Új hozzászólás Aktív témák

  • emiki6

    veterán

    Eljött az ideje a "nagy visszatérésemnek". Itt van pár film, melyek számottevő része a Retroshock! nincs kiút 2 és egyéb filmajánlóiból van.

    Az összesítés kicsit hosszú lett, de szeretettel ajánlom nektek.

    Ja, igén, még valami: Sok a szóismétlés, így azok a szavak elvesztik a súlyukat, tekintsetek el ettől, próbáljátok kvázi úgy olvasni, mintha ezek nem egy hsz-be íródtak volna :D (kivéve az ajánlók közötti utalásokat.)

    Mulan
    - 1998

    Egy dolog kiderült. Idegesít az énekelgetés. Talán még el is menne a dalolászás, de volt egy dolog, ami zavart és amivel vallatni lehetne. A szándékosan kínos jelenetek. Nem lettem rajongója Musunak...
    Ezek után szerintem hanyagolni fogom a Disney meséket.

    Nem, meg se próbálom megnézni az élőszereplőst, mert úgy hallottam mindenféle értéket nélkülöz, ellentétben az imént említett rajzfilm változattal, ami bár zavart helyeken, de azért egy tanulságos, értékeket felmutató történet.

    -

    Time Crimes - 2007

    Jópofa kis időhurkos film, ám nekem valamiért nem tetszett igazán. Ami viszont tetszett, hogy jól össze van rakva: átlátható számú szál van és mind megfelelően el van varrva. Összességében ajánlott megtekinteni, ha valaki ilyen témában nézelődik.

    -

    Infinity Chamber - 2016

    Na ez kifejezetten tetszett. Nagyon érdekes koncepció és ez az a tipikusan agyalós film. Az eredet jut eszembe, mint hasonlóan agyalós film.
    Meg kell jegyezzem, hogy 1-2 film -melynek része a románc- valamiért meg szokott érinteni. Talán az introvertáltságomból fakadó szociális fejletlenségem következményei, azaz a párkapcsolat hiánya okán. Ez is ilyen film. Ami ilyesmi még eszembe jut az Age of adaline, a Samurai Jack sorozat 5. évada, de van még pár, talán az Avatar is ilyen, ja meg az ATLA sorozat.

    -

    Platform - 2019

    Nem tudom mit írjak. Érdekes film, mindenképp érdemes megnézni. Sajátos alapkoncepció, jó megvalósítás.
    Kifejezetten tetszett, hogy minden beton, sima, párhuzamos és merőleges, letisztult, amiben a színfoltok az emberek és a teríték.

    -

    The Circle - 2015

    Erről már írtam. Azért tértem vissza a topikba, hogy ezt a filmet szapuljam. Röviden: Lehetne egy kifinomult gondolatokat felvázoló film, de valójában csak egy horror-thriller, felszínes gondolatokkal.

    -

    Radius - 2017

    Horror-thriller vagy mi ez is, de itt van egy nagyon szokatlan koncepció (Ezen hsz sok filmje hasonló ilyen szempontból), ami eléggé ki lett aknázva és meg is van spékelve egy kis meglepetéssel. Számomra egy rendkívül érdekes film volt, kissé súlyos is. Ajánlom!

    -

    Coherence - 2013

    Kenny egy kicsit túlhypeolta ezt a filmet, ami bár eléggé lesújtó tud lenni, mégis erős hiányérzetet hagyott maga után. Az alap koncepció érdekes és jól kiaknázták ezt is. Aki valami szokatlant szeretne, az vállalja be, jó. A film végi realizálás, mikor kiderül, hogy mindenkinek más tárgy volt a tobozban, az elég ütős.

    -

    Aeon Flux - 2005

    Gyerekként láttam a TV-ben és rendkívül lenyűgöztek a film által felsorakoztatott ötletek. Egy igazán érdekes élmény volt. Most jönne az, hogy újranéztem, de pocsék, de mégsem ez jön. Most is rendkívül érdekesnek találtam, továbbra is tetszettek az ötletek, az alapkoncepció is meglehetősen elgondolkodtató. A CG része meglepően jól öregedett, egészen jó az összkép.
    Persze vannak hibái: Az akciójelenetek a vágás miatt kifejezetten zavaróak, de a vágás elégtelensége máshol is szembetűnő. Meg a történet sem egy húde.
    Aki szereti a sci-fi és vagy a hipervalós városokat, azoknak tudom ajánlani.
    Itt egy videóesszé, amely bemutatja mire gondolok hipervalóság alatt:
    How Does Mirror’s Edge Still Look This Good?
    Nekem kifejezetten tetszenek a valóságban nem megszokottan kinéző terek. A millenáris új részlege is kicsit ilyen lett. Mintha egy más világba csöppennék. Nézzetek rá ha gondoljátok és ne hagyjátok ki a gyalogos felöljárót sem.

    -

    TeneT - 2020

    ohhohhohhó
    A film, amely megszokás szerint megosztotta az embereket.
    A Retroshock! bemutatta az alapfelállást: Voltak emberek akik nem értették és elhitték, hogy nem érthetik meg, valamint voltak, akik "annyira pengék", hogy nagyon is megértették. Majd hozzátette: A valóság pedig az volt, hogy a film története rendkívül egyszerű és követhető, csak Nolan úgy tálalta a filmet, hogy ne értsd a filmet és valójában tök egyszerű a film, nem is kell rajta gondolkodni, nem is kell igazából újranézni.
    Nekem kicsit eltér a véleményem. A sztori egyszerű és könnyen követhető, szerintem mindenki értette. A film alapötlete szerintem nem érthetetlenül lett tálalva. Amit már nagyon nehéz megérteni, az az alapkoncepció működése a gyakorlatban. Nem vagyok gyengeelméjű, de mikor próbáltam megérteni a film után, hogy a filmben bizonyos történések hogyan történnek, akkor éreztem, hogy besavasodik az agyam, mert annyira idegen a mechanika, hogy gondolatban lemodellezni, ezáltal mélységeiben is megérteni nagyon nehéz. Gondolkoztam például a fordítónak a működésén, már csak azon van bőven mit gondolkodni, az utolsó csata megértése meg egy eléggé magas szint már, ahhoz újranézés is kell, amit még nem tettem meg, de meg fogok.

    Na de akkor írjunk a filmről az élményről. Nem tagadom, imádom Nolan filmjeit, ezért trailert sem néztem, tudtam, hogy meg fogom nézni IMAX-ben és így is lett. 0 előismerettel és ami fontosabb: 0 prekoncepcióval ültem be a filmre és ez egy eszméletlen jó döntés volt, mint eddig mindig. A legjobb filmélményeimnél nem voltak prekoncepcióim. Amikor a csávó találkozik a csajjal és megismerjük a film alapmechanikáját, hát engem ott megvettek kilóra. Az volt az első gondolatom, hogy "Nolan egy sick bastard", onnantól a film több pontján vigyorogtam magamban a jófajta eszementségtől. Nolan nem csak hogy nem hozott csalódást, de olyan dolgot tárt elém, ami lenyűgözött. Miért? Azért, mert a filmek feladata azon kívül, hogy a valóságot megragadják az is, hogy olyan dolgokat mutassanak be, ami a valóságban elképzelhetetlen. Rendkívül hálás vagyok, hogy egy ilyen koncepciót mutattak be, ilyen minőségben és a legjobb benne, hogy komoly kihívás megérteni és bele kell tenni a szellemi munkát. Egy igazi fejtörő. De mitől nagy dolog ez? Attól, hogy nem a sztorin kell gondolkozni, azt már sok helyen megszokhattuk. Nem. Azon kell gondolkozni, hogy a film adott pontján, ami kicsit is kaotikusnak tűni, na ott mi is történik pontosan és ki konkrétan mit csinál, mert rohadtul nem egyértelmű nem lehet valami egyértelmű, ami visszafele történik!4!. A sztori egésze rendkívül egyszerű, de a minden egyes történés egészbe illeszthetősége már nehéz feladat. Aki érti mit akarok mondani, az érti, aki nem, nem.

    Na akkor most a filmről. Szóval. A film egyéb szempontból nem olyan jó. A karakterek valóban egyszerűek. Se nincsenek jól megírva, se nem részletesek. A sztori nem rossz, de nem is extra. A látvány az eléggé ott van, de valljuk be, kaotikus pár helyen, ami valahol jó, mert egyfajta feladvány az átlátása, valahol meg rossz, mert a film végén azt se tudtam mi van. :DDD A zene közel sem volt olyan ááááááááá, mint az Interstellar-ban. Az IMAX élmény nem érte el sem az Interstellar-i, Sem a Dunkirk-i szintet.

    Az Interstellar-nál mindenkit zavart, hogy mindent szájbarágtak. A Tenetnél ez nem történt meg, úgy látszik ez is baj... Én, mint aki ismeri az entrópia fogalmát, noha teljesen mélységében nem értem mi az (az, hogy az entrópia növekedésével az intenzív állapothatározók kiegyenlítődnek azt értem, de úgy érzem ennél azért komplexebb koncepció az entrópia), de kifejezetten jól esett, hogy a termodinamikát beleszőtték a filmbe. Ha valakit érdekel a dolog alapszinten, annak ajánlanám a minute physics rövid videósorozatát: The Big Picture (Time & Entropy, feat. Sean Carroll)

    A film minden hibája ellenéle a legkedvesebb filmjeim egyike lett.

    Rájöttem közben, hogy már ismertem korábbról ezt a mechanikát. A Cyanide and Happiness-esek csinálnak animációs rövidfilmeket az Explosm Entertainment yt csatornára és csináltak egy C&H showt, abban volt El Reverso ( és visszafele: El Reverso reversed). Meg kell hagyni, hogy közel sem olyan átgondolt, mint a Tenet, de azon ritka alkotások egyike, melyek használják ezt a mechanikát. (biztos van más is, de ez most lényegtelen).

    -

    Outlander - 2008

    Ezt már láttam korábban, de újranéztem. Alacsony költségvetésű sci-fi-nek néz ki, megvannak a maga hibái, de szerethető, akár a Pandorum. Szerintem egy kellemes film.
    Nem is tudtam, hogy Jézus a főszereplő. :Y

    #értékelés

    Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

Új hozzászólás Aktív témák