Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Tamy #37355 üzenetére

    Lehet éppen kísérletezni a kimenetre tett áramgenerátorral, majd a gyakorlatban derül ki, hogy lesznek hátulütői az egyszerűbb kombinációknak. Ilyenkor egy próbapanelon lehet szórakozni vele, azután menet közben derülnek ki a dolgok.

    Azok az egyszerűbb Li-Ion töltők, amit például kínai zseblámpához is szoktak mellékelni, a 4,2 V-ot soha nem kapcsolják le az akkuról, az fixen rajta marad. Általában van egy LED, ami az áram lecsökkenése után kialszik, vagy színt vált, abból lehet tudni, hogy kész.

    Mindezt elintézik pár alkatrésszel, amit most pontosan nem tudok felidézni, de van lehetőség például a TL431 alkalmazására, ami egy integrált precíziós sönt-stabilizátor, általában kapcsolóüzemű tápegységek feszültségének igen pontos beállítására használják, optocsatolóval együttműködve a primerre szabályoz vissza lényegében.

    Lehetne gondolkodni az XL6009 szabályzókörébe való belenyúláson is, de pontosabbat most arra sem tudok írni, ez is külön agyalás kérdése.

    Van itt egy ilyen áramkör is, ami nem csak cellavédő és balanszer, hanem ha jól látom, egy (minimum) 18 V-os tápot is lehet rá csatlakoztatni, amiből gondolom megoldja a 16,8 V-os töltést:

    http://www.ebay.com/itm/251064876315?

    Vagy lehetne úgy is, hogy kb. 18 V-ot állítasz elő az XL6009-cel, utána arra kötni egy TL431 alapú töltőáramkört:

    http://www.google.com/images?q=TL431+li-ion+charger

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák