Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz diamondface #28997 üzenetére

    Valami emlékeim még vannak a ferritantennás rádiókról. :)

    A ferriten általában 2 hangolt tekercs van. A menetszám a rezgőkörtől függ, amit a menetszám, forgókondenzátor, az azzal párhuzamos trimmerkondi határoz meg. Fontos a ferritrúd minősége is.

    A ferritantenna általában LW (hosszú) és MW (közép) sávokban használatos, SW (rövid) és USW (ultrarövid) sávokban már bot- vagy külső tetőantennákat használtak.

    A bemeneti rezgőkör és a helyi oszcillátor együttfutását (középfrekvenciányi különbséggel) a dupla forgókondival szokták megoldani.

    A hangolás "fülre" a nagyon ritka, manapság kihalóban levő szakik kiváltsága volt. Általában műszerezettséget igényel (wobbler, nagyfrekvenciás voltmérő vagy szkóp). Elhangolódott rádió helyrehangolása még lehetséges bizonyos valószínűséggel, de új rezgőkörök belcélzása már bonyolultabb. A menetszám mellett számít a a tekercselési hossz, a 2 tekercs egymáshoz viszpnyított helyzete a ferriten és nem utolsósorban a huzal minősége. Valamikor az antennatekercsek egy vékony, selyemszigetelésű sodratból készültek. Olyat kellene beszerezni és nagyon pontosan lemásolni egy eredeti tekercset.

    A előbb mellékelt rajz szerint ez a rádió közép és rövidhullámot tud venni. Ha a kapcsolási rajza találó, akkor úgy néz ki, hogy csak a középhullám használja a ferritantennát. A rövidhullám már egy mozgó ferritmagos tekercset használ a hangolásra. Így csak egy tekercset kellene eltalálni.

    Nem biztatlak, hogy sikerülni fog műszerek és hozzáértés hiányában. Ha pedig mégis, kiábrándulás lesz az eredmény: középhullámon alig lehet manapság valamit fogni a rettentő mennyiségű sugárzott elektromágneses "szemét" miatt, ami körülvesz.

    Én egy olyan szép dobozba átültetnék egy kis modern vevőt egy kis erősítővel és adaptált keresőszervekkel.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák