Új hozzászólás Aktív témák

  • Spec

    őstag

    válasz Marcsello31 #81752 üzenetére

    Igen, működik a dolog. Vannak országok (meg nem mondom, hol de korábban olvastam róla), ahol konkrétan fizetnek neked ha több napra fenn hagyod az autódat a hálózaton, és tudnak belé tölteni energiát, de nem használod ki, hanem vissza is tudják nyerni belőle. Amolyan közösségi autós akksi energia tároló rendszer. Ez egyébként jó ötlet szerintem.
    Egyéniben már más kérdés, hogy van-e értelme, és itt borul meg az összes szolár rendszeres energia tárolás kérdéskör. Egyszerűen nem tudsz betárolni annyi energiát, amit egy valamirevaló hűtő/fűtő hőszivattyú pár óra alatt le ne szipkázna róla. És ez nem csak az autós telepekre igaz, hanem az összes otthonra javasolt tárolási megoldásra.

    Vegyünk egy példát. Ha mondjuk teszem azt van a házatokban 4 db hűtő-fűtő klíma, ami darabonként mondjuk 3,5 kW-os fűtési teljesítményű (ez egy tipikus adat), az db-onként megeszik kb. 1,5-2 kW áramot, az összesen 6-8 kWh elektromos teljesítményt jelent óránként. Egy átlagos autó akkumulátortelep nagyjából 30-40 kWh-t tud, a jobbak 60-80 kWh-t, az igazán jók meg 150-200 kW-ot de ez elég ritka. Ebből látszik, hogy a kisebbek kb. 6 óra üzemidőt tudnak, a nagyobbak mondjuk 12 órát, a nagyon nagyok meg mondjuk 25-30-at. Ez amúgy pont elég lenne fél-egy napi fűtésre, csakhogy megeshet hogy több napig nem tud a rendszered visszatölteni, és akkor cseszheted.

    A nagyobb központi hőszivattyúk meg akár 10-15 kWh-t is megesznek, az pár óra alatt szívná le az akksikat 0-ra. És itt mindegy, hogy autós, vagy házi telep, mert a háziak se nagyobbak, vagy ha többet raksz be, akkor mocsok drágák.

    Összességében kijelenthető, hogy 1-2 napnyi fűtés áram igénynél többet semmilyen rendszerben nem tudsz betárolni. Az tévhit, amit sokan szajkóznak, hogy majd nyáron, amit termel a rendszer, azt eltárolják, télen meg kiveszik a telepekből. Ilyen csak a mesében van. Max. pár napnyi mennyiséget tudsz betárolni, azt is horror áron megvásárolt telepekbe. Innentől értelmét is veszti nagyjából, mert annyival drágább fajlagosan a tárolás, hogy nem éri meg vele szórakozni. Ha meg télen nem tudsz elég áramot termelni (és nem tudsz, mer jó esetben is a teljesítmény 20-30%-át adja le átlagban), és úgyis a hálózatból veszi ki a különbözetet, akkor még a napelemes rendszered megtérülése is kérdőjeles erősen.

    Mo.-n szinte csak a visszatáplálásos rendszerben van értelme a napelemes megoldásnak, mert a rendszer tavasztól - őszig bezárólag termel igazán, pont amikor nagyjából nincs szükséged a fűtésre, így elmenne pocsékba az egész szinte. Amikor meg kéne, akkor veheted ki a hálózatból.

    "They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

Új hozzászólás Aktív témák