Új hozzászólás Aktív témák

  • Bad Pritt

    nagyúr

    válasz #54715584 #40992 üzenetére

    Köszönöm, írok is, csak ide. :D

    Devil-k: Vannak hibái a filmnek, például a metrós lövöldözés hiteltelen lett egy kicsit szerintem, plusz a rendőrségi szál csálén állt a film nagyrészében.
    Sokan Max karakterét emelik ki, szerintem Vincent lett jobban összerakva, talán mert nem olyan mindennapi, mint egy taxisofőr. Ott volt az a rész, mikor a két punk ellopja a táskáját, érdemes nézni, hogy közelíti meg őket, tényleg mint egy ragadozó. Ott volt a diszkós jelenet, a mozdulatok minimalizmusa, Mann nagyon jól elkapta azt, hogy egy ilyen kavalkádban először fel sem tűnik, ha valakit lecsapnak. A másik a nyilvánvaló ambivalencia a karakterében, amit ugye a farkasos jelenetben ő is érzékel: nagyon művelt, nagyon tisztelettudó ember (jazzista jelenete), lehet pont emiatt kell számára az önigazolás (nem én öltem meg, hanem a golyó).
    Maxnél Mann nagyon aprólékosan bontja ki a karaktert, egy gyámoltalan, hétköznapi ember, hétköznapi gondokkal, nagy vágyakkal. Ő is zseni, csak másképp, a kisember tudása van meg benne, fejből vágja LA teljes közlekedési hálózatát pl. Érdekes jelenet az, amikor a nőt viszi az ügyészségre, hisz a társadalom egyik legokosabb embere a jogtudós, kicsit pökhendien próbálja Maxet utasítani, végül ugye Maxnek lesz igaza, érezni a hangján a büszkeséget, hogy a saját terepén még egy ilyen nagytudású nő sem tudja legyőzni, ez a kisemberek büszkesége. Aztán Vincent szépen ráveszi, hogy legyen tökösebb a főnökével szemben, a rendőrökkel szemben, Javier Bardemmel szemben. Ha azt veszed önmaga sírját ásta meg ezzel, a film eleji Max nem tett volna olyat, mint a film végi.
    Ami még fontos a két taxizóban, az az, hogy mennyire is hasonlóak, a pedáns rend mindkettejük életében. Max taxija ragyog, nem szemetel, ideges is lesz, milor felhívják a figyelmét a mocsokra. Vincent is egyre dühösebb lesz, ahogy ziláltabbá és véresebbé válik.
    A kiszámíthatóság igaz, de a Mann filmekben szerintem ritkán a csavaros történet a fontos, nála az intrerrakcióknak van nagyobb jelentősége. Lásd: Szemtől szemben, Közellenség.

    [ Szerkesztve ]

    Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Új hozzászólás Aktív témák