Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Nibiru

    tag

    válasz Rush77 #78697 üzenetére

    1. Mivel a GC-ben háromjáratú szelep van, ezért szerintem semmiképp nem normális, ha vizes marad a pogácsa.
    2. Az, hogy más finomságra kell darálni ugyanazt a kávét, egy rakás tényezőtől függ. Hirtelen relatív páratartalom változás a szobában, vagy a környezeti hőmérséklet megváltozása. Utóbbi inkább a kések távolságán változtat, azaz olyankor bár állítani kell, nem feltétlenül lesz a kávé más méretre őrölve mint előtte.
    Nálam a legdurvább az volt, amikor nyáron egy kiadós eső utáni szellőztetés a kávéfőzésnél azt jelentette, hogy hirtelen 6 lépéssel kellett finomabba állítani az őrlőt. És ez egy CM702, ahol csak 24 lépés van! Azt hittem, hogy valami baja van a darálónak. :)

    18.5 g kávéból 30 g ital az igencsak kevéske szerintem. Még az 1:2-t sem éri el, míg a második csapolás pont jó ebből a szempontból. Én csak közepes vagy világos pörkölésű kávéknál használom ezt az arányt, (bár ez nálam sosem volt tudatos) az olaszos blendek többsége az 1:4-et is bírja.

    Gyakran csinálok dupla ristrettot, de sötétebb pöriknél csak akkor mérem a mennyiség/időt ha a szemcsefinomságot ellenőrzöm. Egyébként mindig a szőkülést figyelem. A szivattyú bekapcsolásától számítva ez 20 másodperc körül szokott bekövetkezni de kávétól is függ. A világos pörkölésnél a szőkülés nem annyira látványos, hogy támpontul szolgáljon, ott én is a mennyiséget nézem.

    Visszatérve a csapolásodhoz, dupla adagból is lehet főzni szimplát, ristretto lesz belőle. Csak ha az nem 20, hanem 30 másodperc alatt jön le, akkor vagy némileg alacsonyabb hőmérsékletet használsz, vagy nem.
    Akárhogy is, teljesen más lesz a kávé íze úgy ha szabványos lefolyásra állítva a szőkülésnél lekapcsolsz, mintha a mennyiséget figyeled és az közel dupla annyi idő alatt folyik le mint normális esetben. Nem mondom, hogy feltétlenül rosszabb lesz, találkoztam már kávékkal melyek meghálálták, ha erölködött a pumpa, de ez azért nem általános.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák