Új hozzászólás Aktív témák

  • gmx9

    aktív tag

    Interstellar spoileresen.

    Megvoltam győződve arról, hogy Nolan akkora név lett, hogy már divat utálni, leszólni a filmjeit. Úgy gondoltam ez esetben is erről van szó, bár éreztem, hogy a hype az jóval nagyobb a kelleténél.

    A film antiutópiaként indul, a Földet elpusztította az ember, élelem alig van és folyamatosan fogy. Vagy új bolygót keresünk, vagy végez velünk az anyaföld, kisöpri a vírust a szervezetéből. Teljesen jól indul, szerintem a kis drámával sem volt semmi gond, szimplán megalapozták a karakterek kapcsolatait. Az utazás szintén remek volt, megkaptuk a tudományos hátteret is érthetően. Az idővel való játszadozás mindig erős téma volt, hisz azt sem tudtuk még átlépni, legyőzni, itt is nagyszerű volt, mikor visszajönnek McConaughey-ék és a társuk valami 27 évet öregedett, míg ők pár percet voltak kint. Szintén erős volt, mikor a gyerekei üzenetét nézte meg, de valahol itt volt a filmben egy törés.

    A következő bolygónál derül ki ugye, hogy kamu az egész küldetés, a Föld nem megmenthető, a másik bolygó nem lakható. Eltudom képzelni, hogy bezakkant Matt Damon karaktere, de az a macska-egér játék nem jött be, feleslegesnek éreztem és hosszú is volt. A végső jelenetsor érdekes. Elhangzott, hogy a jövőbeli emberek építették a helységet, magyarul a jelentése az, hogy az ember az isten, megdöntünk minden határt, legyen szó természetről vagy dimenziókról. Nolan úgy gondolja, hogy az emberiség áttörheti ezeket a korlátokat, mindezt cukormázasan, hálivúdi módon, szájbarágósan tálalva. Beszéltem erről már több emberrel, és volt hogy megkaptam, hogy ki vagyok én, hogy egy Nolant bíráljak. Ő ezt gondolja, vászonra vitte.

    Ebben a vízióban azt látjuk összességében, hogy szétpusztíthatod a bolygódat ahogy akarod, majd megoldjuk. Mert mi emberek vagyunk, azt csinálunk amit akarunk. Elfogadom, hogy ő így gondolja, de én meg nem értek ezzel egyet.

    Elmerülve a részletekben, a színészi játék teljesen rendben volt. Nem szeretem Anne Hathaway-t, de itt vele sem volt gond. McConaugheynek is megvoltak az erős pillanatai. Más kérdés, hogy a karaktereik azért nem voltak erősek finoman fogalmazva.

    Ami elvitathatatlan, hogy rengeteg témát érintett a film és érdekes gondolatok hangzottak el. Kezdve az ember-robot kapcsolattól, az emberi lét értelmén át, a szerelem/szeretet kérdésén, annak ránk gyakorolt hatásáról, volt szó az empátiáról és még sorolhatnám, rengeteg minden szóba került. Egy gond van, hogy legtöbbször futólagosan és felszínesen, már-már bugyután foglalkozott ezekkel.

    Az űr magával vonzza a magányt, a depressziót, így valamivel oldani kellett a hangulatot, amit a TARS nevezetű robot szolgáltat. Szerintem egész stílusos volt, jó volt a humora, akkor jött a poén, amikor kellett, nem volt izgága, nem vált sokká egyáltalán. Jól is nézett ki.

    Amit korábban említettetek ismételést, az valóban nagyon szemetszúró. Meg kell mutatni sokszor, hogy leessen a székben ülőben. Tényleg mintha hülyének néznék a nézőket, de erre már kaptam magyarázatot, hogy mert amerikaiaknak készült. Lehet van benne valami, bár én itt is azt a nézetet képviselem, hogy egy rendező ne a közönségnek akarjon megfelelni, hanem a saját elképzelését vigye vászonra, úgy teljesedjen ki, ahogy akar.

    Röviden a körítésről: a látvány remek, a zene szintén, erre nem lehetett panasz. Összegezve egy darabig nagyon tetszett, majd nagyon lebutítottba ment át, a végével pedig nem értek egyet teljesen, ami ráadásul még csöpögős is volt. Ez nem azt jelenti, hogy rossz film vagy nézhetetlen, csak nem tartom lehidalósan erősnek csak azért, mert Nolan (akivel semmi gondom nincs). Ennek ellenére mindenképp érdemes megtekinteni, mert a hibái ellenére nem csinálnak minden nap ilyen témájú filmeket.

    Ui.: Bocs, hogy bekezdésenként rá kell menni az egérrel a spoileres részre, próbáltam egyben csinálni az egészet, de nem megy. Valaki tudja hogy kell? :F

    [ Szerkesztve ]

    - Az, hogy maga átölel, nekem nem ad okot semmiféle izgalomra. - Sajnálom szivi, többre jelenleg nincs idő!

Új hozzászólás Aktív témák