áldozati szerepkört igyekszik bemutatni, tehát valahol jogos ez a fajta tálalás.

    Na, a film végéről még pár gondolat.
    Hippokratész mondta: Amit eszel, azzá leszel. Érdekes megközelítés, ugyanakkor teljesen szubjektív is, de én azt gondolom, hogy jó helyen keresgélünk, ha ilyesmi összefüggéseket keresünk.
    - Szexuális vágy, amit nem kaphatsz meg, ezáltal nem birtokolhatsz
    - Természetes szépség, amit művi úton nem szerezhetsz meg
    - Rátermettség, amiben a jobb a helyedbe lép.
    Ez volt a 3 lány motivációja, már ami a gyilkosságot, illetve a rákövetkező lakomát illeti, amiből, hálistennek, nem kaptunk vizuális prezentációt, és ez így is van jól ;]
    Ideje is volt lezárni a filmet, mert időnként már a hányinger kerülgetett, és erősen gondolkodtam, ha ez így folytatódik, kiveszem a fimet, és ez is befejezetlenül marad.

    Összességében, kicsit kuszák a gondolataim a film kapcsán, nincs összeállva egységes egésszé, de azért látszódnak a kötődések.
    Könnyen előfordulhat, hogy mások mást láttak, vagy hoztak ki a filmből, és lehet, hogy igazuk is van.
    Ezért, a fenti szösszenetért, semmilyen felelősséget nem vállalok, lehet, hogy tök hülyeség. :B
    Talán Ady, vagy József Attila lehetett, hogy halálakor találtak egy újságkivágást a fiókjában, melyben az aktuális irodalmi folyóirat egy versét elemezte, miszerint mit gondolhatott a költő, mikor a verset írta.
    A cikk alá annyi volt írva ceruzával, hogy "gondolta a f.szom" ;]
    Nahát, kedves Nicolas Winding Refn, én nem tudom, hogy mit szerettél volna elmondani a filmmel, mert nem tuti, hogy át is jött.
    De azt tudom, hogy mit szerettél volna éreztetni. Ha ez elég, akkor tudok gratulálni a műhöz, de ha szeretnéd, hogy meg is értsem, legközelebb fogalmazz egyértelműen ;] :DDD

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák