-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
paljoc
tag
A komolyabb cégek fejlesztőmérnökei már érzékelték ezt a PH fórumos “fényigényt”!🔦😎
[sencorlight] -
paljoc
tag
válasz handrash #75292 üzenetére
Bénán nyomkodtam mert a képet néztem közben, határozottabban,pontosabban kicsit rajta tartva kell bekapcsolni.
Zolnagy: ja itt minden kávéfőző mellett ilyen zacsik vannak, ez kétségtelen.😱 /bár ez nem promo videó, csak a fényt mutattam be az itthoni automatán, de ettől még senki se szaladjon se ilyen gépért, se pj kofiért!!/
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Idézek a Duster fórumról:
“Világbéke drága barátaim!”😂🤣😂[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
A témához hozzászólva szertném egy kis bemutatóval illusztrálni, milyen a hegyes/szűk csőrűnek semennyire sem nevezhető kancsóval a mintaöntés. Tisztán látható, hogy a parádés öntésnek semmi köze a csőrhöz, a titok barna bőrcipő, amiben simán lehet önteni rozettától tulipánig bármit a vastag szájú kancsóval is. /1:20-tól látszik legjobban a csőr/
-
paljoc
tag
Megérkezik ma a teherautó a kofival, kérdem a sofőrtől hogy megkínálhatom-e egy jó kávéval, kellene egy percet várni.
"Nem, szerencsére nincs semmilyen káros szenvedélyem!" - hangzik a már-már büszke válasz.
Jáááááájjjj!
-
paljoc
tag
válasz Nibiru #77990 üzenetére
Na, látod, többek között ezért sem írok már terjengősebb gondolatokat a fórumon, inkább csak rövidebbeket, vagy semmit.
Sajnos a fórumozás jellegéből adódóan ilyen - személyeskedés nélkül, úgy általánosságban - de simán előfordulhat hogy leír valamit az ember, aki meg olvassa az vagy hülyeségnek tartja, vagy szentírásnak veszi, vagy meglódul a fantáziája és hozzákölt, vagy csak egy részét értelmezi, esetleg félreérti, netántán más szájába adja az elhangzottakat, bármi előfordulhat.
Itt van mindjárt ez a HX vagy DB kérdés, megmondom őszintén nem szívesen nyilatkozok erről. Nekem van egy tapasztalatom, számomra a T3 rendszer jött be legjobban. HX-re mint írtam nem térnék viszza, dual bojleres PID-es E61-et se vennék sosem. De ez én vagyok. Más meg meg se piszkálná a Catlert. Harmadikat zavarja a HX gépes hűtőcsapolás, negyediket nem. Ezért nem szívesen ajánlok senkinek semmit, max ha valaki kíváncsi rá és eljön, megmutatom a Catlert, megnézi hogy pl. hideg állapotról bekapcsolva 3 perc múlva milyet lehet vele húzni, aztán eldönti maga. Nekem teljesen mindegy ki mit vesz, döntést mindenki maga kell meghozza, azt hiszem szerencsés helyzet van pl. a 10 évvel ezelőtti időkhöz képest, mind termék a boltokban, mind összegyűlt és kipublikált "információ" van gazdagon a fórumokon, ez utóbbi talán több is mint kellene...[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Nibiru #78024 üzenetére
A PID egy sima HX gépben ha jól tudom a gőzbojler hőfokát szabályozza a nyomáskapcsoló helyett, gondolom sokkal percizebben. De attól maga a rendszer még ugyanolyan.
Az E61 dual bojler jobb lenne, de ott meg hiába PID-es a kávéfőző bojler, ott a nagy E61 fej és pl. ha jól tudom a casmo-s srácok amikor az R58-at próbálgatták, ha békén volt hagyva akkor lehetett vele jót csapolni a beállításoknak megfelelően /ott se a kifolyó vizhőfok amit a PID-en beállítasz, hanem van hozzá egy átszámolós táblázat/, de mikor össze vissza random csapolna az ember akkor borul a dolog, valamiért nem egyformák a csapolások, gondolom az E61 fej "tehetetlensége" miatt.
Legalábbis valami ilyesmi rémlik, számomra egyik sem meggyőző megoldás.
A DB Catler T3-as, kávébojler + aktív fejfűtés PID vezérléssel, és az egész előmelegített vizet kap a gőzbojleren keresztülvezetve.
Volt olyan kísérlet is, hogy sima HX E61 utólag megpidelve, de úgy hogy gőzölni nem tudott annyira alul lett lőve. Na az tudott hűtőcsapolás nélkül jó kofit...egyet, mert utána úgy megborult, hogy csomó idő kellett míg újra magára talált, ez is el lett vetve.
Mindamellett megfelelő tapasztalattal lehet nagyon jó kávét sima vagy PID-es HX géppel éppúgy, mint a PID-es dual bojlerrel, de esetenként kompromisszumokkal, amikkel én a T3 rendszernél kevésbé találkozok. Ezért maradt ez a Catler itt. -
paljoc
tag
válasz Nibiru #78035 üzenetére
Nem, a fejfűtés külön nem szabályozható rajta, ilyet nem írtam. A fejből a PID-en beállított víz folyik ki, itt 88 fokra állítottam a PID-et és 87 fokos víz folyik a gépből egy bögrényi, ami nem rossz teljesítmény szerintem. /IKEA fejhőmérő bal oldali szegmens mutatja a kifolyó vízhőfokot/:
[link]A másik kérdésre: A hőcserélőben főleg akkor vátozik a hőfok, mikor "valaki csinál valamit", hisz csapolás alatt hideg víz áramlik bele a víztartályból a normál HX gépeknél.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Nibiru #78037 üzenetére
A fej meg a bojler fűtését együtt szabályozza a PID, de a fejfűtést KÜLÖN nem tudod állítgatni, nem is lenne értelme, annak a bojlerrel egy egységet kell alkotni szinte a stabilitáshoz, egymásra is vannak szerelve. A gőzbojler hőmérséklete viszont állítható külön menüből.
Szerelhetőség tapasztalat nincs, én ezt nem szedtem szét még, az ominózus problémás szelepet szervízben kicseréltetem, más nem volt vele eddig, csak amit leírtam, a vízkő program, de az nem befolyásolja a működést. Még egy hibáról tudok, az előáztatás funkció pár év után bizonytalan lesz, a pumpa nem tud kis teljesítménnyel üzemelni, ezt állítólag a pumpa csere megoldja, valami gumi tágul ki vagy veszti el a formáját benne. Egyik gépem ilyen, másik még jó.Na, részemről ennyit tudtam a témához fűzni, aztán vagy így van, vagy sem...
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Peti...(16v) #78049 üzenetére
Nekem gyári alapbeállításon van a gőzbojler, nem álítottam feljebb. A szilikoncsöves gyorscsatlakozójait ismerem, lám tényleg mégiscsak van "szervíztapasztalat" , mert a kistesót, a darálós verziót szereltem, mindkettőt szétszedtem már az OPV szeleptest cseréje miatt. Nekem semmi bajom nem volt vele, zéger lehúz egy kis hegyes fogóval meg lehet ragadni a fülénél fogva, és máris lejön a cső, tekerhető ki az idom. Megcsináltam párszor oda-vissza, semmit nem ereszett sosem, nagyon gyorsan bontható kötés. Nekem nem volt vele problémám, de nem vagyok szerelő, két masina megbontása nem a világ, szóval lehet hogy amúgy tényleg egy fos megoldás...
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Bazsee71 #78581 üzenetére
"a mai világban pedig komoly marketing, hype nélkül akármennyire jó vagy, nem lehet érvényesülni."
Ezt megerősítem, magam pl. a nulla marketinget és hype-ot testesítem meg egy személyben, egész egyszerűen egyáltalán nem értek az efféle varázslatokhoz, semmit sem reklámozok vagy ajánlok, FB-ra alig posztolok valamit, aki megkeres/talál azt kiszolgálom, ennyi, sőt ezt még fokozni is tudom, volt már hogy úgy ítéltem meg, más portékájával jobban járna a leendő vásárló és pl. a Casmo-hoz irányítottam. /pl. filter esetén /
Nagy kitörésről, forgalom növekedésről, és egyéb huncutságokról így értelemszerűen nem is beszélhetünk, de megmondom őszintén, azért "elvagyok" így is.
Hovatovább szeretnék egy olyan világban élni, ahol egy becsülettel és tisztességgel végzett korrekt munka elegendő a boldoguláshoz, mindenféle egyéb hókuszpókusz nélkül, bár akkor nem tudom hogy aki a marketing meg reklám bizniszben érdekelt mit csinálna, hisz az is munka, abból is élnek emberek és bizonyára lehet tisztességesen csinálni, szóval hülyeség is amit mondtam, de azért én elelmélkedtem rajta! -
paljoc
tag
Az biztos is, ezért nem az Andrássy úton van a pörkölőm. Amúgy oda is akartam írni, hogy nem a Flow-ra értettem amit írtam, hanem kizárólag arra amit Bazse-tól idéztem.
Nyilván amúgy ha valami nem létfontosságú termék, vagy simán "csak" élvezeti cikk, vagy valami olyat árul az ember /legyen az termék vagy szolgáltatás/ ami önmagában nem bír széles körben túl nagy jelentőséggel, azt fel kell ruházni mindenféle marketing tevékenysséggel az eladható szintre. /pl. divatcikkek, drága órák, akármi/.
Szóval itt nem a specialty kávézásról/kávézókról van szó részemről, csak az idézett mondat miatt ragadtam billentyűt és mondtam véleményt.
Röviden úgy is írhattam volna, hogy szimpatizálok azokkal az időkkel, mikor pl. egy jól és korrekt áron dolgozó ács élete végéig el volt látva munkával, FB, TV reklám, stb. nélkül. De ezek az idők elmúltak, a világ megváltozott, max én nem tudom követni....tán megöregedtem, az is lehet... -
paljoc
tag
["Egyébként a zöld kávé forgalmazóknak sokszor közük nincs az egész témához ahogy eddig olvasgattam, és ahogy Balázs is írta, az ízjegy olyan lesz majd mint amilyenre megpörköld, nem is igazán tudom értelmezni azt, hogy lehet egy zöld kávénak ízjegye"/I]
Én pl. ezt nem így látom. Zöld kávé ízjegyet nem is kell értelmezni, természetesen lepörkölik és cuppingolják a rendelt tételeket, aszerint adják meg amit szerintük érdemes tudni, erre utalt a topictárs.
Amit láttam Triesztben a Sandalj-nál, külön laboratórium volt egy 3-as Probat mintapörkölővel és szakemberekkel ellátva, ezt személyesen láttam, tapasztaltam, kóstoltam. /még a Casmo-s fiúkkal, illetve most már úgy mondom hogy a Casmo-s és Holistik-os fiúkkal, és nagyon fontos megemlíteni hogy Blaze is ott volt!!! /róla még az is fontos info, hogy nála jó a varió, csakúgy mint nálam/Akitől meg én veszem a zöldet, szintén képben van, most hirdet egy ilyen programot januárra 2000 euro áron:
Q-Arabica Combo Training and Exam Course /This six-day course will train and test your sensorial abilities in tasting and describing coffees from all around the world. You will learn how to use the SCA Cupping Protocol correctly as well as how to officially grade coffees/Aztán nyilván van egy más dimenzió is, mikor ki lehet menni és kóstolással kiválasztani vagy licitálni kisebb, különlegesebb tételekre. De ugyanígy van lehetőség bekérni mintát a nagyobb zöldkávé kereskedőktől - akár az ő leírásai alapján előzetesen válogatva - és saját cupping után választani ki a tételt a nagyobb volumenű rendeléshez.
Szóval az, hogy a zöldkávé kereskedőnek sokszor köze ne lenne a témához, ezt az információt kétkedve fogadom. Az tény hogy a szortiment jelentős részét az ilyen nagy kereskedőknél nyilván nem a legextrább filternek való specialty kávék teszik ki, de sok esetben tartanak különlegességeket, megadják a pontszámot, a szüret időpontját, stb. Én pl. most rendeltem egy új, 89 pontos kenyait listából, de ugyanezen listában szerepel tök mezei brazil santos meg robusta is, de ugyanúgy a mostanság Mo-i pörkölőknél oly népszerű Aricha Yirga is.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Függetlenül hogy mit olvastál vagy hallottál - azokat maximálisan tiszteletben tartva - én csak az idézett mondatra reagáltam, osztottam meg amit én tapasztaltam dologgal kapcsolatban. /hátha esetleg valakit érdekli, de ha nem az sem baj, azért leírtam mert pont volt egy kis időm, gondoltam elfér itt a többi hsz között ez a kis info az idézett dologgal kapcsolatban...függetlenül attól h "mi volt a fő téma"/
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Ráadásul az ebédek árát is tartalmazza!!
Visszaolvastam, minas topictárs alap kérdésre is reagálva: érdemes megnézni ilyen esetben, hogy főképp mik vannak az ismertebb/elismertebb pörkölők palettáján filter téren, kezdeti támpontnak jó lehet hogy honnan válogasson az otthoni pörkölő akit ez foglalkoztat.
Én a helyében pl. megnézném hogy a Casmo miket pörköl filterre és ha mondjuk azt látom hogy a 6 féle kávéból ami a kínálatukban van, 3 afrikai amit filterre is pörizik, akkor lehet hogy én is vmi afrikaival próbálkoznék, nem mondjuk brazillal vagy közép-amerikaival. Nyilván nem fog tudni ugyanazokhoz az alapanyagokhoz hozzáférni egy magyarországi otthoni pörkölő, de támpontnak jó lehet otthoni játékhoz.
Ettől függetlenül természetesen származhat más régióból is kitűnő filter alap éppúgy, mint ahogy belenyúlhat egy kenyaiba is, ami lesz lesz olyan jó, de hát ez egy ilyen játék otthon.
Ha tutira akar menni, akkor vesz valamit készen ott, ahol mondjuk kóstolta és ütött a cucc. Ez megint más tészta.Meg nem sértődök, egyrészt nem vagyok zöldkávé kereskedő, hogy érintsen a vélemény, de ha az lennék, akkor se, mert "nem olyan családból származom..."
-
paljoc
tag
Kerülje el pedig, mert az a zárójeles rész a megelőző mondat inkább vicces részéhez tartozik, mintsem darálóvásárlás szempontjából megfontolandó véleménynek tekindendő. /mondjuk igaz, max annak vicces aki évek óta fórumozik, de akkor most tisztázva a helyzetet én sem bátorkodnék megvenni mai Variót a fórumos tapasztalatok alapján, ez a kettő még a régi verzió amit említettem/
-
paljoc
tag
válasz Csápájev #79036 üzenetére
Az emberiség történetében valóban elképesztő jelentősége van, hogy desztillált nullás, alacsony vagy esetleg magasabb /normál/ ásványianyag tartalmú vizet iszunk.....különösen az utóbbi néhány évben, különböző fórumokon. Az azt megelőző "viszonylag rövidebb" időszakban ugyanennek marginális jelentősége volt.
-
paljoc
tag
válasz WiZARD #79081 üzenetére
Teljesen igaza van az asszonynak, főleg így ünnepek idején simán belefér egy kis kalandozás, kikacsintás a megszokott világból. Én is múltkor SZE-SZÓ, SZE beszéd vettem a MM-ban egy újdonságot, egyszer egy évben belefér. Szegedi kofi, esztergomi csészében, na?!?!😱🙈🙈🤣🤣🤣
/most pedig megszaggatom a ruhámat, kotrok egy kis hamut a kandallóból és már szórom is a fejemre😬😬😬🙃/[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Érdeklődés esetén el tetszik battyogni a MM-ba, meg tetszik venni és meg tetszik tudni hogy tetszik-e.
/egyáltalán nem tartanám etikusnak ha én itt elemezgetni kezdeném bárki termékét, akár ízlik, akár nem, egy poénos kép úgy érzem belefér, de részemről ennyi, nem érzem tisztemnek a tesztet /
Csak azért vettem mert oda kellett menni valami kütyüért, aztán megláttam, nem tervezett vásárlás volt, van itthon kávé bőven!! /nem drágább amúgy mint a webshop, talán egy százassal, 1600ft volt/De egy pár kérdésre magad is rájöhetsz, ha gondolkodsz picit! /frissesség, kiszerelés....vajon megveszi a paljoc ha nem friss, vajon kell a paljocnak kilós....stb...stb... /
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz SoundON #79304 üzenetére
Na, tök jó hogy kiidézted, mert így már én is megvilágosodtam, legalábbis azt hiszem!
A "probléma" ugyanis szerintem nem az idézett két hozzászólással van, ott én megmondom őszintén semmi extrát nem látok, mondtál valamit, a másik meg nem értette igazán és visszakérdezett. Ami szerintem a "feszültséget" okozta, azt ezt követő, de már ki nem idézett komment kezdete:
"Először arra gondoltam megírom hogy ünnepek alatt nem leszek partner felesleges kötözködésben.
Ha jóindulattal olvasgatnád mások posztjait akkor nem tudnád azokat félreérteni így nem kellene mindent pontokba szedve megmagyarázni."Ezt még érdemes hozzáolvasni, mert azt gondolom így teljes a kép....szerintem Csapajev topictárs is erre gondolhatott, mikor reagált, de ez nem biztos csak gondolom...
De érdemes a lényegre koncentrálni, a kérdés megoldódott, Parci megértette hogy miként értetted amit írtál! Nincs itt más igazi probléma....max a kigyulladó BMW-k. /pont azt olvastam a PH előtt/
-
paljoc
tag
Szerintem a karra szerelhető nyomásmérőm /évek óta/ még mindig a valakinél van, csak már nem tudom ki az a valaki, de ha esetleg valaki tudja akkor visszakérném, mert valaki pont megint el akarta kérni, innen jutott az eszembe.
-
paljoc
tag
Egy kedves ismerősöm Kubában járt és hozott ajándékba egy adag kávét a helyi pörkölőtől. Érdemes megfigyelni az aromazáró csomagolást éppúgy, mint a mintaszerű pörkölést és alapanyagot!😂🤣
/mindhárom kávézója P&Y kofival fut jelenleg, remélem értékeli, hogy nem ez a látvány fogadja, ha belenéz az őrlőkbe 😬😆/
Holnap megkòstolom:
/így árulják, csavaros műanyag palackban, nulla felirattal, nincs “túlmisztifikálva” a dolog, az már bizonyos/[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Kapucziner1 #79573 üzenetére
Sőt, elvileg ki sem lehetett volna hozni az országból. Ettől teljesen függetlenül /mármint hogy Kubában mi van, meg mi nagy érték ottani mércével vagy mi nem az/ ez a kofi kb. fele részben úgy szénné van pörkölve, hogy fehér papírra rajzolni lehet vele. A poszt és a fénykép inkább ezt szándékozott megmutatni. Amúgy a szénen/füstön kívül van valami baromi érdekes íze/szaga amit nem tudok hova tenni.
Érdekes lehet hogy ott a szivarfarmon mivel pörkölnek, mi lehet az eszköz amivel ennyire inhomogén "terméket" gyártottak, nem lehet-e azzal úgy bűvészkedni esetleg, hogy ne égjen szénné a fele. De az is lehet hogy ezt így szeretik/szokták meg a szivar mellé. /végülis annyira nem is érdekes, de örülök hogy nem ezt kell jegyre vásárolnom/
A mamának az óriási szivarral biztos ízlett így is!😃[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Paljoc nem tudja jobban, mert rendes karos gépe van.
Viszont megkértek nemrég, hogy automatás ismeretségi körben érdeklődjek tuning lehetőségről, mert nem az igazi a kofi a Saeco valamivel. Készségesen eleget tettem a kérésnek és megkérdeztem mi a teendő. Azt mondták a szervízben hogy: "paljoc, ne haragudj, de mondd meg nekik, hogy ne a gépet tuningoltassák, hanem a te 100% arabika kofidat cseréljék le egy normál, bolti, magasabb robuszta tartalmú kávéra, mert az inkább való automatába!" Mondtam hogy rendben, már futok is az irodához, hogy ne az én kávémat használják! /egyébként tényleg mondtam nekik, de nem talált nyitott fülekre az üzenet / -
paljoc
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hardcore café
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Computex 2024: bemutatkozott a Biostar alaplapok AMD-s zászlóshajója
- Politika
- SGF24 - Érkezik a No More Room In Hell 2
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hobby elektronika
- Tenisz topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen