Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Inhouse #86092 üzenetére

    Oké, csak engem triggerel amikor a "jajj gyünnek a hülye zűdek" felkiáltással mindent megakarunk torpedózni, aztán meg sírunk hogy mennyivel olcsóbb minden nyugaton a fizetésekhez képest.
    Meg kell érteni, hogy minden technológiának van felfutási ideje.
    A higanyos, nátriumos lámpáknak a megsemmisítése is nagyobb költséggel jár, mint a LED-eseké.

    Az is igaz hogy fénytechnikai tulajdonságok alapján nem mindenhol egyenértékű, de a mindennapi használat legtöbb területén valós alternatíva a LED.
    Lehet hogy a korábbi patkó fénycsövedre 18W volt írva, csak aztán kiderül hogy az effektív teljesítményben csak kicsit hazudtak, a többiben meg nagyon és emiatt ha ipari fogyasztó lennél, akkor jóval többe került volna a fogyasztásod.
    Amúgy idén szeptemberben szüntette meg az EU a kompakt fénycsövek gyártását, amely mit ad isten, csak és kizárólag közép- és kelet európában hódított...csak nem azért mert a gyártók itt tudták a legtöbbet lehúzni az átlag emberek pénztárcájáról a hazugságaikkal?

    A kezdeti közvilágítási botrányok sem a LED-ről, hanem az adott vállalkozó hanyagságáról szóltak, ne keverjük össze a dolgokat. De könnyű megint összekeverni és a zűdekre mutogatni.

    Például mi tervezéskor rendesen előírjuk a minőségi berendezések alkalmazását, felsorolunk olyan gyártókat akiket személyesen ellenőriztünk és tudjuk hogy a termékük azt és annyi ideig szolgáltatja, amit előírtunk.
    Aztán a megrendelő meg elhiszi a pályázók hazug marketingjeit, pl közvilágításra felraknak olyan lámpatestet amiben nincs túlfeszültség levezető, ami kb 2000 fortintos alkatrész a 100 ezres lámpából, aztán csodálkoznak hogy a hálózati ingadozások miatt 1-2 évente cserélhetik a lámpatesteket egyben.
    De a sok ilyen apróbb alkatrész spórolások miatt végül 10%-al aláígér a kínai lámpáival a vállalkozó a magyar vagy európai márkás ajánlathoz képest, miközben a valós műszaki tartalom 50%-al alacsonyabb.
    Ez nem a LED technológia hibája, még is rá van kenve mert "jajj utálni kell a zűdeket".

    A 15W-os led lámpákban sem a LED-el van a baj, hanem hogy nem nézted jól át a paramétereket és olyan csodát vártál amit senki sem ígért, csak gondoltad, mert "zűdeknek kötelező csodát tenniük, vagy húzzák le magukat a rötyin."

    A LED világa azért nem egyértelmű, mert ugye szabad piacon beözönlenek a kínaiak, akik nem tartják be az európai műszaki elveket, valamint a kínaiaktól vásárolt és átcimkézett, de semmiben sem különböző termékek, amikor nagy gyártókat megvesznek befektetők és csak a név miatt azt hiszik mindent megtehetnek a profit érdekében.

    Egyébként valóban, energiahatékonyság terén, tehát pusztán az izzó lm/watt fényteljesítménye terén 60-140-ig van hivatalosan LED-es táblázat míg nátriumos meg 90-130-ig, tehát a nátriumosabból könnyebb olyat választani ami jobb, mint a legolcsóbb kínai LED.
    Csak hogy nátriumos meg a higanyosok(de a kompakt fénycsövesek esetén is) esetében mindig elfelejtik a számolgató emberek, hogy a lámpatestben vannak további eszközök, nem csak a nettó fényforrás energiahatékonysága számít. Ezek pedig bőven termelnek a veszteség tartományban.

    Ezzel szemben a minőségi gyártóknál valójában a LED esetén inkább 110-180-ig terjed a lm/watt skála, sőt a LED technika miatt már a városok világítási terveiben is kezdik előírni a minimum 120-130lm/wattot. Csarnok világítóból találkoztam már 200lm/w-al, ami már durván hozza a megtérülési számítást a régi lámpák felújításával szemben.

    zárásképp:
    A LED-el szembeni ellenérzésed egy az egyben ráhúzható arra, mintha valaki a dízel botrány miatt azt akarná hogy minden belsőégésű motorral szerelt autót dobjanak el az emberek. Ne nevess, ne terelj, pontosan ugyanaz az allegória, akkor is ha 2 sör felet(vagy egy bor felett) ücsörögve azt akarod mondani hogy nem így van.

    Az akkus gépekkel kapcsolatban megint nem értünk egyet, igen is sokkal kényelmesebb akár 1 db lámpa felszereléséhez akkus ütvefúróval dolgozni és gyorsabb is.
    Én most épp a falhoronyvágást is át akarom alakítani akkus üzemre. :D
    Csak ott ugye a 2 db aksi tömege, meg a porszívó cső azért gondot okoz a kényelem terén mindenképpen.
    Bár főnököm hülyének tart az elképzelés miatt, mert hogy nem elég erős az aksis üzem, és zavarja hogy cserélgetni kell az aksikat.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák