Új hozzászólás Aktív témák

  • BluEyes

    őstag

    válasz Tv #12430 üzenetére

    Persze, lehetséges.

    A késés nem a hangkártyától függ.
    Az operációs rendszerek működéséből fakad a latency. Ahhoz, hogy valami történjen, az OS-nek kell valamennyi adatot előre tárolni, azaz bufferelni a memóriában, mielőtt érdemben el tudná kezdeni a számításokat. Ez a buffer alapesetben 500-1000 ms körüli érték, ami a valós idejű használathoz nyilvánvalóan alkalmatlan. Ennek a problémának a csökkentésére lett kitalálva az ASIO, ami felülbírálja az OS buffer-igényét, és az adott programhoz (Amplitube, daw-ok stb) kisebb buffert rendel hozzá. A buffer méretét sample-darabszámban tudjuk megadni az ASIO driver beállítópaneljén.
    Kis számolás:
    Ha a mintavétel 44100/sec, akkor 1 ms adat eltárolása 44 mintát (sample) jelent. Tehát ha 128-at állítunk be az ASIO-ban, akkor ez 44,1khz mintavételnél kb. 2,9 ms latency-t eredményez.
    A darabszám független a mintavételi frekvenciától, így ha ugyanezt a 128 mintát 98khz mintavétel mellett használjuk, akkor a késés már csak 1,3 ms lesz.
    Itt meg kell említeni, hogy az eddigi számolgatások a bemenő adatfolyamra vonatkoznak. Mivel az OS a kész adatokat vissza is küldi a hangkártyára, itt ugyanúgy kell neki a buffer, azaz a valós érték az eddigiek kétszerese lesz.
    Azt nem nagyon lehet megjósolni előre, hogy egy rendszer végülis milyen értékek mellett lesz használható. Ez függ a processzor teljesítményétől, a memória sebességétől, a hangkártya képességeitől, szóval elég összetett dolog. Nekem ESI UGM96 kártyám van, ezzel egy koma álítólag 1 ms latencyt csinált. [link] Ehhez kellett a 98khz oda-vissza, amit a kártya hivatalosan nem is tud, (a koma azt írja, hogy VIA PCI USB device kellett hozzá), és a 48 sample.
    Én most 48khz - 96 sample beállításon használom a kártyámat, ami így 2x2 ms. Volt RP155 nekem is, úgy emlékszem, a 128 sample-t tudta a rendszer, az meg bőven 10 ms alatti érték (de lehet hogy rosszul emlékszem).

    Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

Új hozzászólás Aktív témák