Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz xors #51624 üzenetére

    Ez természetes, az EMI/RFI filter kapacitásain átfolyó áram miatt, de ez ártalmatlan.

    Itt nem a bemeneti oldalon lévő védőföldet kell nézni (ami a kettős biztonsági szigeteléssel ellátott tápegységeknél nincs), hanem a kimenetnél a GND-re kapcsolódó kapacitásokat:

    Egy kettős szigetelésű készülékekre nem is szabad védőföldet barkácsolni, csak úgy passzióból, mert ezzel lerontunk egy jobb minőségű védelmet rosszabbra. A védőföld ugyanis csak addig biztonságos, míg nem érkezik rá valahonnan külső feszültség, valamilyen hiba miatt.

    Ezt úgy kell elképzelni, hogy a védőföldet csak jobb híján alkalmazzák, amikor a kettős biztonsági szigetelés nem valósítható meg tökéletesen. Esetedben megoldották, mégis ráz, de nem ellentmondás, ez így működik.

    Tehát emberre ártalmatlan a jelenség, normális esetben a készülékek jelkábelének csatlakoztatásakor is ártalmatlan, mert először mindig a külső fémrészeknek kell érintkezni, ami kiegyenlíti a feszültségkülönbséget. Gyakorlatban azonban nem árt vigyázni, jobb először a jelkábelt összedugni és csak utána bedugni a hálózatba, mert tönkremennek néha HDMI-portok például, áram alatti dugdosás miatt.

    Más a helyzet, ha két összekötendő készülék egy közös védőföldben találkozik, ekkor nincs feszültségkülönbség a fémvázak között.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák