Új hozzászólás Aktív témák

  • atesss

    addikt

    válasz didyman #29176 üzenetére

    Hát hogy egyszerű a kapcsolás az nem kifejezés...
    Csodálkoztam is hogy hogyan tudja ellátni a feladatát.
    Ezek szerint lehet hogy így... :W
    Félvezetőként egy darab tranzisztor van benne, ezen kívül pár ellenállás, két nem pol. kondi, egy el-ko, meg a porvasmagos nagyfrekv trafó.
    De mindjárt csinálok egy képet róla.

    Táplálás: 4db ceruzaakksiról. Amik ráadásul sokszor elég szar állapotúak (legtöbbször fél órás gyorstöltőben töltik, teljesen rendeszertelenül; fóliája leválik - így néha rövidrezáródik, stb...).

    A helyzet az, hogy igazából nem maga a 360nm-es UVA középtartomány kellene.
    Sajnos a plexi ezt a tartományt elég erősen szűri (próbám: bankjegy - pl. 500Ft-os).
    Amire igazából kellene, az néhány UV-filccel írt felirat.
    Sajnos mérőeszközöm nincsen rá, de sejtésem szerint ez olyan 400nm körül lehet, és ezt már nem szűri észrevehető mértékben a plexi.
    Érdekes, hogy hogyhogy ennyire "csúcsos" a plexinek a hullámhossz karakterisztikája, de ez a tapasztalat.

    De ez a plexilap majd cserélve lesz, egyrészt vékonyabbra (a műszerdoboz kialakítása miatt a 8mm vastagságának a felét egy kis darabon be kellett süllyesztenem. Brutális munka volt, és még így sem tökéletes.).
    Másrészt pedig olyanra, ami teljesen átengedi az UVA-t.
    De lehet inkább polikarbonát lesz, az állítólag UV-álló és UV-transzparens; ezen kívül karcállóbb és erősebb (bár ridegebb), mint a plexi. De jó lenne az UV-áteresztésre inkább valami konkrétum is (spektrális eloszlás görbének hívják ezt? )
    Csak olyan boltot próbálok épp keresni, ahol ilyen ~156*38mm-es (meg van a pontos méret a múltkori rendelésből, ezt csak kb.-re mondom most) darabot "anyagárban" kivágnak nekem.
    Mivel amilyen plexist eddig találtam ott mind úgy van hogy minimális vágási/rendelési érték: 1300Ft; vagy 1500Ft. Pedig az anyagköltség + a cm-alapú vágási költség ennek harmada se lenne.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák