Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz atyca #51596 üzenetére

    Ezeket a Ni-Cd akkukat szerszámgépekben egyszerű trafós-diódás-ellenállásos módszerrel szokták tölteni.

    1500 mAh kapacitású akkut 150 mA árammal 15 óráig kell tölteni, de akár 24 óráig is maradhat rajta, mivel ennyi áramtól nem bír túlmelegedni.

    Ez megoldható valamilyen DC-adapterrel is, ellenállással beállítva 150 mA áramot.

    A Li-ion töltőmodul árama is konfigurálható a 122 jelzésű (1,2 kΩ) ellenállás értékének módosításával. Alapesetben 1 A árammal tölt, a végfeszültség eléréséig, de ha nem szükséges gyorstöltés, ez lejjebb is vehető.

    Nekem is van egy 2,4 V-os csavarhúzóm, ehhez csak egy trafó van töltésnek és a csavarhúzóban van egy dióda, ennyi az egész. A trafó belső ellenállása biztosítja az áramkorlátot.

    De nemrég átalakítottam Li-ion akkura, így sokkal jobb. A motorjának nem okoz gondot ez a kis túlfeszültség, úgyis túl lassú volt eddig, most pont jól forog.

    Tehát arra próbálok kilyukadni, hogy ilyen átalakítás is szóba jöhet, az elavult Ni-Cd helyett.

    2 db 16340 Li-ion akkut építettem be párhuzamos kötésben, de elfért volna 1 db 18650, csak ahhoz belül faragni kellett volna.

    Ha esetleg mást is érdekel ilyen átalakítás, 18650 beépítéséhez azt a belső részt kellene kivágni, ahol nyíllal jelzett csavar átmegy. Ezután a csavar természetesen megszűnik, de egy kerékpárgumiból vágott darab pont ráhúzható a nyélre, ami a rögzítést hibátlanul megoldja. Csak nem akartam szétfaragni, egyelőre a 16340 akkukkal is jól működik.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák