Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz CPT.Pirk #21027 üzenetére

    Szevasz

    Az 555-ös trigger lába aktív-alacsony szitű bemenet, vagyis negatív impulzusokra érzékeny, az triggereli az áramkört !

    Értelmezésem szerint a kapcsolás azt tenné, hogy a bemenő 14V-os jelet, aminek a csúcs értékei nyilván még magasabban (17-18V körül lehetnek), az ellenállás korlátozza az áramát, a zener dióda lekorlátozza a fesz impulzus csúcsot 5V-ra, vagyis a szinusz hullám pozitív periódusának lelaposodik a tetej, a negatív hullám nagy részét pedig rövidre zárja. A tranyó NPN, vagyis a pozitív periódus vezetővé teszi, kinyit és leföldeli az átvezető kondi egyik lábát.
    A pozitív tápfeszre feltöltött és szigetelő állapotban levő kondi a tranyón keresztül kisül, vezetővé válik egy pillanatra, amíg átpolarizálódik, így leföldelődik az 555-ös trigger lába egy pillanatra, ami beindítja azt.
    Eddig igazából rendben lenne, nekem az nem igazán világos, hogy az átvezető kondi kisül e, átpolarizálódik e minden impulzus után, amit szerintem csak az IC trigger lábán keresztül tehet meg, tehát átvezeti e folyamatosan az impulzusokat ?? :U :F

    Egy 555-öttel építettem egy monostabil próba kapcsolást.
    A triggerelése rendesen működik, ha a telep negatív pólusához hozzáérintem és egy rövid időre felgyullad a LED, amit a kimenetre kapcsoltam.

    Aztán rákötöttem egy 100nF-os kondit és rákapcsoltam szinuszhullámot egy trafón keresztül.
    Elméletem szerint a váltakozó áram folyamatosan tölti és kisüti, átpolarizálja az átvezető kondit, az IC-n keresztül, tehát másodpercenként 50-szer trigger impulzust kellene kapjon az IC, és folyamatosan világítania kellene a LED-nek a kimeneten, mint amikor folyamatosan az áramforrás negatív sarkán tartom a trigger lábat !
    De mégsem így van, csak egy felvillanás, mikor rákapcsolom a váltóáram forrást, és egy felvillanás, mikor kikapcsolom, közben semmi ! :U

    Lehet, hogy túl nagy a 100nF-os kondi kapacitása az 50Hz-es áramhoz, és nem tud rendesen feltöltődni, az IC-nek meg lehet túl nagy a trigger láb beneti ellenállása és emiatt még lassabban tölt, süt ki s kondi, így nem impulzusokat kap a trigger láb, hanem folyamatos kissé hullámos áramfolyás van rajta.

    Kipróbálom kisebb kapacitású kondival is.

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák