Új hozzászólás Aktív témák

  • runner 125

    nagyúr

    válasz Lipton #14475 üzenetére

    ..pedig már vagy 2 kis vödörnyit szedtem össze. Holnap este öntözés előtt azt hiszem neki állok még egyszer.

    Talajcsere nagy melő lenne, így is talicskáztam eleget az utóbbi időben. :)
    Műtrágyával megszórom valamelyik nap.

    Mivel totál egy szintbe hoztam a szegéllyel, így rátölteni már nem tudok, s nem is akarok. 1-2 kiszáradt magot láttam, amit max. nem gereblyéztem bele...
    Részben kevesebbet, mivel jobbról tujasor van hasonlóan, mint nálad. 17:00 körül kerül "árnyékba", de előtte végig süti.

    Tó pedig nagyon frankó dolog.
    Eleve a kert egy mutatós pontja, másrészből jól esik nézni, nyomonkövetni némi természetet a hagyományos kerti növényeken kívül.
    Van egy gyűrűzött galambpár, akik 2 év folyamatosan jönnek inni, illetve rajtuk kívül kb. 8 madárfajt számoltam már össze. Jópofák ahogy a fecskék ( 3 napja jelentek meg ) elhúznak csomószor a tó fölött bogarakra vadászva, illetve pl. a verebek, vörösbegyek már koratavasz óta ide járnak fürdeni. (Szerzek majd kölcsön teleobit, s igyekszem lőni róluk képet)
    Noh és van már egy kis gyík is, aki csak néha mutatja meg magát, egy tavi béka (kacagó) is megjelent a napokban, nem beszélve a halakról.
    Néha kimegyek mellé, tök jól esik csak szimplán nézni a vizet, nyugtató érzés.

    Egyébként frankó a terasz körüli sziklakerted.

    harry

    Az én tavam elég kicsi, már bánom, h nem csináltam nagyobbat, mert hely bőven van.
    Kb. 4 m3 víz lehet benne.
    Egy nagyon kis teljesítményű szivattyú van a legalján. Fel van vezetve az első képen, a háttérben látható kis csobogóba. Néha be szoktam kapcsolni, s akkor forgatja a vizet.
    De, ha telerakja az ember növényekkel, s beoltja (pl. egy vödör természetes tóvízzel), akkor hipp hopp helyre áll a természetes biológiája, így öntisztuló lesz. Enyémnek is szép tiszta a víze.
    Az előre legyártott "műanyag tálas" kerti tónak csúfolt valamik csak pocsolyák. Felesleges olyanért pénzt kiadni. Természetesen tófóliával van kibélelve, alatta meg geotextília van - a külső gyökerek, kavicsok és vakondok ellen.
    Eddig nem tapasztaltuk, h az eddigi szúnyigmennyiségnél nagyobb lett volna a nyári estéken. Ahogy fentebb írtam általában mindig megjelennek békák is, így ők is teszik a dolgukat.

    Karbantartás? Hm, gyakorlatilag semmi. :)
    A megépítés, növénytelepítés nagy meló és persze némi pénz, de utána alapvetően nincs semmi különösebb gond vele. Néha a belehullott faleveleket kihalászom hálóval, utánatöltök a víznek, hisz madarak is isznak, plusz nagy melegben sok el is párolog, illetve a halaknak adok kaját.
    Ennyi.

    Egyébként privátban épp' a minap írtam le úgy 5 monitornyi hsz.-ban egy PH! user-nek, h én miként csináltam a tavat, ha gondolod átküldöm.

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák