Új hozzászólás Aktív témák

  • HuMarc

    addikt

    VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014)

    Életemben először vettem meg magyar filmet DVD-n. Így utólag nem vagyok benne biztos, hogy megérte az árát. Most ha csak a technikai oldalát nézzük a dolgoknak, hihetetlen, milyen minőség fér rá egy DVD-re. Illetve nem is arról van szó, hogy mi fér rá 4,7 GB-re, mert egy 90 perces film két hangsávval ráfér ekkora helyre 720p-ben (jó, ez elég unfair a filmmel szemben, hiszen a 90 perces film mellett még kb. 190 percnyi extra van a lemezen, ezt meg kell hagyni), inkább az a hihetetlen, hogy milyen minőségben kerülnek fel a filmek a DVD-kre. Teljesen elszoktam ettől. Jó, persze nem a Gravitációról vagy a Star Wars VII-ről volt szó, így túl lehetett élni az alacsony felbontást, de azért így is vont le az élményből némely esetben.

    A film elvileg a 30-hoz közeledő diplomás/egyetemista fiatalokról szól, de szerintem eléggé túltolták ezt a jaj, 29 évesen még nem érzem magam felnőttnek, és nehogy már foglalkoznom kelljen olyan dolgokkal, mint a pénz, vagy a munka, mert a szüleim eltartanak életérzést vagy életstílust. Persze lehet, hogy ez a rendező szándéka volt, hogy ennyire kifordítottan, szatírába illő módon ábrázolja a főszereplőt, de nekem nem igazán így jött le ez az egész. Az a baj, hogy emiatt a stílus miatt nem igazán lehet együtt érezni a főszereplővel. Én inkább azon mérgelődtem magamban, hogy hogy lehet valaki a XXX kapujában ekkora balfék. Komolyan, lustaság, nemtörődömség, nihilizmus. A film legelején van egy jelenet, amelyben Áron anyja meg akarja fésülni őt, amit nem akar hagyni, mivel már 29 éves. Aztán ugyanez volt, amikor nem akarta megírni az önéletrajzát, és végül az anyja írta meg. Meg amikor az anyja pakolt be neki Portugáliába. És mindig azt láttuk, hogy lényegtelen, hogy 29 éves-e vagy sem, rá van szorulva arra, hogy az anyja gondoskodjon róla. Aztán a film végén, ami talán (bár ebben nem vagyok biztos) arról szól, hogy Áron elindul a felnőtté válás útján, még az utolsó pillanatban is képesek felrúgni a történet folyását, az átadni kívánt tanulságot egyetlen geg kedvéért.

    A színészi játéktól sem voltam lenyűgözve. Nem színészek játszottak a filmben, szóval nyilván nem lehet ugyanazt a szintet elvárni, mint egy teljes költségvetésű filmtől, de számomra nem voltak hitelesek a párbeszédek. Igazából a jelenetek sem voltak hitelesek (pl. amikor bemegy a munkaügyi hivatalba vagy hova, egyáltalán nem volt hiteles, mert az egész lógott a levegőben). Ugyanakkor volt pár nagyon erős pillanata is a filmnek (Amigo Dávid, BKV-iroda, a majdnemszex-jelenet), többször is hangosan felnevettem. Ezért is kár, hogy a sztorival nem kezdtek semmit.

    Kicsit úgy érzem, hogy azért kellett ennyire szélsőségesen szerencsétlenre megírni ezt a karaktert, hogy mindenki találjon benne valamit, amiben magára ismer. De így meg azt érték el, hogy a túlzások miatt már nem is akarunk azonosulni vele.

    Most lehet, hogy egy kicsit fikázós a kommentem, és kicsit túlságosan lehúztam a filmet, nem akarok elrettenteni senkit a film megnézésétől, mert annyira azért nem volt rossz.

Új hozzászólás Aktív témák