Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz bambano #14156 üzenetére

    A nyelvi és területi beállításoknak semmi köze a billentyűzetkiosztáshoz. Én pl. minden OS-emet, alkalmazásomat, weboldalakat jó ideje lokalizáció nélkül használom, azaz amerikai angol nyelven, a területi beállítások is US-en vannak (azaz a rövid dátum HH/NN/ÉÉ, a hosszú teljes dátum Hónapnév Nap, ÉÉÉÉ, a hét napjai is angolul jelennek meg, tizedesvessző helyett tizedespont van, a hét első napja a dátummal/naptárral dolgozó alkalmazásokban a vasárnap, alapértelmezett valutajel a $, számok tagolása vesszővel van pont/szóköz helyett), de a billentyűkiosztás elsődlegesen HU, és csak másodlagosan US, míg a fizikai kiosztásom ISO UK, de úgyse nézek le a billentyűkre, úgyhogy az nem zavar.

    A karakterkódolás meg UTF-8. De ezek egyike sem jelent spéci beállítást, minden rendszeren ezek a default beállítások, amíg át nem állítod más nyelvre.

    Egyedül az óra kijelzésénél szoktam kivételt tenni, ott nem US formátumot használok (12 órás formátum AM/PM-mel cifrázva), hanem 24 órás formátumot, amit szintén használnak US-ben is, igaz csak a hadsereg. Ez nálam mentalitásbeli ok, magyarul sem szeretem használni, hogy délelőtt, délután, ósdinak tartom, ez még az analóg órák idejéből maradt vissza. A mai digitális óráknál a nap lineárisan telik, 0-24 órából áll, nem megy körbe semmilyen mutató kétszer.

    Igaz ezek nagy része nálam nyelvtanulás miatt van, de a lokalizálatlan rendszer azért is hasznos, mert úgy a hibaüzenetekre több találat van a keresőkben, meg a legtöbb netes leírás is az angol menüpontokat, stb. ismerteti, ezért könnyebb őket alkalmazni, nem kell átfordítgatni magyarra. Illetve így elkerülök egy csomó félig vagy rosszul lokalizált alkalmazásban nevetséges félrefordításokat, meg inkonzisztenciákat.

    És azért nem brit lokalizációval, mert az is lokalizáció, az is sokszor nem teljes, sokszor nem lennék vele előrébb, mint a magyarral. Plusz a britet nem is preferálom, meg nem is az a globális standard. Igaz a brit lokalizáció nem sokban különbözik az amerikaitól, szinte majdnem minden ugyanaz benne, dollárjel helyett a fontjel a valutajel, meg a dátumformátum tér el (a nap megelőzi a hónapnevet), az idézőjel csak egyszeres (nem duplaköröm), illetve pár szónak eltér a helyesírása, pl. color helyett colour van, meg license helyett licence, illetve az elválasztása, stb..

    A britet egyébként meg azért sem szeretem, mert van egy csomó stiklijük. Pl. itt kint rendszeresen szopok, hogy mikor valaki half five-ot mond, akkor azon 4:30-at vagy 5:30-at ért. Mert ugyebár a világ összes nyelvében 4:30-at értenek rajta, az amerikaiak is, de a britek a half five-on halt PAST five-ot értenek, azaz 5:30-at. És ezek után sem egyértelmű, mert elég sok a bevándorló, meg a más szubkultúrájú angol, így ha ilyen half akármi előjön, akkor külön rá kell kérdezni, hogy mit ért alatta, mert sokszor mindenki mást. Persze hülyének is néznek miatta, pedig rohadtul nem egyértelmű, mivel a britnek természetes, hogy a half az half PAST, de a lengyel, pakisztáni, kanadai, stb. meg hol a half to-t érti alatta (amit a magyar is), hol pedig a half past-tot, ha jobban erőlteti a beilleszkedést, sok félreértést tud okozni. Én ezt élből el is szoktam kerülni, mivel nerd módjára rendesen kimondom az óra-percet, pl. four thirty, ha ez sem egyértelmű a szituban, akkor meg néha még egyértelműbben sixteen thirty.

    De persze az amerikaiaknak is megvan a maguk hülyesége, pl. az imperiális mértékegységrendszer erőltetése a 21. században, ami elég nonszensz, mióta mindenki más áttért az SI-re, ráadásul Fahrenheittel súlyosbítják. Meg számoknál is van eltérés, a one billion a jenkiknél 1 milliárd, míg általában minden más nyelven 1000 milliárd. De ez már a briteknél sem egységes, mert az emberek jó része 1 milliárdot ért alatta, pedig a britek is áttértek erre az amerikai short format rendszere 1973-tól, így sok hivatalos dokumentum, meg újság, meg úgy általában sok fiatal az amerikai formát használja. Aztán most válogasd szét, hogy a one billion-on Average Joe mit ért. Ezt még a britek is keverik egymás között. Az meg furcsán veszi ki magát, ha elkezdenéd 10^9-ként megadni, így általában aki biztosra akar menni, az 1000 millions-t ír helyette.

Új hozzászólás Aktív témák