-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz dr.Astic #72625 üzenetére
Csak megerősíteni szeretném Miklós legfontosabb üzenetét :-). Jövő héten csütörtöktől szombatig örülni fogunk minden magyar látogatónknak az amszterdami World of Coffee-n.
Mára összeütöttük a Smart Espresso Profiler 10. beharangozóját is. Kikockázva :-) a funkciók legaláb 47%-a felismerhető:
-
Kávé Kálmán
tag
Mindazoknak, akik viszolyognak a manuális kávékészítéstől. Lehet ezt lábbal is :-)
https://youtu.be/Oo5OZwZYr_g
Mindig is tudtam, hogy a hollandok "bolondok". Nem kicsit. Az amszterdami WOC egyik legnagyobb dobása. Berlinre, ha minden igaz, mi is hozzátesszük a magunkét. -
Kávé Kálmán
tag
Ez egy erősen editált verzió, ugyanis először túladagolták a fiúk, és amíg küzdöttek a kar felhelyezésével, addig visszahűlt a víz 70-re, úgyhogy újat kellett őrölnöm és visszatolnom a vizet 90+-ra.
Ez a majdnem teljes verzió:
https://www.facebook.com/kavekalmar/videos/2110442562318522/
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz mdav88 #73008 üzenetére
Ez sajnos így lesz még hosszú ideig. Az 58-as szűrőkhöz karokat nem 100-as szériákban gyártanak, hanem ezresével (leginkább) öntik. A Pavoni sem ad el annyi gépet, ami nagy darabszámú gyártást (olcsó szűrőtartót) eredményezhetne. Az Olympia-ról ne is beszéljünk. De ők nem is igazán küzdenek ezres szériákért (a 70-es években annyit gyártottak).
Karjaink cnc-n készülnek (élelmiszeripari rozsdamentes acél, kíméletlen a szerszámokkal, nehéz megmunkálni). 50-100-as szériánál én sem álmodok többről. A leggazdaságosabb (ha nincs a közelben eszterga) megoldás, ahogy anno én is faragtam a magamét a Gaggia Baby-hez. Használtan venni egy kart. Körbeperfolálod egy vékony fúróval, majd "átszaggatod" (az első párat a fúróval, majd vékony fűrésszel a perforálást). A végén pedig megfelelő reszelővel elegyengeted a cakkokat. Nem kell mágusnak lenni ahhoz, hogy szép legyen. Ezek a karok, még ólomtartalmú rézötvözetek, roppant könnyen megmunkálhatók.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz balage0000 #76392 üzenetére
"Belépő szintű kávégépet keresek, Illy Y7.1 kapszulás leváltására, hétközben napi 2-3, hétvégén 5-6 kávéhoz, elsősorban medium roastokhoz, tej nélkül. Őrlő már úton van (Niche Zero), kávégép terén a Caravelre esett a választás."
A Caravel-t nem a belépő szintű kávégépek közés sorolnám. Inkább mondanám, hogy egy kedvező árú nyitott kiskaros (nekem a legszebb). Kapszulás után a Caravelt meglépni talán nem tipikus :-), inkább ambíciózus húzás. Az Arrarex nekem 1.2-ig rokonszenves, onnantól jöttek a klasszikus olasz leegyszerűsítések, kevésbé szép, precíz megoldások. Én nagyon szeretem, de a hétvégi mennyiségedre már egyértelműen ellenjavallanám. Nekem a napi 3 sem férne bele rendszeresen, hosszútávon. Kell hozzá sok türelem (nemcsak Tőled, de a család többi kávéfogyasztó tagjától is). Türelem kell a megismeréséhez is. Ha ez megvan, akkor kompenzál. Nem kicsit. A hőmérsékleti tartomány felfelé limitált. A szűrőig a 100 fokos víz 90-92 fokosra hűl, akkor ha már totálisan át lett melegítve az egész szerkezet. A primitív hőkioldó a legtöbb gépen elég szeszélyesen/lomhán működik, ilyenkor kikapcsoláskor a Caravel júzer manuál segít rá. Szerintem egyértelműen nem feleségbarát eszpresszógép. Azazhogy fordítva: neki nincs különösebb gondja a feleségekkel, de nagyon kevés feleség fog vele örömmel kávét készíteni. Könnyen elfüstölhető a fűtőszál (jelenleg Hollandiából és Szerbiából van hozzá utánpótlás).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz balage0000 #76411 üzenetére
A dugattyú alapján ez 1.3. Festés: ha nem ütött-kopott és újrafested, akkor biztos értékcsökkenés a vége. Akkor festegess, ha biztos vagy abban, hogy megmarad.
Parci Caravel vásárlása/pidelése idején a hőmérsékleti (és egyéb) viszonyok alaposan kitárgyalásra kerültek .
kb másfél éve: https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_51401-51600.html és a következő oldalon. Akkor annyira elragadott a hév, hogyx egy videót is csináltam, egy tovább nem hevíthető Caravelről:
-
Kávé Kálmán
tag
válasz balage0000 #76417 üzenetére
"Többszöri back-to-back csapolás után se emelkedik a fej hőmérséklete?"
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_51734-51734.html
"Tapasztalatok alapján milyen kávékkal várható a legjobb eredmény?"
Vannak olyan "elvetemült" kávéfanatikusok :-), akik filterkávéval eszpresszóznak. Azoknak a Caravel kevés lesz (arra a Strietman hibátalan). Nekem a közepes és sötét pörkölésekkel brillirozott a Caravel.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz balage0000 #76522 üzenetére
Ja, a Caravelhez is gyártunk szűrőtartót. A mieink nyele is azonos formájú a gyárival, csak más (nem töredezős) műa-ból készül. Ha tetszik, akkor adok mellé fa nyél-szetet (karhoz és a szűrőtartóhoz) alapárban. Ja, La Peppina kosár nemigazán hozzáférhető. A Ponte Vecchio az alternatíva. Az vásárolható.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz balage0000 #76588 üzenetére
"A különböző kosarak közötti különbségekről mi a véleményetek (főleg medium roastok esetén)?"
Én egyenes falú szűrőt használok, preferálok a Caravelhez (is). Francesco anno ezzel szállította.
"Szimpla kosár (ami szintén kvázi beszerezhetetlen) állítólag növeli a shot hosszát,"
Igen, közvetve. Ugyanis minél kevesebb az őrlemény, annál kevesebb vizet tart magában.
"Bottomless PF-nek a tanuláson és hibák kiszűrésén felül van más hatása a végeredményre, ugyanazzal a kosárral?"
Ja. Ha jól csinálod, akkor nagyon szép tud lenni. Az pedig bizonyított, hogy ha a rituálé élvezetes, akkor az elfogyasztott étel/ital is "finomabbá" válik.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz balage0000 #76604 üzenetére
A peremből le kell venni pöttyet, ja. Szépen zár mindegyikkel a kar. A PV túl mély nem fér bele a kis “tőgy”-be (eredeti szűrőtartó).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #25510592 #78131 üzenetére
Izzadságos MUNKANAP a pörkölőüzemben:
Az igazán nehéz sorsú kávéfanatikusok nerm rettennek vissza az önkínzástól sem. Visszautasíthatatlan (és "tisztességtelen") ajánlatot kaptam a Christiantól (Kinu tulaj). Beugrik kávézni és hoz még 2 tornaszert az eddigiek mellé. A Traveler mérete egyszerűen észbontó.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #78139 üzenetére
"Aztaaa...ha ezek egy megúszhatatlan kézi őrlő teszt első pillanatai"
No time for monkey business :-), meg hát nem is értek én ahhoz. Csak annyit "mondok", hogy tegnap szállították le az első La Pavoni Esperto-t (rejtélyes módon a finn disztribútorhoz, Mikulás?????), ami a mi termékünk (nyomásmérő kit) pontos másolata, és 4 hónapja árulnak egy taiwani Kinu másolatot, amit szintén felplecsnizett a Pavoni :-) (La Pavoni Apollo). Milánóban a hiányzó kreatívitást így igyekeznek pótolni. A legszebb az egészben az, hogy a CEO 2017 májusában még megköszönte és gratulált a fejlesztésünkhöz.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #78156 üzenetére
"Ezek a digók 'csak' a nyomásmérő dugattyúdra dobtak control C control Vt,
vagy a teljes SE Profileres rendszerre?"A SEP-re szerintem külföldi szakértőket vontak be, hogy értelmezzék, melyik szám/görbe mit mutat/ábrázol. Az még eltart egy darabig, amíg megugorják. De ha belegondolsz, hogy több mint egy éve mutatták be az Esperto prototípusát a HOST Milan-on, és mostanra sikerült összeheftelni egy eladható készletet, akkor bízhatunk benne, hogy mire értelmezik a csomagot, addigra már sikerül továbblépnünk a mai státuszon. A jelenleg megjelenő Esperto modell, nekünk az első - gyorsan elvetett - prototipusunk volt. Pusztán pimaszságból meg is írtam nekik, hogy miért nem fog működni a villába csavarozott csap. Az azért vicces, amikor nézegeted a klónozók műveit. "Kinu" Christian az Apollon - ami egy taiwani wannabe viszonteladója műve - röhögte magát könnyesre.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #78159 üzenetére
"Hogy teljesített a traveler változat?"
Én a Lido-t forgalmazom, de nem fáj bevallani, hogy a Traveler-től erős versenytársat kap. Bár most jön az Orphan-tól is az új készlet (ott is volt egy kis revízió). Az első Apex-ek befutnak abban a csomagban jövő héten :-).
A Traveler ugyanazt produkálja, mint a klasszik M47, csak puritánabb köntösben. Rendkívül könnyű tekerni (még kávéval is :-)) és szinte eltörpül a Hario Mini Mill mellett. Mindezt 47-es késszettel. Odateszi magát. Nem kicsit. De én primér eszpresszózom. Vicces volt, hogy Christian nagyjából beállította a csont új őrlőt és húztunk vele elsőre egy spricc nélküli eszpresszót a Pro800-on. Persze, hogy mesztelen(kedtünk).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #78156 üzenetére
"Amúgy meg ha már 3ember az utcán tüntetésnek minősül, akkor 7őrlő a pulton is tesztelésnek"
Muhahha... teszteléshez minimális objektivitás szükségeltetik, ami nálam a mai Pavoni márkajelű termékekkel kapcsolatosan nehezen előgezhető meg.
Ergo tottálisan szubjektíven. Szeretem a Lido-t és nagyon bírom Barb-ot és Doug-ot. Pláne azok után, hogy az amszterdami WOC-on hozzánk jártak vissza minden nap kávézni, közölve, hogy egyszer elcsábultak máshova, de megbánták. Na, ezek után nehéz nem szeretni őket. A Lido finomságállítása megszokás kérdése. Ténylegesen fokozatmentes és ultrafinom tartományban mozoghatsz vele. Nagyobb (magasabb) mint a mellette állók, de átlagos férfikézzel jól meg lehet markolni. A tavalyi kávé világnapján a gödörben a Strietman-t ő szolgálta ki. Kb. 100 duplát őröltem vele. A Pro800-at ott egy Euréka "etette" és Balázs (Apricot) 4x annyi kávét készített mellettem.
A Kinu M47-es őrleménygyűjtője születése óta (talán pont az ős o-gyűrűs volt problémamenetes :-) egy gyenge pont. Most úgy teleszórták mágnessel (feltételezhetően kirobbanthatatlanul), hogy kifogástalanul tartja a "csészét" és komfortosan levehető. Nagyon karcsú őrlő, ergo gyengébb marokkal is tekerhető (szélsőségesen világos pörkölésekkel nem eszpresszózom). Benne van az anyag. Kifogástalan a megmunkálás. Nagyon aprók a fokozatok (egy klikk 0.01mm-nek felel meg késtávolságban). MOndtam Christiannak, hogy könnyítene a használaton, ha az őrleménygyűjtő belső/alsó éle (a talp és oldalfal találkozása) rádiuszos lenne és nem kéne kocogtatni, hogy totál ürüljön. Nekem már két éve is ez volt persze a kifogásom.
A Traveler lásd mint elébb, csak fele olyan súllyal. Az őrlő aprócska. Még a Hari Mini Mill mellett is. Nem tudom, hogy ez a könnyítés extrém intenzív használat mellett hátrányt, idő előtti öregedést jelenthet-e. Én nem így látom, de hát ez sem nyert még bizonyítást, ergo szubjektív vélemény. Viccesen könnyű vele is őrölni (nekem vasmarkom és azbeszt kezem van), a világ legjobb ex-barátnője viszont ezzel sem esett szerelembe... Christian kicsit ráncolta a homlokát és mondta, h belecsűri a 38-as kést és az asszony is boldog lesz :-). Én meg lecsengetem az egyedi árat. Nekem semmi se drága, hogy megtérítsem a leghevesebb kéziőrlő ellenzékemet és a demo Olympia Moca-t visszavihessem az üzembe. Persze, lehet hogy inkább leszokna a kávéról. Vagy rászokna a kávézóba járásra. Rák tudja, melyik lenne rosszabb... Ja, az őrleménygyűjtő az ős M47-es o-gyűrűs változata (semenet, semágnes).
Apollo. Rádiuszos az őrleménygyűjtő talpa. Taiwan-on nem szeretnek kocogtatni (vagy bepoloskázták a pörkölőüzemet). A design (római oszlop ) SZERINTEM egyszer jó poén, termékként így erre én nem vágyom a pultomon a nem római oszlopfős otthonomban/konyhámban és kávégépem mellett. Ráhekkeltek egy gumipántot, mert úgy könnyebb tekerni. Ezzel küzdelmesebb, mint a többivel (vastagabb, csúszósabb felület). Ez a gumipánt némileg javít a helyzeten, ugyanakkor igazgatható, minden őrlés után, ha ügyelsz a részletekre
(hülyén néz ki, ha ferde).Mindegyik őrlővel szuper nyitott lefolyásokat láttunk és kifogástalan (optikailag is) kávékat rettyintettünk, annak ellenére, hogy a Kinu és Kinuka is 0km-esek voltak. Apollo 3 hónapja őröl, az én Lido ET-m egy éve folyamatos használatban.
A Mahlgut és a HG1 már bizonyított korábban. Szeretem őket, de a méretük miatt (nekem a mobilitás nagyon fontos faktor) nem versenytársak.
Az Apex izgalmas cucc. A Socratic pont a WOC Amsterdam idején magasztalta az egekbe a prototípus őrleményeloszlását talán (Doug dicsekedett el vele :-)), úgyhogy nagy a várakozás.
Minden Lido egy kicsit más késtartót kapott valamint a 2 visszakapta a régi, kúl színét, az ET pedig fekete lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz GAgyiXyXy #78167 üzenetére
"szélsőségesen világos pörkölés"
Önmagában szubjektív besorolás. Kinek mi? Nekem nem a komfortzónám eszpresszóként. Helyes a mondat úgy lett volna, hogy ritkán. Minden kávénkat kipróbálok eszpresszóként világos pörköléssel is (vannak, amik nekem is tetszettek). A gáz az lenne, ha nem tenném. Szemellenzős nem vagyok, meg legalább mindig kiderül, hogy számomra (ízben) hol vannak a határok. Ez nemcsak a kávék tesztje, hanem önvizsgálat is :-).
-
Kávé Kálmán
tag
Hejhó!
Ha már "meg volt" , akkor ugorjátok. Óriás szóközökkel olvasom a fórumot. Viszont az feltűnő, hogy kb. 5 oldalanként ekézi valaki a Mahlkönig/Baratza Vario-t. Tényleg vér kínos, hogy egy ilyen drága őrlőből egy nem kicsi széria gyerekbetegséggel kikerülhetett (őrlemény elcsúszás őrlés alatt - grind setting slippage).
A gyógyír viszont roppant egyszerű. Túlzás nélkül állítható, hogy gyerekjáték. Még én is meg tudtam már több haveromét "javítani". Pedig nem szeretem a hangos/motoros őrlőket! Minden őrlő totttál megbízható lett utána.
Lásd alább:
https://www.home-barista.com/grinders/baratza-vario-setting-slippage-t17782.html
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #78164 üzenetére
"Az Apex lehet, hogy érdekel majd, de látatlanban nem mertem belevágni. Persze ha kipróbáltad majd sokan várjuk a véleményt róla."
Véleményt mondani még korai, de végre lehúzhattuk a rolót és kicsomagolhattam. Egy tank. Csak az fogja szeretni, akit nem ráz a hideg a manuális őrléstől. Téliszünetben nyúzzuk és krúvézzuk. Folytköv.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #79242 üzenetére
Véleményes, véleményem szerinti (szubjektív) vélemény:
Miért van az az érzése az embernek (lehet, hogy csak nekem), hogy sok esteben olyanok moderálnak fórumokat, akiket ver otthon a barátnő, asszony, urambocsá az anyukájuk, a gyermekük vagy esetlegesen más komoly traumáknak vannak feltételezhetően folytonosan kitéve a munkahelyükön, esetlegesen baráti körben?
Nem állítottam semmit. A példa szereplői nem konkrét emberek, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve.
-
Kávé Kálmán
tag
Áááh, túltoltam a cinizmust. Bocs! Tényleg. Ezzel nem segítem az “ügyet”. Az “ügy” nem a Lido, mint azt néhányan tudni vélik. Részben azért, mert majdnem mindegy, hogy 20 vagy 40 fogy belole, mert ezek az eszkozok meglehetosen szereny ressel forognak. Masreszt azert, mert az, hogy egy eszkoz joje, azt tokeletesen eldonti (vagy mar eldontotte) a piac. Azt, hogy ki mit/mihez orol benne azt szinten a userre bizom. En privat kizarolag eszpresszozom vele (filterre nem ezt favorizalom), de sokak nem riadnak vissza a vilagos porkolesektol sem. Van aki szitalja, masnak meg sem fordul a fejeben.
Az “ugy” celzas- es cinizmusmentesen mindossze az itthon gyakorolt es a kulfoldi forumok moderalasa kozti kulonbsegre valo figyelemfelhivas lett volna. Mas. Maradjunk ennyiben. De igazad van, ha azt talalnad erre valaszolni, hogy lubickoljak mas forumokon. Es meg sem fogsz serteni ezzel.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Xabi78 #79303 üzenetére
Lehet, hogy görbébb lett a tükör egy kicsit annál, amit a moderátori stílus felé fordítottam, mint amit egy órás témáról való töprengés után tettem volna. A görbe tükör torzít. Legtöbbször azért, hogy felhívja a figyelmet valamire, ami szubjektíve (!!!) jobban is működhetne, mint a jelenlegi.
Kávés fórumokat összehasonlítani bizonyos szempontból (ezt tettem), szerintem nem hülyeség, mert tanulni lehet belőle (nap mint nap tanulok). Sokan nem szeretnének tanulni, mert azt hiszik, mindent tudnak. Alapigazságként, megkérdőjelezhetetlenül kinyilatkoztatni dolgokat nem szokásom. De gyakran olvasni ilyen stílusban megírt véleményeket itt, amivel "új kávésokat elég könnyű megvezetni" (idézet Tőled). A legkönnyebb ezzel megvezetni. Magyarországon (több kávés fórumba is bele-beleolvasok időnként) a moderátorok gyakran csattogtatják az ostort, amit (csak a német és angol nyelvű fórumok stílusáról nyilatkozhatok elsőkézből) máshol hírből sem ismernek. A moderáció szerintem másról szól. Nem görbe tükörként, de ezt erősítette meg 2 erdélyi kávéfanatikus fórumozó ismerősöm/vásárlóm is, akik inkább a román fórumon mocorognak az itthon gyakorolt stílus miatt.
Amúgy 15-16 éve a legnagyobb német filpperfórumon ismertem meg, mire jó egy internetes fórum, és hogyan működik. Ez a sablon/stílus (működés) megfelelt a kaffee-netz.de, a home-barista.com vagy a coffeesnobs.com.au működésének. Annak meg kevésbé, amit itthon tapasztalni azokon a fórumokon, ahol én is megfordulok.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Kedves Blaze.
Tartózkodtam az általad használt jelzőktől mindeddig. Most sem fogok másként tenni.
A tisztánlátás végett fontos tudni viszont azt, hogy az általad említett "teszt"-re egy évvel azután került sor, hogy a Kávékalmár alapítása után (2012 tavasza) közvetlenül egy marketing (banner) ajánlatot kaptam, valamint lehetőséget kávétesztelésre. A banner-csomagot megköszöntem és nem kértem belőle, ugyanakkor felajánlottam a kávénkat tesztelésre. A válasz az volt, hogy akkor nem aktuális a tesztelés sem. Erre pünkt egy évvel később került sor.
Mindenki, akit a mostani hozzászólásodon túl érdekel ez a téma, rákereshet, hogy mi történt, ki mit állított. Aztán mérlegelheti a tapasztalatai alapján, hogy kinek ad igazat.
Az más kérdés, hogy a kávétesztelés mint olyan, vajon miért ismeretlen téma más országokban/piacokon.
Azóta számtalan embernek említettem már, hogy visszatekintve mennyire hálás vagyok , hogy ez a "teszt" úgy és akkor megszületett. Például, hogy eszembe sem jutott volna, hogy kávés filmezésre adjam a fejem, aminek történetesen nagyobb a visszhangja külföldön, mint itthon. Mindig is nagyobb volt. Az hogy ebből kiindulva nőtt ki a com-os oldalunk és mindeközben annyi kávét kelljen pörkölnünk, ami már jócskán meghaladja jelenlegi kapacitásainkat.
Mostani hozzászólásodért is hálás vagyok. Őszintén. Ugyanis válaszul leírhattam a fentieket. Bár a 2013-as teszt után néhányan publikusan temettetek, köszönöm szépen jól vagyunk. Köszönöm!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz weinmaker #79320 üzenetére
Mint már említettem, nem haragszom. Hálás vagyok. Komolyan mondom.
A két ajánlatot egyidejűleg (közvetlenül cégalapítás után) kaptam. Nem mondtam, hogy köze lett volna az ajánlatoknak egymáshoz. Ezt te hoztad most szóba. Igyekeztem pontosan fogalmazni. Visszaolvasva is úgy érzem, hogy sikerült. Azt, hogy nem fogadtam el a banner ajánlatot, ez tény. Ha mást állít valaki, akkor igazolhatóan hazudik, mert hogy nem volt megjelenés soha. Az, hogy a kávém 2012-ben nem került tesztelésre szintén tény. Az hogy egy évvel később hívást kaptam, hogy most szívesen tesztelnénk a kávédat megitcsak tény, mert lett eredménye. Meg lehet kérdőjelezni, hogy kaptam-e egyidejűleg ajánlatot. Egyáltalán bármilyen ajánlatot. Azt is meg lehet kérdőjelezni, hogy én az elutasított bannerajánlat után, mondtam-e azt, hogy szívesen küldök tesztelésre kávét vagy sem. Vagy esetleg azt mondtam volna, több kávés ismerősöm javaslatára, hogy nem küldök. Az viszont, ha ez a párbeszéd lezajlott, mi volt a válasz a felajánló részéről szintén egyértelmű, hiszen 2012-ben nem jelent meg teszt.
A fenti egy sokismeretlenes egyenlet, amibe ki-ki beillesztheti a hiányzó elemeket saját logikája, érzései, tapasztalatai szerint. Mindenkinek meghagyom ezt, és nem kommentálom az esetet a továbbiakban. Azt is lehet állítani (ad absurdum), hogy az egészet kitaláltam.
Nem volt szándékomban ilyen régi dolgokat felhánytorgatni. A dolog Blaze oldaláról került terítékre... Mert úgy érezte, hogy most törleszthet valamit... Részemről ennyi.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz beleriand72 #79613 üzenetére
Múlt héten futott be a Flair Pro demo db és a ROK tulajdonosától kaptunk egyet a Smart Espresso Profiler-ért a revízió utáni verzióból és őrlőből. Az előző ROK engem nem győzött meg, a mostaniról meg egyrészt korai nyilatkozni, másrészt nem is lenne flair :-). Aki kíváncsi, ........ mielőtt hamar megörexik, nálunk egyeztetett időpontban összehasonlíthatja.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #79242 üzenetére
""Szegény" ember EK-ja": új fejezet
Remélem, nem tépek fel sebeket a fenti szókapcsolattal, és SoundOn sem veszi rossz néven, ha lenyúlom tőle.
Ha van érdeklődés a paramétereket illetően, akkor szívesen kopizom a daráló telegramján kirakott észrevételeinket az OE Apex-et illetően. Rutinos filteres kollégával nyúzzuk az őrlőt kb 3 hete. 3-3,5 kg ment már át a kések között.
-
Kávé Kálmán
tag
Parci,
nem "életviteli tapasztalatok" voltak, hanem (nagyon) görbe tükör. Az ellenkezőjét érte el, ami egy részemről ekövetett hiba.
A tipikusan M.o-ra jellemző moderálási stílusról (általánosságban), amibe valamilyen okból egyetlen külföldi fórumon sem ütközöm (pedig a németen és az amerikain rendszeresen posztolok), továbbra sem változott a véleményem. De lehet, h a magyar lélek ezt kifejezetten igényli. Bele lehet fásulni, lehet emigrálni, vagy menni az utcára demonstrálni. Primér nem vitatkozni akarok én sem fórumokon. Ezt elhiheted.
-
Kávé Kálmán
tag
Próbálom sűrítve tolni, mert kicsit sok info gyűlt össze az elmúlt hetekben.
Kezdjük az elejétől. Az Orphan szállítmány a Lido ET-kel és két Apex-szel Karácsony előtt futott be. Pont a kicsomagolásig jutottam, és már azt is (és a felvételét) csak fogcsikorgatva tudtam beszorítani a PÖRKÖLT3 egyik vágási napjába. Az APEX-eket részben azért rendeltem, hogy erős nyomás legyen rajtam megkedvelni a filterezést és egyéb alternatív kávékészítési módszereket (Mizudashi-t és egy Kona szifont használok csak alkalomadtán). Két Apex elég komoly nyomást tud gyakorolni.
A demo Apex új munkatársunknál landolt, aki rutinos filteres. Lido-val készíti, amivel kíméletlenül szitál és így nagyon elégedett az eredménnyel. Úgy vitte el az Apex-et, hogy nagyon kíváncsi volt, de nem akarta szeretni, mert még masszívan "jóárasítva" sem vágná ki farzsebből az árát. Már nyuvasztja a csaját a témával, de a "barátnőfaktor", meg gondolom, a kávés sarokra leosztott hely az egyelőre még effektív korlát.
-
Kávé Kálmán
tag
Eyg gyerekbetegség egy hét használat után kibukott. A hb-n már ismert téma, Doug december 26-án (a videón jól elcsíphető) még ilyennel demózott.
A torokra utólag ragasztott vékony lemezke a nem megfelelő komponensű ragasztó miatt elválik. A lapka (Barb írt róla levelet) utólag került oda, mert a babok pár hónap után megkoptatják a sasszé felületkezelését. Ergo primér optikai tuning, ami visszafelé sült el. Hiba javítva, a kikerült őrlők gazdái pedig megkapják a javítókit-et. Én széjjelborítottam elemeire az őrlőt. Nem teljesen kézenfekvő a módja. Kíváncsi leszek, hogy fog ez menni Idaho-ból/Taiwanról távirányítva. A lemezke eltávolításához, a maradék ragasztó eltávolításához, az új lapka rögzítéséhez ugyanis erre szükség van. Ennyit a kellemetlenségekről. A demo őrlő lapka nélkül tökéletesen teszi a dolgát és hű a kéziőrlőkről eddig kialakult képhez. Megválogatja a gazdáit. Aki nem szerette a kéziőrlőket eddig, az az Apex-szel sem fog szerelembe esni. Az Apex-et, aki nem hajlik az extrém önsanyargatásra, az rögzíteni fogja. Úgy viszont masszívan kompenzál a kézimunkáért, ami röghöz kötve a fakírskálán sem üt meg vészesen magas értéket. Folyt. köv.
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
Kb. 2 kg leőrlése után szedtem szét. A kések a helyükön maradtak, mert Doug még nincs kész az összerakós videójával. De erről a szintről összerakva sem kézenfekvő minden lépés. A bent levő őrlemény mennyisége - az őrlőt totál kitakarítva - kijózanító mértékű volt.Az őrlés középállás és a legfinomabb tartomány között zajlott. 16-18g. Gyanúsan magas érték. Kicsit hitetlenkedve is fogadtam. A 2 kg kávéból több mint 1kg a pörkölésekből kézzel kiválogatott un. szecska (vegyes törött, nem odavaló sötétebb, világosabb, kagylós, CBB, quaker, de nem olajos stb. szemek). Ez a kávé ideális őrlőbejáratásra, ízlelés nélküli (a bolti ízeket, azért lazán megugorja :-)) tesztelésre, de minthogy vegyes, ezért a retenció totálisan más értéket mutat, mintha abszolút egységes babokat használtunk volna. Szóval hamarosan jönnek a reálisabb, megnyugtatóbb számok.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
SZöveg másolva editálatlanul (jan. 8.):
Apex update. A kedélyek megnyugtatására: a takarítás után összetéve az őrlőt, tegnap átfiltereztük a délutánt. 122 g kávé ment át rajta. 4x28g + 10g csak az előző őrleménybeállítás kiürítésére.
Tök tiszta őrlővel indultunk. A 20 fokozat közül a finomabb térfélen mozogtunk. Tekintsük az 1. fokozatot a legfinomabbnak. Mi 5 és 7 között játszottunk.
Nedves feldolgozású világos Yirga volt a kávé. Üresről indulva (28g-ot betéve) a következők ürültek:
1. 25,6g
2. 26,6g
3. 26,2g
4. 10,5g (10 ment be, őrlőállítás durva irányba, itt több ürült, mint bement!)
5. 27,3g
Azaz, ha jól számolok 5,9g kávé nyelt el az Apex. Szétborítottam és 5,6g-ot sikerült kiseperni. Minimál ment a padlóra (az nem tett ki 0,3g-ot). A különbség simán lehet a Lunar pontatlansága, ami kis mennyiségek töredék tizedgrammjaiból összejön. Azaz nem szecskával (vegyes, kiválogatott hulladék pörkölt kávéból, amit a bejáratásra használtam), ahogy arra számítani lehetett a kiürülés klasszisokkal jobb.
Orphan nénit és bácsit folyamatosan informáltam a tapasztalatokról. Barb nagyon hálás volt és megnyugtatott, hogy hamarosan érkezik a megoldás a garat előtt levő leváló lemezkére.
Ja, a takarítós szetszedest/osszerakast timelapse-eltem.
Következik a CM EK-őrleményével való összehasonlítás.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #79765 üzenetére
"Itt pedig egy érdekes írás: EK43 vs Baratza Forte AP. Ember legyen a talpán, aki ma már biztosra tud menni."
Akkor ezt megfejelem ezzel, és nem is kell tovább gondolkozni. Főleg, hogy a két zajos még az áramot is zabálja :-).
"This is not scientific, it is not objective, and it means little; is is simply my impressionistic take on what I tasted at that moment in time.
Coffee this morning: Mamuto AB, from George Howell. Water, George Howell's formula. Brewer of the moment, Technivorm Cup One with Filtropa paper filters. I sampled and enjoyed the two cups for ~ 45 minutes, through a complete coolodown and related shifts in taste. The Apex cup wins.
Comparatively speaking, the Forte cup had the bright, pleasant Mamuto flavors and fruit with the expected acidity. The Apex cup exhibited similar taste but with a more fruitlike subtlety (the blueberries), better separation of flavors, and a "cleaner" mouthfeel. The Forte is back in the cupboard."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Nibiru #79810 üzenetére
Hejj!
Na, ágynak döntött a hétvégi fagyos bécsi szél. Kicsit odavagyok, ugyhogy most kizárólag copy/paste-re futja.
Dani (rutinos filteres kolléga) tollából:
Sziasztok!
Én tesztelem Gáborral az APEX-et, és van egy-két eredményünk/gondolatunk az őrlő jóságának megítéléséhez. Mivel az őrlőről az hírlik, hogy az EK43 vetélytársa, ezért azzal próbáltuk összehasonlítani. Őrleményt szitáltunk és kóstoltunk, amihez a Casino Mocca-s fiúktól kaptunk kávét és EK őrleményt. Az eredményeket nem akarom túlinterpretálni, ezért csak sommásan elmondom mit gondolok.
Szitálás (EK43_vs_APEX.xlsx): A szemre összelőtt őrlemények az EK durva - AEPX 8 és EK finom - APEX 3 beállítások. A kvázi-eloszláson az látható, hogy közel hasonló értékeket mértünk mindkét őrlő esetében, de az állításomhoz teszek néhány nagyon aláhúzott megjegyzést: 1) Szerintem a kruve nem egy granulometriai mérőeszköz, és ebben a tudományágban nem vagyok jártas. 2) Egy cikk (https://www.nature.com/articles/srep24483) tanulsága alapján az eloszlás érdekes része 200 μm alatt kezdődik, és nem tömegben, hanem frekvenciában lenne érdekes mérni. Ezzel a módszerrel egyik kritérium sem valósítható meg. Szóval legyetek kritikusak az interpretációval.
Kóstolás: az EK őrlemény ugyan őrölt volt a készítés pillanatában már kb. 2 órája (simítózáras tasakban tárolva), de a készített italok (V60) nagy vonalakban összemérhetőek. Azonos mértékben tiszta és kiegyensúlyozott italokat kaptunk mindkét őrleménnyel (APEX-3, EK-finom), az APEX esetében intenzívebb ízekkel (friss őrlemény!). Néhány megjegyzés itt is: 1) Nem általánosan a kávét akartuk feltérképezni, hanem a két ital közötti különbséget, így erre koncentráltunk. 2) Az EK őrlemény a Casino Mocca által, az adott kávéhoz javasolt finomságúra volt őrölve, és ehhez igazítottuk az APEX-et szemre. 3) Nem vagyunk sensory skill champ-ek
TL;DR: Az APEX hozza az EK szintet.
-
Kávé Kálmán
tag
Amúgy Dani kicsit túlszerénykedi a dolgot... velem szemben rutinos filteres és ízlelő :-), de messzemenő következtetéseket az összekóstolásról nem lett volna flair :-) levonni az EK őrlemény “éltes” kora miatt. Azt gondolom ugyanakkor, hogy rettenet sokk nem érhette, mivel a tasakokat őrlést követően a levegőt gondosan kivasalva zártuk le és 2 órán belül filtereztünk.
Mindenesetre kössz Szabolcsnak és Lajosnak a kooperációt! És még egy röpke csevegés is belefért.
Fogalmam sincs, h említettem-e, de Szabolcs lelkünkre kötötte, hogy az EK-juk tuninmentes darab, amivel tuti extrudálásokat :-) tolnak. Meglehet, szerencsés véletlen. Igyekeztünk, objektíven feltárni, az őrlő gyengéit. Azt gondolom, nagy meglepetés már nem vár ránk. A német és amerikai fórumokon nem fukarkodnak a szuperlatívuszokkal, de nyilván rutinos EK-vedelők fogják remélhetőleg megmondani a tutit.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #79816 üzenetére
"Az az EK nem tuningmentes, és még további szabályzásra is szorul. Az ország talán legrosszabb EK-ja íz szempontjából."
Az egyik tulajdonos mondta a másik jelenlétében. Nem kérdőjelezem meg az állításukat. Biztos nem értettem félre, mert ez felvetett még néhány kérdést. Gondolom, ittak már filtert esetleg más EK-ból is. Feltételezhetően elégedettek a sajátjuk teljesítményével ízügyileg (végtére az egyikőjük a nemzeti, a másik meg világbajnok kávékóstolásban). Az utóbbi két mondat feltételezés, abból kiindulva, h mindkettejüket ismerem 7 éve és tudom, hogy a középszerrel nem érik be. Nemcsak kávéban.
Ezzel együtt is izgalmas lenne, sőt most izgalmas csak igazán egy centrírozott és egy gyári EK lentihez hasonló összemérése. Bár őszintén szólva meglepne, ha még nem csinálta volna meg senki. De ne feledkezzünk meg arról, h néhány kávészem a lapaj nagy kések között, akkora "rumli"-t csinál, hogy ahhoz képest az eredeti kitérés is csak mérési hibának minősül.
Alább a lemaradt a tábla szitálásunkról. A kávé egységesen a mi világos yirgánk volt.
-
Kávé Kálmán
tag
A bácsikávé (Belardi) sajnos nem simítózáras. Ráadásul 500g-os. Ez a generáció ezen már nem is fog változtatni. Az, hogy mi jön meg majd kiderül. A lánya újságot ír, az unoka meg elméleti fizikát tanul London-ban. De ugye a remény hal meg utoljára, Benvenuto is egyetemet végzett közgazdász eredendően... Az ő kávéjuk egyik felét bontás után egy cimborának passzolom, a másikat meg becsűröm egy zárható, szelepes tasakba.
Én még (lehet persze, h túl friss kávékkal kínzom magam mindig) a szelepes tasaknál jobbat (értsd racionálisabb megoldást) nem találtam. A levegő kisajtolható belőle faszán, ami fontos (a kávé mondjuk) meg bent marad. Shotonként vákuumozgatni persze szintén óriási elhivatottságra vall, csak a kiérezhető ízkülönbséget kérdőjelezem meg normál kávéfogyasztást és modern csomagolást feltételezve.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Zotmund001 #79862 üzenetére
"De van olyan vélemény, ami szerint a vákum kiszívja a kávészemekből a CO2-ot és emiatt felgyorsítja a romlást."
Amennyiben frissen pörkölt kávét vákuumozol, akkor ez nemcsak egy vélemény, hanem tény, ami totál logikus is a pörkölés után magban lejátszódó folyamatok (legfőképp gázképződés) ismeretében. Amikor kinyitod a vákuumdobozt a mag legbelsőbb pórusaiba is levegő (vele oxigén) jut. Ha nem shotnyi dobozkád van, akkor ennek a sokknak teszed ki a frissnek hitt kávédat nap mint nap (rapidoxidáció).
-
Kávé Kálmán
tag
:-). Nem teszem (tehetem) közszemlére, milyen zacsikban futkoznak az üzemben/műhelyben/itthon a kávék. Ott "tartós tesztnek" vannak ezek a csomagolások kitéve. Szigorúan a tudomány oltárán áldozva illetve a lelkiismeretfurdalásomat csökkentetendő (még a lebomló csomagolásaink túl sokat bírnak). Ezen tesztek alatt fény derült pl arra, hogy egy széria simítózára nem bírt többet 5 nyitás/zárás ciklusnál. Nyugodtan használható 2-3, akár még több körben is, ha nem olajtól síkos magokat tárolsz benne.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #79878 üzenetére
1. Énnél pöttyet komplexebb a képlet. Az előző csomagolásunk egy nyerspapír külsőbe bújt örökélet+1év többrétegű belsőt rejtett. Össz súlya kb. 16,5g volt. De legalább a külső réteg echte papír. A jelenlegi (kb. egy éve használjuk) ugyanazt a nyers papír külsőt viseli, belül pedig egy oxo-degradable réteg van. Az össz súlya 13g. 3,5g-mal kevesebb szemét. Ez a 3,5g a gonosz műa alapú belső súlycsökkenése. Az, hogy mennyire (válhat) veszélyes(é) a szemét, az attól is függ, hogyan kezelik/gyűjtik/tárolják azt. Hogyan kezelik az országon belül, hogyan kezelik globálisan?
Léteznek a természetazonos anyagokra lebomló csomagolások is. Ha elfogyott a kávém és ÚRI kedvem úgy diktálja, kisétálhatok vele kiskertbe és becsűrhetem a komposztba vagy éppenséggel rögvest be is beforgathatom a sarjadó kukorica sorok közt. Merthogy lehet, hogy pont abból gyártották, meg egyéb növényi alapanyagokból. Nem véletlen bomlik természetazonos összetevőkre. Máshol éheznek, vagy éppen éhenhalnak? Van ilyen a kávétermelő országok közt is? Jaajj! Mikor vagyok jobb fej?! Egyértelmű, hogy akkor, ha cekkerrel/esetleg szelepes többszörhasználatos tasakkal érkezel és én abba porciózok. Hát ebbe meg a Nébih lenne az első, aki belekötne, ha Te lennél olyan rugalmas, hogy az ingázást ezért bevállald.Ezen a mikro szinten esélytelenek vagyunk, jó lelkiismerettel tuti döntéseket hozni. Ehhez szerintem messzebbről kell(ene) szemlélni a dolgokat. Mérlegeled a korlátos infokat, amik rendelkezésre állnak és tépelődsz. Az ilyen döntéseknél ráncolódik igazán az ember homloka, nem attól kire adja a voksát négyévente vagy hogy melyik legyen a következő upgrade-nél a kávégép/őrlő duó.
Itt is jó lenne egy alapos, független, iparági érdekektől mentes vizsgálat és egy szabályozás határidőkkel, és jól meghatározott road map-pel. És akkor nem kéne túl sokat mérlegelnem/tájékozódnom, hogy melyik döntésemmel okozok vajon kisebb kárt.
De ennél sokkal fontosabb témákban sincs előrelépés. Lásd tengeri hajózás vs gépjárművek légszennyezése. Ha a tengeri hajózás károsanyagkibocsátásának csökkentésére fordították volna annak a pénznek a töredékét, amit a gépjárműgyártók az elmúlt 30 évben ebbe a témakörbe invesztáltak, akkor most klasszisokkal tisztább levegőt szívhatnánk globálisan.
Bocs az elkalandozásért! Messzire vezet. Még nincs itt a világvége.
2. A tasak tökéletesen zár.
Kösz, ha elolvastad!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #84152 üzenetére
Szasztok!
Minthogy lekéstük az idei WOC-ra a foglalást, de Kinu (Christian) meghívott bennünket, ezért a standjukon állítottuk a smart espresso profiler-t Berlinben és a Phoenix-et használtuk jórészt. Nem volt vele semmi panaszunk. Christian faterja, aki erdélyi szász lévén perfektül beszél magyarul, elég precíz ember.
A Traveler az a kicsi M47 (jóval kisebb mint a Hario Mini Mill) egy alu házban és egy könnyített őrleménygyűjtővel. Pontosan ugyanaz az o-gyűrűs rögzítés, mint ami az első szériás M47-es volt anno és azóta is hibátalanul működik.
Christian decemberben volt nálunk először, pont egy héttel a gyár leégése előtt. Akkor én azzal tudtam támogatni, hogy egy nagyobb készletet vásároltam tőle valamikor a tél vége felé (sokat agyaltam, még szerencse, hogy volt még belőle).
A tűz után mondta, hogy jön egy új őrlő (a CNC gépeik is tönkrementek/károsodtak az oltás miatt, azok az alsó szinten voltak).
A Phoenix (van demom belőle) szintén kipróbálható nálunk. Több műanyag alkatrész van benne, lényegesen nagyobb testű, ugyanaz az a micro step állítási mechanizmus.
A Traveler és az M47 megmunkálása egy sokkal macerásabb, nagyobb gépigényű (felületmart) művelet.
Most vásárolgatják az épülő gyárhoz a gépeket, úgyhogy remélhetőleg nem tart sokáig, hogy minden termékük ismét készleten legyen.
Én a Traveler-be lettem szerelmes :-), de egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy az ár egy más preferencia koordináta rendszerben sokaknak a Phoenix felé billenti ki a mérleg nyelvét. Túl sokféle őrlőt nem kívánok tartani. A Lido nekem szintén bizonyított már, úgyhogy jelenleg nem lesz nagyobb választék. Alább néhány fotó a két őrlőről.
Ott tartunk időközben, h Traveler-ből Christian már hozzám küldi a vásárlókat, mert rajtunk kívül már csak az USA-ban van készlet.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AKCIÓ! Szépségápolás, Haj - és Szakállápolási márkás gépek - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- Stabil MoBalux fürdőkád belépő
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- XL vázas, újszerű Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
- Kugoo KuKirin G2 Master
- DJI FPV DRONE, GOGGLES V2, MOTIONCONTROLLER, DJI BESZÁMITÁSA Ára:289.900Ft Újszerű, hibátlan állap
- DJI FPV controller 2
- 18" Merida One Twenty Pro ( M ) eladó
- Új/bontatlan KuKirin S3 Pro (Kugoo Kirin) elektromos roller. 30km hatótáv. 25km/h.Gyorstöltés! 12kg
- Fujimi Mitsubishi Lancer Evolution V GSR 1/24 makett
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs