Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr. V.

    tag

    Hello!

    Adott egy 600W-os diszkólámpa (2x300W izzóval). 15 éve is ilyet használtam több évig 1x kellett benne izzót cserélni. Mivel annó bevált, ismét ilyet vettem 2db-ot, új izzókkal az egyik 1 órát bírt, a másik 5-öt (300 órát bíró izzók). Az egyikben szét is robbant, a másikban csak elszakadt, de a biztosítékot (5A) mindkettőben kilőtte.
    Mivel a korábbi sokáig bírta (pedig ugyanúgy az izzót mozgatta), ezért gondolok 2 hibára:
    2x120V izzóval szerelték eredetileg, 2x230V-ra alakítottam, hogy ha 1 kiég, menjen tovább... de 2x120V=240V (+10V). Ennyi számítana?
    A csúszóérintkező/bronzkefe nem érintkezik rendesen (a bronzkefe egy sarkán van csak kopva). Ezt a szikrázást, ha árt az izzónak, mekkora szikraoltó kondival tudnám megszüntetni?

    Illetve más fórumon javasolták a higanygőzös izzó használatát (annak nem árt a mozgás), de annak sem jó a "recsegő" (szikrázó) táp, illetve előtéttrafó is kéne hozzá, de nem tudom, hogy mondjuk egy 125-175W-ra hol és milyen előtétet tudnék venni.

    Tehát az eredetit szűrve megnőne az élettartam, vagy inkább higanygőzösben gondolkodjak, mert sokkal tartósabb és érzéketlenebb? Ha ez utóbbi, hol lehet folytótrafót szerezni, ill. sima fénycsöves folytótrafó is jó lenne hozzá? (Bár azok max 20W-os fénycsövekre készültek, nem 175W-ra.)

    Előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák