Új hozzászólás Aktív témák

  • Kornel

    veterán

    Gumidoktor válasza a kérdésemre:

    Kedves Gumidoki!

    Nemrég vásároltam egy 2007-es Suzuki Swift Sportot, amin a gyári 17-es alufelni van jelenleg is, nyári gumival.
    Lassan itt az ideje, hogy elgondolkozzak, milyen gumik kerülnek majd fel télre.
    A gyári homológ méretek a 195/45 r17, ebben viszont nincs téli, illetve a rövid ismerkedés alatt télre talán elég peres lenne. Ezen kívül a 195/50 r16 és a 185/60 r15 a gyári homológ méretei.
    A 195/50 r16 méretben egy normális szett 100 ezer Ft felett kezdődik, ehhez jön még hozzá legalább 40 ezer Ft egy szett acél felni. Ugyanez 185/60 r15-ben kicsit barátibb lenne, 60 ezer Ft-ból meglenne a szett gumi, viszont az autó nagy valószínűséggel vesztene a sportosságából, a kanyarstabilitásából, ezt márkatársak is alátámasztották.

    Amiben tanácsát kérném, a következő: ha maradnék a gyári felninél, és 205/45 r17-es méretben néznék rá téli gumit, mennyiben érezném hátrányát télen? Egy szett Hankook gumi 110 ezer Ft-ból kijönne, amivel még többet se költenék, mint a kisebb méreteknél felnivel együtt, a felnit nem sajnálnám télen, legfeljebb nyárra is veszek majd egy szettet. Együtt lehet élni ezzel a mérettel télen? Ajánlja a Hankook legújabb mintáját, a w320-at? Van más értelmes választás 27 ezer Ft környékén ebben a méretben?

    Előre is köszönöm a válaszát:

    Kornél

    Gumidoki
    10:28 (7 órája)

    címzett: saját magam
    Kedves Kornél,

    Értem gondolatmenetét!
    Ha olyan tél lesz, mint a tavalyi és a tavaly előtti, nem lesz gondja a 17"-os gumival, legalábbis nem több, mint a nyárival. És persze síelni menni sem feltétlenül a 205/45 R17 a legpraktikusabb választás. (o:

    Az a veszély csak, hogy ha lesz hó és latyak, alatta nem fogja észrevenni az úthibákat, kátyúkat, csatornafedeleket és máris sérülhet a kerék. A téli hidegekben a ridegebbé váló anyag miatt erre eleve nagyobb esély van.
    Ha ezzel együtt tud élni, a mai modern mintázatok és keverékek ilyen széles profillal sem vallanak szégyent hóban.

    Az ön által feltüntetett árszinten téliben még Falken, vagy Kumho kapható a komolyabban vehető gyártók termékei közül. Bár ott van még a Nankang, amire - kínai gyártás ide, vagy oda - sokan esküsznek. De őszinte leszek, ezek közül valószínűleg én is legszívesebben Hankookot vennék...(o;

    Üdv,
    Gumidoki

Új hozzászólás Aktív témák