-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
paljoc
tag
Nagyon ne idegeld magad, én sem tudok vele semmit játszani, örülök ha azzal az egy kilóval el tudom lavíroztatni a gépet, ez egy darab pöri lesz, mégpedig egy darab valamilyen, de hogy milyen, majd meglátjuk. Annyit sosem fogok belőle venni, hogy kísérletezni lehessen, főleg hogy már a 2 kilót sem vállaltam be amivel optimálisan menne a gép legalább erre az egy pörkölésre.
Csak küldje már a datee, mert kíváncsi vagyok. /de megmondom őszintén, ilyesmi nem valószínű hogy lesz valaha is a palettámon még saját fogyasztásra sem, maradok a "földhöz ragadt vonalnál", mint ahogy pl. ebédelni sem a Textúrában szoktam, vagy a KNRDY-ben / -
paljoc
tag
válasz weinmaker #88266 üzenetére
Nem kell hozzá sokminden, csavarhúzó, burkolat le, aztán a háromjáratúból ki kell szedni azt a fém testet magát, amit ha jól rémlik fogóval tekertem szét, az volt furi hogy az még széttekerhető amit én már egy alkatrésznek hittem. Abban van a kórság maga, belül az a kicsi lyuk amit eltömít a vízkő.
Asszem igen, ilyenkor csak a fejből nem jön. Ha jól rémlik, de ebben nem vagyok most biztos...
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz jana86 #88403 üzenetére
Persze megkóstoltam, ugyan nem az öcsémmel hanem a gyerekkel, akit vki múltkor a bátyámnak nézett! /és a szarvasgombának meg a kaviárnak is híja volt🤭/
De olyan volt mint egy sima száraz etióp, jó, azért intenzívebb és szofisztikáltabb, de a “dzsáááá” az nem volt. Persze hülyeség azonnal rámenni, de hát ki bírja ezt ki...?! Egyéb, meg nem nevezett forrásból /azaz sid-től😂/ viszont megtudtam, h náluk egy hónaposan, viszonylag magas hőfokon és jó hosszú csapolással villantotta igazán tudományát az alapanyag. Szóval most nyugi van/lesz. /aztán fene tudja, hogy az én pörim meg a casmo egyaltalán van-e köszönő viszonyban bármennyire is egymással, plusz ott a gs3 szemben a én catleremmel, a vmilyen szuper darálójuk meg a sima f64-el.../[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Toobee #89112 üzenetére
Azért azt óvatosan megjegyezném h ez egy próbapöri volt, tehát ára sincs, és értelme sincs semmihez hasonlítani ilyen téren. Ami árat mondtam, az a Casmo filter ára volt ugyan u.ebből az alapanyagból, de az egy más termék, mint amit én itt az gépemben egyáltalán nem optimális egy kg-mal “bohóckodtam”.
De persze, ettől még igen, nem olcsó cucc ez és érdemes volt kipróbàlni. Nekem az őrlemény illata volt fenomenális, íze azért mérsékeltebb lelkesedést okozott, de ez valszeg a nem ideális pörkölés miatt volt! -
paljoc
tag
válasz Toobee #89142 üzenetére
Asszem elmegyek majd hozzád az uccsó zacsival hogy készítsd el nekem Tobee-s precizitással azt a drága magot! Sz.zs kollega nem igazán barátkozott meg vele, megmondom őszintén a catler/f64 párossal én sem voltam extra mód hasra esve tőle, lehet ide a lelit/kéziőrlő/tobee trio szuksegeltetik!🤭😀
-
paljoc
tag
válasz sz.zs. #89539 üzenetére
Ki tudja, lehet belőle is kávépörkölő lesz egyszer...ha jól rémlik én is pont ezt a biszbaszt kerestem a neten a 2007-ben vett gaggia evo-hoz anno, úgy jutottam el a Kavéológia fórumhoz, aztán indultam meg a “lejtőn”! Szóval igenis baromi fontos az a kis gumikorong!!!🤣🤣🤣🤭
-
paljoc
tag
Olvastam a minap vhol, bár csak átfutottam és meg kellene nézni mégegyszer, csak már nem tudom hol volt, vmi La Marzoccos oldal rémlik FB-on, hogy van egy "új módi" a világos pöriknél. Miszerint lemennek a dózissal, durvítanak az őrleményen és bőven a 25 mp eszpresszó alá mennek időben értelemszerűen. Egyrészt kevesebb kofi fogy így /kávézók/, másrészt az ital jobb/édesebb lett mint normál dózist, finomabb őrlést és hosszabb lefolyást megcélozva.
Aztán lehet nem jól értelmeztem, de mindenesetre kipróbálom vmi világos pörivel a hétvégén.../illetve próbálom megkeresni a cikket/Megvan, ez az:
"Kevesebb kávé, durvábban őrölve. Kb. így foglalható össze az Oregoni Egyetem (University of Oregon) tanulmánya, amelyet a Matter tudományos folyóiratban közöltek nemrég. A matematikailag is kidolgozott modellnek köszönhetően nem csak kevesebb kávéra lenne szükség egyetlen eszpresszóhoz (így pénzt spórolva), de még a vendégek is hamarabb hozzájutnának az italukhoz.
Természetesen az elméletet a gyakorlatban is megmérettették a Tailored Coffee Roasters segítségével, naná, hogy La Marzocco gépeken. Az a helyzet, hogy 2018. és 2019. szeptembere között több, mint 3,600 dollárt (majdnem 1,1 millió forintot) spóroltak meg azzal, hogy kevesebb kávébabot használtak fel.
Ráadásul (ami a megtakarítás mellett legalább ilyen fontos) a világosabb pörkölésű kávék íze is intenzívebbé, részletgazdagabbá vált, jobban előjöttek az édesebb ízjegyek, mintha "hagyományosan" finomabbra őrölték volna a kávét."[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Te jol beszelsz angolul, olvasd el az egeszet, erdekes. Sztem nem ordogtol valo h a vilagos poriket ne az olasz eszpresszo szabvany szerint keszitse az ember, persze egy mas ital lesz igy tulkepp, kicsit az eszpresszo es filter otvozetere hajazhat akar, de nem spanyolviasz ez hanem egyszeruen vmi mas.
Lenyege ha jol ertem, hogy kikuszoboli a vilagos pöri készitesi nehezsegeit, a durva orlemeny kevesbe hajlamos a csatornasodasra, mint a korrekt eszpresszo finomsagu, gyorsabban jon le, megis a filterhez kepest vmi nyomas felepul azert, de egyenletesen /es gyorsan/ azik at a pogi, igy keszul
egy vegulis tok mas ital, ami ha jo, akkor erdekes is lehet.[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Nekem pl. az hogy sosem próbáltam világos pörivel alul méretezni a dózist, és ezzel egyidőben durvára darálni és gyors lefolyást megcélozni így, sőt, inkább megtoltam a dózist. Maga az iromány meg 2018-2019 közti tesztelésről szól, szóval az sem egy őskövület. Persze ha vki számára ez már ismert, kipróbált metódus, akkor nyilván nem újdonság, nekem az volt, azért gondoltam h beírom ide.
-
paljoc
tag
Igen, nekünk tán azért nem érdekes annyira, mert ez tulképp kávézókra lett kitalálva, otthon simán eltökörésznek legtöbben az extra alapos előkészületekkel, amire nagyobb forgalmú helyeken nem igazán van idő.
De azért érdekességképp pár próbát megér, bár ha elterjed a metódus az a hústűgyártó meg őrleményegyengető/homogenizáló kütyübiznisz végét jelentheti majd!🤣[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz djboris #89907 üzenetére
Presszóhoz is jó a commandante, tobee megtekerte vele az uccsó adag datee féle gesha-t /mondjuk kérdeztem is hogy meddig tekeri még.. /, de tény, hogy utàna a lelittel parádésat húzott belőle, a fio f64-el itthon közelében nem vagyok a catler db-en főzve, és gyanítom hogy nem az utóbbi a szűk keresztmetszet...
/na közben látom épp egyszerre írtunk tobee-val, tényleg így volt👍/
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Csápájev #90906 üzenetére
No, én például ismerek olyan személyt, ráadásul egész közelről, aki ennyit keres kb., és nem csak kávét kell készítenie, hanem ilyeneket főleg, napi tíz órában. Egy jó barista érdemeinek elismerése mellett is azért azt kell mondjam, kissé bonyolultabb procedúra a művelet!😱🙃/ès mindemellett nem is kivitelezhető félvállról véve, érdeklődés mentes hozzàállással/
-
paljoc
tag
válasz paljoc #90907 üzenetére
Ja, és félreértések elkerülése végett, meg van becsülve, tök jó munkahely, de egyszerűen egy lokálisan üzemelő hely, amelyik nem szállít be készterméket máshova, hanem ott és abból kell megélnie, ahol van és aki oda bemegy, hát nem egyszerű. Főleg ha egy magas minőségű "réteg terméket" kínál. /nyilván más lenne a helyzet, ha ugyanezen üzlet vagy akár egy kávézó a Vörösmarty téren, a várnegyed egy elit pontján üzemelne, vagy ne adj ég az Arany János utcában /. Tehát nem olyan egyszerű kérdés ezt a fizetés alapján eldönteni, hogy meg van-e becsülve vagy sem, lehet hogy megbecsülés van, de a matek ennyit enged meg fizetésnek, és nem azért mert a "gaz tulaj" akar minden hasznot lefölözni!
Én ott látom inkább a problémát, ha egy iszonyat forgalmú, ezerrel pörgő hely nem akar rendesen fizetni az alkalmazottnak, mert amelyik épphogy elvan, ott sajna ez a 200-250 reális is lehet kb. Azt természetesen aláírom, hogy ez nem valami sok sajnos. -
paljoc
tag
[link]
Egy forradalmian új pörkölési eljárás!🤭😆 /kipróbálnám, mert só, vaj meg pia van itthon, csak a csapkodó szablyámat nem lelem/[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Az öreg nem ismer tréfát ha kávéról van szó, ő megy és kész...🤣
[link][ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz soldier2 #91612 üzenetére
Nekem az az üzenet jött át belőle, hogy van a kávé, mmint maga az ital, meg van a kávézás, mint program, s ez a kettő szorosan összefügg, zseniális ahogy kimegy az ajtón, majd benéz az ablakon és kéri a kofoláját, otthon is igényli hacsak az illúzióját is, hogy ő most elment kávézni!
-
paljoc
tag
válasz RetepNyaraB #92269 üzenetére
Bajnak nem baj, csak míg az első képet megnyitottam a dobozon kívül a prosztatareklámtól, a sose kell többet dolgoznin át az iphone rendszere súlyosan megsérültig mindenféle ablak megjelent mellé!😬😂🤣
/a többire már nem kattintok rá, biztos ami ziher.../ -
paljoc
tag
válasz konzumpro #92361 üzenetére
Ez a két videó tök jó: kb. ennyi bajuk van forszírozott üzemben is /irodai felhasználás/, az esetenként elszakadó szilikongumi fejtömítés és az a berregő solenoid, cseréltem már mindkettőt nem egyszer. Ezen kívül azonban meglepő módon, bár a belső látványa nem ezt sugallaná, nem nagyon van baj velük. Ez a műanyag csövezés is amilyen horror gyenge megoldásnak tűnik, annyira pofon egyszerű a bontás ezzel a fogóval kihúzható zégeres figurával. Ilyen egy darab volt, aminél a kis gumi karikát ki kellett cserélni, mert megkeményedett és spriccelt mellette a víz. A thermoblockos kazánmegoldás miatt vízkövesedés nem jellemző ezekre a gépekre, amiben az kárt tesz az a solenoid, akkor brekeg-zörög így mint a videón. Az én itthoni dual bojleresem is ezt csinálja épp, csak lusta vagyok kicserélni mert attól még működik!
/az áruk azonban szerintem magas, főleg annak ismeretében hogy szétbontás után milyen "kínai bolhacirkusz" tárul az ember szeme elé, de ettől függetlenül tapasztalataim szerint, egész jól bírják a kiképzést, noha olyan kofit ez a darálós cucc pl. nem ad, mint egy jól összelőtt gaggia classic meg egy valamirevaló daráló páros/[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Ez a forte amúgy nem kb ugyanolyan pici méretű cucc mint a vario?!
Nálam a varionál volt ilyen gond, a meghajtó fogasszij elszakadt, youtube video alapján kicseréltem. /kellett hozza a video, mert magamtol ra nem jottem volna hogy “hullik” szet a cserehez/[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Elég csak megint az olaszokhoz fordulni a megoldásésrt, MINDIG kevernek!!!👍/sőt, hogy biztos ne feledjék el a mozdulatot, előtte tesznek bele egy csomó cukrot is, így 100% nem marad ki a mozdulat!😂😂
/komolyra fordítva a szót, a piros szemcsós ember elég jól elmondja a dolgot a linkelt videóban, bár beszélhetne egy kicsit lassabban is...🤨😆/
//ja, nem tudom miert CB-nek valaszoltam, pedig tuti megkevertem előbb a kofit, emlékszem 😎//[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz fragola.6035 #97962 üzenetére
Mennyivel egyszerűbb pall yotzmann élete, 4 éve beállította a catler db PID-et 88 fokra, índított egy csapolást, az ikeás gagyi hőmérőt vízforralóból kivéve gyorsan beszúrta a kifolyó víz útjába és kiengedett fél perc alatt egy bő fél tehabosító kancsónyi vizet 87 fokon, majd elégedetten hátradőlt...és azóta is "úgy van maradva"...
-
paljoc
tag
válasz SoundON #97974 üzenetére
Majd megmérem egyszer nem lomha hőmérővel is, a következő ötéves tervben benne van. /amúgy mikor leállítottam a csapolást egy mp-en belül elindult lefele a hőfok a kijelzőn, ebből arra következtetek, hogy ha jelentős esés állt volna be a fél perces csapolás alatt míg kifolyt az a bögre víz, valamit csak mutatott volna.../
-
paljoc
tag
válasz SoundON #97991 üzenetére
Nem hinném h a kar hőmérsékletét mérte volna, hisz ahogy a víz megàllt, egyből zuhanórepülésbe ment át a kijelző. Magával a fém csőrrel egy icipici ponton érintkezett a fém tüske, míg a kifolyó víz kb. a teljes utolsó egy cm-t vette körbe. De nyilván belejátszik az is a mérésbe h hozzáért a fémhez, plusz az ikea hőmérő valóban nem egy villám, de nem is laboratóriumi mérésként kezelendő ez a 4 évvel ezelőtti tevékenység, főleg pedig nem azt szándékozik jelenteni/mutatni h a catler jobb lenne akár egy LM-nál vagy egy tuning GC-nál, azt viszont mondom/tapasztalom h igen jól kitalált kis masina ilyen téren, de természetesen ez sem tökéletes. Nekem mindenesetre megfelel.
-
paljoc
tag
válasz neducsinm #97994 üzenetére
A kijelzője kizárólag arra szolgál h be tudd állítani amit szeretnél. Nem is mutat mást semmikor, az nem egy hőfok visszajelző ilyen értelemben. Ha lezuhan a hőmérséklet, akkor simán villogni kezd csak, jelezvén h vmi nem kóser, de akkor is azt a számot látod amit beállítottál.
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz zolnagy #98093 üzenetére
Egy ilyet veszek holnap, ez 1mp-es frissítéssel működik elvileg, 0,1 fok pontossággal, megméricskélem vele újra az itthoni gépet, kíváncsi leszek mennyire mér mást az ikea gagyi hőmérőhöz képest.
Persze a sima gyári kalibráltat csak, mert az ISO meg a DAkkS változat horror drága belőle catlert méricskélni!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Június 12-én Európába is érkezik a most bemutatott Honor 200 és Honor 200 Pro
- Felpörög az asztali CPU-piac a következő pár hónapban
- Sorozatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Koreai autók topic (Kia, Hyundai, stb.)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen