Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #14800 üzenetére

    Én nem new ballance-nek, hanem new world ordernek nevezem ugyanezt. A globális felső 10-100 ezer nincstelenné tesz mindenkit, ez már globális jelenség, nyugaton is tapasztalható.

    De nem csak a valláson keresztül manipulálnak (ez már csak az iszlamista országokban van inkább így), hanem mindennel, az elfogult tömegtájékoztatás, cenzúra, reklámok, kulturális projektek pénzelése (zenei, filmvilág, művészetek), gazdasági függőségbe hozás (kölcsönök, munkaerőpiac), politikai lobbi, de még a divat, közösségi oldalak, meg minden a tömegek agymosására és butítására van ráállva. Elég szomorú, de manipulálni csak azt lehet, aki hagyja magát.

    Én egyébként a gépet beújító kopasz fószert sem irigylem. Két állásban dolgozik, van egy főállása, mellette hivatásos YouTube-er, de már többen szóvá tették, hogy gödrös szemei vannak a videókon, ki is derült a két meló között nincs ideje normálisan aludni, pl., évek óta alig alszik ilyen 4-6 órákat, csodálom nem esik össze, nem hogy ilyen videókhoz, disztró/WM hopperkedésre legyen elég energiája. Tényleg egyáltalán nem irigylem, hogy többféle forrást összevonva beújított egy ilyen gépet, amire ő használja, durván overkill lesz 5 év múlva is, de ha ez teszi boldoggá, akkor legyen.

    Az egyetemista kopasz fószer inkább lenne embered, nem csak a legacy BIOS boot, MBR, régi üzleti notik, Xorg használata miatt, hanem a politikai gerincessége miatt is, neki vannak elég erős elvei, nem megy a tömegek után, nem hagyja agymosni magát, nem használ közösségi oldalakat (meg ilyen nagy multik szolgáltatásait sem, mint pl. Google), önellátásra (vett nemrég valami vidéki házat), egyszerűségre, minimalizmusra, fenntarthatóságra törekszik, nem pénzhajhászásra meg anyagi javak halmozására, meg divatmajmolásra. Van egyfajta Richard Stallmanhoz hasonló szabadhippi / vallási szektaszerű radikalitása meg megtörhetetlen egyénisége a fazonnak. Bár a Mint Cinmanó istenítésében nem értene veled egyet, azonnal megmondaná, hogy felesleges csilivili bloat, meg kapásból az Archot ajánlaná ő is (valami általad ótvar WM-nek titulált furcsasággal), annak ellenére, hogy használ Parabolát, Void Linuxot is egyes gépein.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #14801 üzenetére

    Ez az új világrend kicsit régies meg filmekben divat definíció! ;)

    Igen, vallás alatt én sem az alapjelentést értettem. Ha megnézed gyakorlatilag itt is hit alapú sok minden, akármit is csinál, akiben hiszükt és a bandája, az csak jó lehet, akinek meg nem tetszik ki kell irtani. Ez van meg a sötétség. Tömeget mindig könnyű manipulálni.

    Szerintem az öreg kopasz inkább aludjon YT-ozás helyett, kutya nem kényszeríti erre.
    A fiatalabb muksó meg kicsit túl idealista! ;]

    é meg nem istenítem a Cinnamont, egyszerűen az volt 5-6 éve, amit Win után legkönnyebben használni tudtam és az azóta kezembe került gépek többségén is hiba nélkül működött. Szerinted mennyire örültem anno, hogy a nyamvadt Winem helyett totál laikusként találtam egy szuper oprendszert egy tök jó kezelőfelülettel!? :R
    Így aztán a Cinnamon maradt a favorit, teljesen jó ez így. Egyébként sem a kinézetével és felépítésével nem voltam kiegyezve Win7-nél, bár anno ledöbbentem, mennyire könnyen átalakítható még a disztró kinézete is.

  • zoltanz

    nagyúr

    Bővítmény menedzser (bővítmény CRX) nincs böngészőre? Gondolok itt arra, hogy be lehetne állítani melyik weblapnál melyik reklám blokkoló menjen. (némely párosítás gondokat okoz) :R

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #14802 üzenetére

    Gondolom a faszit egyébként is a Linux érdekli, ez a hobbija. Csak ha már űzi, akkor pénzt is akar vele keresni. Aludni azért többet kellene neki. Akkora táskák vannak a szeme alatt, hogy Tesco-nagybevásárlást meg lehetne velük ejteni, visszafelé még egy dinnyéshez is be lehetne adni őket feltöltésre.

    A fiatalabb valóban kicsit idealista még. A Cinnamonnal nincs baj, de nyilván kezdőbbeknek van. A DE-műfajban semmi gond nincs vele. Csak aki jobban beleássa magát, rájön, hogy a Linux nem erről szól, hogy Windows/MacOSX-szerű legyen, lehet gyökeresen másmilyen vagy hatékonyabb is. Meg ahogy mondani szoktam, a változatosság jó. Windows alatt utáltam, hogy 5-10 évig ugyanazt a felületet kellett nézni, jó a színeket, témákat, hátteret ott is lehet cserélni némileg, de hosszú idő után baromi unalmas mindig ugyanazt bambulni. Főleg a Win8-10 flat designját, de pl. az XP Luna témáját alapból ocsmánynak találtam mindig is, ízléstelen rikítókék ablakkeret piros gombokkal, buzi ző’ddombbal, és sokan a mai napig ragaszkodnak ehhez más OS alatt is. A Win9x-es témával nincs akkora baj, de azt meg bámultam eleget 19 éven át (Win95-től kezdve a 98SE-n, Win2k-n át az XP-ig azt használtam, sőt még 1-2 gyengébb Win7-es gépen is).

    Amit külön nem szeretek a DE-kben, hogy más dönti el helyetted, hogy milyen célra milyen appokat használj. Pl. X fájlkezelő legyen, Y médialejátszóval, stb.. Ezeket ha épp nem használod, elég kellemetlen leszedegetni őket sallangként. De ez Windows alatt is gond, teljesen felesleges a rendszerbe Internet Suxxplorer, Intéző, MS Együgyű Számológép, Jegyzettömb, stb., mikor ezekre van sokkal jobb 3rd party szoftver, amik simán verik tudásban, hatékonyságban.

  • pengwin

    addikt

    válasz Frawly #14804 üzenetére

    Amit külön nem szeretek a DE-kben, hogy más dönti el helyetted, hogy milyen célra milyen appokat használj.

    Azért ez hál' Istennek már változik: már Kubuntun is van minimal install, ami csak a Plasmát és pár alkalmazást telepít, és egyre több disztró ajánlja fel ezt az opciót. A Kubuntu azért is jó példa ilyen téren, mert egy eléggé fullos és kényelmes rendszer a normális telepítés végén, mégis lehet alapból csak a Firefox+Kate+Dolphin+pár egyéb nélkülözhetetlen apróság társaságában telepíteni.

    Én is Cinnamonnal, Xfce-vel és Matéval kezdtem a linuxos ismerkedést, de végül KDE Plasmán kötöttem ki a végtelen konfigurálási lehetőség és a szolgáltatások miatt. Személy szerint nem is mondanék le a DE által nyújtott szolgáltatásokról, főleg így, hogy kb. minden konfigurálható, testre szabható mindenki egyéni mániája szerint. Szerintem erről szól a linux, nem a fapad WM-ről vagy a CLI-ről, és kár is téríteni az embereket a pár nerd által eröltetett felhasználás felé. Fel lehet hozni mindenféle mocskos céges trükköt, de azokon kívül vannak objektív okai, hogy miért a rendes DE-vel rendelkező OS-ek terjedtek el szélesebb körben.

    Üdv, pengwin

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #14804 üzenetére

    Amit külön nem szeretek a DE-kben, hogy más dönti el helyetted, hogy milyen célra milyen appokat használj.

    Ezt nem szereted benne? Azért azt elismered, hogy ha valaki életében először felrak egy DE-vel akármilyen disztrót, mégis célszerű ha vannak benne alapprogramok!? A Mint kifejezetten össze van nőve a fájlkezelőjével és az alapprogramjaival, de ez direkt van így, a Nemo meg az XAPPS ezért fejlesztődik párhuzamosan a Cinnamonnal. Kezdőknek ez így tökéletes, mások meg azt raknak fel amit akarnak.

    Windows alatt utáltam, hogy 5-10 évig ugyanazt a felületet kellett nézni

    Azért ez tényleg fárasztó lehetett! :D Mást nem is csináltál, csak bekapcsoltad a Wint és nézted a felületet? (bocsi, de ezt nem hagyhattam ki)

  • Frawly

    veterán

    válasz pengwin #14805 üzenetére

    A fapad WM, meg a CLI nem is való mindenkinek. Abba bele kell tolni tanulást, fejlődni kell hozzá, arra nem mindenki hajlandó.

    De pont ez a baj egyébként, mert mi van, ha nekem kell a KDE, de nem kell se Dolphin, mert mondjuk Double Commander Qt-t használok helyette, sem Kate, mert mondjuk Geany vagy valami más a szövegszerkesztőm? Cserébe még minimum installkor is kapom az arcomba a felesleges csomagokat.

    Ha elérsz egy haladóbb szintet a Linuxban, teljesen egyéni preferenciáid lesznek, ami semmiben nem fog 100%-ban egyezni a meglévő DE-kkel. Egy idő után minden DE-nél zavarni fog, a sok fent lévő sallang, amit nem használsz, mert más alkalmazást használsz helyettük, amik jobban bejönnek, mint a default progik. A végén azon kapod magad, hogy annyi mindent lecseréltél már a rendszerben, hogy az eredeti DE-re lassan már semmilyen elemében nem hasonlít, szinte minden progit, beállítást megváltoztattál. Ez mindenkinél csak idő kérdése, míg eléri ezt a fejlődési állomást, innentől jön az a pont, mikor WM-ből építesz saját DE-t magadnak. Nem kell siettetni, majd elérkezik magától. Vagyis lehet siettetni, a komfortzónából kilépéssel, meg sokféle felület, alkalmazás kipróbálásával, de ez sem való mindenkinek.

    (#14806) ubyegon2: ne ferdítsd, haladóbbaknak, meg neked ajánlgattam cuccokat. Már te sem olyan vagy, hogy életedbe először raksz fel Linuxot, számos disztró/DE hopperkedésen vagy túl, használtál már sok mindent sokféle gépen. Ide az OFF topikba egyébként nem is jár olyan, aki annyira kezdő lenne, mivel nem tud a topikról.

    Kezdőknek sose ajánlottam semmilyen WM-et, meg semmilyen Waylandet, vagy csak nagyon régi, ótvar gépre. Ők használjanak azt, amihez megvan a tudásuk, ha ótvar gépük van, akkor vegyenek másikat, amin normálisan mennek a fullos, felhasználóbarát felületek és OS-ek.

    A felületnézegetést tudom viccnek írtad, az ember nem a felületet nézi, hanem a programokat használja, de mikor 5-10 évig ugyanolyanok az alkalmazások ablakai, ugyanolyan a tálca, ugyanabból a menüből indítasz minden alkalmazást, unalmassá tud válni. Azért a grafikus felülettel elég szoros az interakciód, akkor is, ha ez tudat alatti és nem veszed észre. Ha lecseréled a felületet, akkor olyan lesz, mintha másik gépet használnál. Persze lehet a témát, háttérképet is cserélgetni, de egy szinten túl az sem segít, csak nagyon felszíni kozmetikázás, az ember érzi, hogy attól még ugyanazt a felületet, koncepciót használja, ugyanazokkal a limitációkkal.

    A Linux pont a sokszínűségről szól, választási alternatívákról, folyamatos tanulásról, fejlődésről. Persze, lehet Windowsként is használni, 20 évig ugyanazzal a DE-vel, 10 éves LTS kernellel, de akkor a legjobb oldaláról maradsz le szerintem. Pont az a lényege, hogy nem Windows, nem csak windowszerű desktopra jó, hanem bármilyen rendszert, bármilyen koncepciót fel lehet belőle építeni, azonnal tesztelni lehet benne modern szoftveres és hardveres technológiákat. Emiatt akkor tudod rendesen értékelni, ha megvan benned egyfajta nyitottság, fejlődésre törekvés. Nyilván ezt nem lehet megerőszakolni, mert ha nincs meg, akkor nincs meg.

    csixy rá a legjobb példa, hogy sorra próbálja ki a különböző disztrókat, hegeszti belőlük a saját forkokat, bootoltatja mindenféle különböző beállítással, mindegyiket más felülettel, azaz hajlandó új dolgokat kipróbálni, kísérletezni, nem állt meg az első működő alternatívánál. Benne abszolút megvan ez a tanulási hajlandóság, el fog jutni a minimalizmushoz is idővel, anélkül, hogy bárkinek is erőltetnie kéne rá.

  • válasz Frawly #14807 üzenetére

    Viszont ha az ui-on változtatsz lehet hogy lesz akinek nem fog tetszeni, mert megszokta.

    Tudja hogy mi hol van, mi micsoda.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Frawly #14807 üzenetére

    Meg amúgy jól látod, én gyakorta poenkodok, mert itt ritkábban szakítják le érte az arcom. ;]

    csixy rá a legjobb példa

    Na ja, csak ő meg gyakorta belekeveredik a dolgokba, mint majom a házicérnába. Szerintem akkora bakugrásokkal halad, hogy az alapok még erősen zavarba tudják hozni. Jó, hogy elér egy adott szintre, de nem tudja, hogy került oda! :N Nem bántásból írom, amúgy is csípem amiket csinál, bár legalább annyira nem értem, mint ő.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz aprokaroka87 #14808 üzenetére

    Nyilván itt arról van szó, ha az ember saját magának csinálja, és a saját prefenciáját veszi figyelme. A saját rendszered építésénél nem kell azzal foglalkoznod, hogy Gipsz Jakabnak nem tetszene, nem ő fogja használni, hanem te.

    Már eleve az sem való mindenkinek, hogy Linuxot használjon egyáltalán.

    [ Szerkesztve ]

  • válasz Frawly #14810 üzenetére

    Én csak ezt a ződrobotos "linuxot" használok:D

    na azért itt is vannak gondok.
    Igazi linuxot kb 6 éve használtam, de ne kérdezd hogy milyen disztró, kb 50 perc volt, böngészés volt.

    Windows-os gép előtt is ritkán ülök.

  • pengwin

    addikt

    válasz Frawly #14807 üzenetére

    Ez mindenkinél csak idő kérdése, míg eléri ezt a fejlődési állomást, innentől jön az a pont, mikor WM-ből építesz saját DE-t magadnak.

    Ez nem "fejlődési állomás", hanem egy állomás egy hobbiban.
    Én nem egy OS-t akarok használni, amikor leülök a gép elé, hanem bizonyos feladatokat akarok elvégezni: programozni, játszani, multimédiát fogyasztani, tanulni, dokumentumot írni, dolgozni szeretnék.
    A rendszernek annyi a dolga, hogy ne legyen útban, be tudjam úgy állítani, hogy kézre álljon, és ha valamit meg akarok változtatni, akkor ezért ne legyen eldugva előlem. Na meg hadd bízzak meg az OS-emben, hogy nem fog önálló életet élni.

    Ha igazad lenne és ez egy természetes fejlődési állomás lenne, akkor a felhasználóbarát OS egy garfikus telepítővel ellátott LFS-t jelentene. És rákérdezne minden preferenciádra telepítéskor, hogy meg tudd változtatni az alapértelmezetten telepítendő szoftverek listáját, és pl. Chromium-SMPlayer-Geany települjön a Firefox-VLC-Kate helyett, ésatöbbi.

    Persze, lehet Windowsként is használni, 20 évig ugyanazzal a DE-vel, 10 éves LTS kernellel, de akkor a legjobb oldaláról maradsz le szerintem.

    Nagyon lekicsínylően írod ezt, de nem véletlen, hogy az ilyen jellegű felhasználás terjedt el.
    Az emberek nem az OS-t akarják konfigurálgatni, többnyire még haladó szinten sem.
    Én elfogadom, hogy valakinek a fapad WM-ből kockánként épített környezet fog kézre állni,vagy éppen az LFS, de ez közel sem olyan logikus fejlődési állomás, mint azt a hozzád hasonló hardcore linux felhasználók terjesztik. Ja és természetesen csináljátok ezt úgy, hogy közben mindenki le van sajnálva, aki csak használni akarná a gépét... még ha haladó szinten, mélyen szántó szakmai ismeretek birtokában tenné is azt.

    Valóban az a jó Linuxban, hogy olyan, amilyet csak akarsz: legyen az teljes DE, vagy testre szabott, vagy fapad WM, vagy LFS... de akinek nem a hobbija a Linux, hanem csak az OS-e, annak ezek nem jelentenek semmiféle fejlődést.
    Személy szerint kicsit abszurdnak tartom, hogy tudnom kéne kalapácsot készíteni csak azért, mert be akarok verni egy szöget.

    Üdv, pengwin

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz aprokaroka87 #14812 üzenetére

    Ez akkor azt jelenti, hogy csak mobilon böngészel, vagy van PC-d / notebookod és azon van x86-os Android?

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz aprokaroka87 #14815 üzenetére

    Ne vedd sértésnek / támadásnak, de el nem tudom képzelni hogy lehet így élni. Frászt kapok a táccstól, nekem kell rendes billentyűzet, a mütyi kijelzőről nem is beszélve. 5-6 col bah, 12 alatt netezni embertelen. Persze szoktam olvasni néha én is az okostelefonon ha nincs épp jobb, de hogy csak ezen, lol...

    Sajnos emiatt a trend miatt lett a reszponzív felület, ami minden platformon kicsit rosszabbá tette a netezést. Egyrészt bloatabb lett, másrészt ha mobilon kell netezni és a mobilos felület jön be, akkor ott van az eltüntethetetlen fejléc a szendvics menüvel, mert ugye az kell a parasztnak (no offense, továbbra sem rád értem).

    Ami meg rád is vonatkozik viszont, hogy remélhetőleg pl. banki ügyeket nem intézel a mobilodon. Elég lyukas, ergo könnyen támadható platform a mobilos droid, pláne ha rootolva van és nincs ilyen-olyan blokkoló a böngészőben, neadjég még frissítve se...

    Csak úgy megemlítem itt, hogy az én bankom mobilos alkalmazásának használati feltételei között ott van, hogy ha azon a felületen keresztül kihasználva éri valamilyen kár az ügyfelet, a bank a felelősséget nem vállalja. Ez elég sokatmondó szerintem.

    Másrészt sokszor elég csak egy keylogger az áldozat eszközére, és könnyen lehet banki meg pl. paypal adatokat is szerezni.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • válasz Apollyon #14817 üzenetére

    Nem szoktam netbakozni, tűzfalat, reklám és tracking blokkolót használok.

    Rootolva van a telefonom, de ha odafigyelek nem lesz gond.

  • Frawly

    veterán

    válasz aprokaroka87 #14812 üzenetére

    Vannak ezzel egy páran így, hogy nincs is PC-jük. Csak mobil, táblagép, játék meg konzolon fut. Kinek mire van igénye. Én nem tudnék PC nélkül meglenni.

    Az Android viszont nem Linux, csak Linux alapú. Egy Java virtuális gépes hányás az egész, az egy teljesen más dolog, hogy az alatta levő kernel egy LTS Linux kernelből volt fejlesztve, de a Google annyira széthekkeli és kiheréli, belerakja a saját drivereit, hogy maga Torvalds sem ismer rá többé. Szóval én elég óvatosan tennék a PC-s Linux meg az Android közé egyenlőségjelet. Nem sok közük van egymáshoz, egész más platfrom szoftveresen és hardveresen is.

  • Frawly

    veterán

    válasz cami][us #14819 üzenetére

    Nagyon helyes, hogy tesznek ellene valamit. Engem nem is az zavar a Win10-ben, hogy rám kényszeríti a frissítéseket, mert én pl. amúgy Linuxon is frissességmániás vagyok. De! A Windows 10 eddig ezen a téren egy extremitásig szélsőséges nézetet képviselt, nem csak hogy rátolta a felhasználóra a frissítést, de ráadásul abban a másodpercben, amikor ő gondolta, kérdés nélkül már netcsatlakoztatáskor kezdi is leráncigálni őket, és a telepítésüket sem lehet egy órával sem elhalasztani, de még az újraindítást sem lehet 4 óránál tovább halogatni, mindegy milyen fontos munkában vagy játékban van az ember, agresszíven kilövi alólad a gépet, hogy befejeződjön a frissítés telepítése.

    De pl. a Linus Tech Tips is rendszeresen ég ezzel, építenek ilyen konfigokat, meg hardware review-k vannak, meg rendezvényen előadásokat, demókat tartanak, erre indítják a gépet, és nem tud a forgatás, előadás haladni, mert a Win10 mindjárt abban a másodpercben kitalálja, ahogy nethez csatlakozott, hogy ő most 2 órán keresztül frissít, és addig semmit nem lehet csinálni. Na ez az, ami irtó nagy szemétség. Az már sokat segít, ha 1-2-30 napig el lehetne halogatni a frissítéseket, akkor is még relatíve mindenki friss verziókat használna. A kényszerített frissítésnek úgyis az az értelme, hogy az emberek ne 2-5 éve elavult verziókon rekedjenek meg, de annyira felesleges komolyan venni, hogy mindenki abban a szent minutumban frissítsen, mikor megjelenik a frissítés.

    Egyébként ha valaki nem akar májusig várni, de nem akarja, hogy a Win10 elkezdjen partizánakcióban frissíteni, állítsa be a netkapcsolatnál, hogy adatmennyiségre fizetős (metered) kapcsolatról van szó, akkor a Win10 le sem tölti a frissítéseket. Jelzi, hogy vannak új frissítések, meg mik azok, de nem tölti le őket, nem telepíti, nem indítgat újra semmit. Ezzel a trükkel el lehet kerülni, hogy az ember nyakába szakadjanak a frissítések. Aztán ha mégis frissíteni akar valaki, akkor ideiglenesen be kell jelölni az Update-nél, hogy ilyen adatmennyiség után fizetős kapcsolaton is frissítsen, majd ha végzett, újfent ki lehet szedni a pipát előle. Így akkor fog lemenni a frissítés, amikor a felhasználó ér rá, és nem akkor, mikor az MS gondolja, hogy rá kell érni, mert az ő frissítésük most fontosabb, mint amire a felhasználó használná a gépet, ha valami fontos, akkor vár vele, vagy csinálja addig egy második gépen, telefonon, whatever.

    Linuxon ez kulturáltan történik. Az Archom akkor frissít csak, ha terminálban kiadom a sudo pacman -Syu-t vagy ha beállított billkombóval meghívom a terminálban megnyíló frissítő scriptem, ami ugyanezt adja ki. Pedig 1-2 naponta frissítek, ráadásul testingből, de akkor, mikor ÉN látom jónak, ÉN érek rá. De automatikusan semmilyen grafikus bizbasz nem találja ki, amíg csinálok valamit a gépen, hogy akkor ő most mindenképp frissít, akkor is, ha nem akarom, meg csak úgy kilövögeti újraindítással alólam a gépet. Az még viccnek is durva lenne.

    [ Szerkesztve ]

  • 0xmilan

    addikt

    válasz pengwin #14813 üzenetére

    +1. Az ilyen novellak utan - mint amire valaszoltal - mindig ez a video jut eszembe az erdoben setalgatos kopasz csavotol, akit a kollega is gyakran emleget. Ugy latszik ez a video atsiklott a radar alatt. :DDD

  • Frawly

    veterán

    válasz 0xmilan #14822 üzenetére

    Na, fasza, Uby a kardjába fog dőlni, hogy már ti is ezt a bóklászó fazon nézitek. Ez valami összeesküvés lesz, így múlik el a világ dicsősége. Ez a videója nem tetszik, valahogy nem szól semmiről, csak leoltja azokat, akik szerinte nerd-ök. Közben meg ő is egy közülük. Nem is kicsit nerd.

    Ezt az egyet nem szeretem a YouTube-erekben, ha nincs is az adott videóhoz mondanivalójuk, de azért is kitolják, mert jön a napi videókiadási menetrend. Ilyenkor megspórolhatnák maguknak az energiát és kihagyhatnák azt a bizonyos alkalmat. Inkább akkor tegyen fel zenét a fejére, és bóklásszon úgy a máramarosi havasokban, vagy menjen el kuplerájba, whatever. Azzal szívességet nem tesznek senkinek, hogy szaporítják a YouTube-on lévő sokmillió videó számát, generálják az internet tengerében az információs szemetet, a helyet nem éri meg a szervereken, feleslegesen viszi a sávszélt.

    Egyébként nem kritizáltam itt senkit. Leírtam, hogy változik az ember preferenciája linuxozás közben, ez pedig igenis fejlődés. De mint írtam, nem való senkinek. Aki pl. annyira informatikai antivéna, annak szoktam is tanácsolni, hogy játszani konzolt, mellé táblagépet vegyen: kint vannak a színes ikonok. Böngésző, YouTube, Netflix, stb. megy, app store-ból progik is telepíthetők. Nem kell megtanulnia egyáltalán, hogyan működik a rendszer, nem kell soha újratelepíteniük (legrosszabb esetben is egy újraindítás és két gombnyomás a factory reset), nincs az, hogy eltörik a frissítés, nem jó a driver. Bekapcsolja, megy. Ráadásul mobil, akkuideje is hosszabb. Még az erdőben bóklászva is vehet fel vele videókat. Saját magának meg mindenki másnak is időt spórolnak meg, ha nem PC-n, meg különböző OS-ekkel szenvednek.

    Egyébként meg fejlődni ezek az emberek is tudnának, csak hozzáállás kérdése. Csak nem akarnak, és talán nem is profitálnának belőle. Nem erőszakolja rájuk senki.

  • Frawly

    veterán

    válasz Frawly #14823 üzenetére

    A másik kopasznak legalább most volt mondanivalója, terminálban ökörködés. Ezeket én is megpróbáltam összegyűjteni, de mutat olyanokat, főleg a vége felé, amiket nem ismertem. Ez sem értelmesebb, mint az erdőben bóklászás, de határozottan normálisabb videó.

    Az sl-t, pacman.conf eyecandy-t és az mplayer/mpv caca kimenetét belevehette volna. Esetleg még screenfetch, neofetch.

    [ Szerkesztve ]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #14821 üzenetére

    Most már nem annyira szörnyű a helyzet dózon, mint ahogy írod. Legalábbis a pro verzión, enterpriseon még kevésbé. Pont a minap állítottam be, miután lekapja a frissítéseket, nem kötelező azonnal újraindítani, ha megadtad, akkor az "active hours" időszakon kívülre teszi az újraindítást, illetve meg is lehet adni egy konkrét napot, akár a jövő hét pénteket is, és addig békén hagy.

    Továbbá ott van a pause updates opció, az 35 nappal későbbre rakja a frissítést.

    Persze mindez egy értelmes és felhasználóbarát megoldástól még mindig fényévekre van.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • cami][us

    senior tag

    válasz Frawly #14821 üzenetére

    Nekem ezt írhatod. Én kb 2 hétig használtam LTSB-t, aztán ráuntam a tákolmányukra. Látom mi van azoknál a cégeknél, akik ms b*zik voltak és ott keményen megy a szívás a W10 kompatibilitási problémái miatt. A "rendszergazdák" meg gyártják a kifogásokat, hogy miért jó az, ha szar van a palacsintában. Kösz, de nekem többet nem kell a ganéjuk, frissítéssel, vagy anélkül.

    [ Szerkesztve ]

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog (1)

    válasz Frawly #14823 üzenetére

    Fejlödés, de nem olyan általános érvényű, mint ahogy azt beállítod. Az általános fejlödés útja inkább az, amit többen is leírtak: nem kalapálni a rendszert, hanem használni az alkalmazásokat.

    https://www.coreinfinity.tech

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz sh4d0w #14827 üzenetére

    Na én ezért is használok debiant. Egyszer felrakom és többé nem kell foglalkozni vele kb, csak 2-3 hetente a frissítés max. :D
    Btw már én is váltottam élesben a 10-esre, frissítéssel. Újratelepítés és probléma nélkül működik, még a zárt nvidia driverrel sem volt gond.

    [ Szerkesztve ]

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Vladi

    nagyúr

    válasz Frawly #14821 üzenetére

    Na jó, de 2019-ben egy modern os-en miért kínlódás a frissítés. Elhiheted, hogy láttam vaggy 2 fedorát frissíteni. Friss kiadás után, amikor még intenzíven javítanak, van, hogy 1.5 giga frissítés kijön 600 csomag formájában! :Y Ráadásul ez delta rpm, tehát ott a gépeden kéne felépíteni belőle a háttérben olyan 6 giga rpm-et és fel is tenni.

    Ezt egy 10 éves ssd-s gépen képes megcsinálni 20-40 perc alatt. Akkor ugyan azon a gépen w10 miért szenved nagyjából 5-10x ennyit? :W

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Vladi #14829 üzenetére

    "Ezt egy 10 éves ssd-s gépen képes megcsinálni 20-40 perc alatt. Akkor ugyan azon a gépen w10 miért szenved nagyjából 5-10x ennyit?"

    Nincs kényszer. A ms xarjai a legelterjedtebb hulladékkupac desktop gépeken worldwide. Ha sokan reklamálnak, megmoccannak, azért is történt meg ez: Megváltoztatha az Update szolgáltatást a májusi Windows 10 frissítés

    Ellenben akármilyen gagyis a dóz, mégis sokan maradni fognak rajta, plusz ugye az önvállalt ms fanatikusok és hittérítők is sokat nyomnak a latba.

    De remélem ez az ignorancia a ms részéről jó nagy rászabás lesz, mint ahogy az intel is magasról tett a fejlesztésre és arcbatérdelt neki az AMD. ;]

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • válasz Frawly #14820 üzenetére

    Nagyon jól tudom.
    Ezért is teszem idézőjelbe, vagy pedig a "nyomokban tartalmaz" dolgot:)

  • cami][us

    senior tag

    válasz Apollyon #14830 üzenetére

    Ha sokan reklamálnak, megmoccannak

    Hány év után? A telemetriát is csak ideiglenesnek írták, aztán mégis...

    De remélem ez az ignorancia a ms részéről jó nagy rászabás lesz, mint ahogy az intel is magasról tett a fejlesztésre és arcbatérdelt neki az AMD

    Ha egyszer az android képes lesz a mobilos dominanciát átvezetni asztalra is, akkor az nagyon keményen betehet a windows-nak.

  • válasz cami][us #14832 üzenetére

    Szerintem az Android megfog maradni inkább mobilos os-nek, ha jól tudom a fuschia lehet a Google nagy dobása.
    Bár nem tudom hogy áll a fejlesztés.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog (1)

    válasz Apollyon #14828 üzenetére

    Set n is ezért választottam, de most vannak bajaim vele modern hardveren...

    https://www.coreinfinity.tech

  • pengwin

    addikt

    válasz Frawly #14823 üzenetére

    fejlődés != változó preferenciák

    Az előbbi egy nagyon is pozitív jelentéstartalmú kifejezés, míg az utóbbi semleges.
    Nekem a fejlődés azt jelentette, hogy meg tudok csinálni olyan dolgokat egy rendszeren, amiket még 2 éve sem tudtam volna, és sokkal jobban átlátom, hogy mi történik a gépemen, mint 2012-ben, mielőtt elkezdtem volna linuxozni. Az viszont nem volt fejlődés, hogy DE-k és disztrók között váltogattam.

    Édesanyámnak vészhelyzet miatt telepítettem és konfiguráltam gyorsan egy Kubuntu 18.04-et a laptopjára W10 helyett. Komoly megelégedéssel használja, bár lehet szüksége lesz a vendor lock in miatt a másik rendszerre. De elkezdte megismerni a rendszert mióta telepítettem és konfiguráltam neki. Amellett, hogy gond nélkül tudja a napi munkáját végezni rajta azért elkezdett ismerkedni a mélylélektanával is. Nem rossz egy 34 éve a pályán lévő informatika tanártól. Ez fejlődés. De ha nem akar LFS+icewm-re váltani 55 éves fejjel attól még nem reked meg a fejlődésben. Főleg, hogy az összes ilyen tákolmány hobbi rendszerre való, munkagépen csak a veszélyt kedvelők kisérletezzenek vele.

    Egyébként olyat csinált a Windows 10-e, hogy egyszer elkezdett sokáig bootolni. 2-3 percekig. Aztán egy idő után már be sem bootolt,csak hibaüzenet nélkül homokórázott bekapcsoláskor végtelenül. Vicces egy i7-4712MQ-16GB RAM-256GB SSD-320GB HDD-s, munkára használt konfiguráción (Latitude E6440)...

    [ Szerkesztve ]

    Üdv, pengwin

  • F34R

    nagyúr

    válasz pengwin #14835 üzenetére

    A feljelszto kornyezet meglehet egy WM alatt is ugyan olyan teljes erteku, mint DE-nel. Meg mindig jo, hogy kulonbozo gondolkodasu es beallitottsaguak az emberek.
    Ettol meg mindketto erv elfogadhato a sajat szemszogebol, egyik sem helyes vagy helytelen. Es ettol szep a linux. :D

  • pengwin

    addikt

    válasz F34R #14837 üzenetére

    A munka nem csak egy fejlesztőkörnyezet elindításából áll. ;)

    mindketto erv elfogadhato a sajat szemszogebol, egyik sem helyes vagy helytelen
    Ok, szerintem meg teljesen elfogadhatatlan fejlődésnek minősíteni a változó preferenciákat, és fejlődésképtelennek titulálni azokat a felhasználókat, akiknek más az igényük.

    A Linux valóban attól szép, hogy elférnek a különböző álláspontok egymás mellett, és az az árnyoldala, hogy az ilyen überuser mentalitású emberek sok átlagos felhasználót elriasztanak. Mert kevés ember akar egy olyan "közösség" része lenni, ahol lenézik csak azért, mert nem akar visszamenni az időben a '90-es évek elejére kényelmi funkciók terén.
    Nem leszel jobb, több attól, hogy Archot vagy Gentoot használsz, csak legfeljebb neked lesz jobb a felhasználi élményed, mert az Arch-ra vagy Gentoo-ra van igényed.

    [ Szerkesztve ]

    Üdv, pengwin

  • F34R

    nagyúr

    válasz pengwin #14838 üzenetére

    Akkor ezekszerint meg nem hasznaltal ilyen feluletet? Nezd, GUI-rol leszokni nehez, cli-re raszokni is. Viszont visszaszonki cli-rol GUI-ra sosem fogsz.
    Szamomra gyorsabb, kenyelmesebb, konnyedebb. Pont, hogy vegigmentem szinte az osszes distribution-on, es ott sem nyugozott le egy DE sem. Nem emlekszem, hogy WM-re teriteni akartam barkit is DE-rol.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz Vladi #14829 üzenetére

    Hú, az a fedorás kaland is nagyon durvának hangzik ezzel a 20-40 perccel. Archon is vannak ilyen 1-2 GB körüli frissítések, mikor 200-500 csomag is frissül, ha volt egy nagy frissítési hullám, vagy te frissítettél túl régen, de ezt is irtó gyorsan csinálja meg, lényegében csak a neted sebességétől függ, ha teljes gázzal tölti le. Onnan meg egy ilyen nagy frissítési pakk tényleges telepítése ideje kb. 1-2 perc egy 7 éves, lassabb SATA3 SSD-s lapotopon. De mivel 1-2 naponta frissítek, ezért nem szokott 3-10 csomagnál több lenni, azt meg másodpercek alatt letölti, telepíti. Most ebben a pillanatban csináltam egy ilyen frissítést, 4 csomag frissült, letöltés + telepítés megvolt pontosan mérve kereken 30 másodperc alatt, de azért volt ilyen „hosszú”, mert ebben a csomaglista-letöltés és a csomagletöltés is benne volt, meg az egyik rendszercsomag volt és initramfs-t tömörített miatta újra, egyébként csak 10 másodperc körül/alatt lett volna.

    Ubuntun és Minten az apt kicsit lassabb, de még az is lezavar egy nagy kaliberű frissítést pár perc alatt, nem hogy nem 20 perc, hanem annak töredéke. Meg egy disztrófrissítés sem tart 10-15 percnél tovább. Windowshoz képest még ez is fénysebesség.

    Egyébként a Win10 frissítések több okból is lassúak. Először is valami spéci p2p módszerrel tölti, közben ossza is vissza. Ha leért, akkor telepítéskor először elmenti a régi rendszer állapotát, hogy ha gebasz van, vissza lehessen húzni, ez már önmagában tetemes idő tud lenni, elég sok gigát meg tud ilyenkor mozgatni akkor is, ha a frissítés csak kisebb méretű. Aztán kicsomagolja a frissítéseket, az nem nagy idő. De aztán elkezd 20 millió registry UUID bejegyzést firkálgatni, na ez megint tetemes idő, ebben még néha SSD-k is letérdelnek. Aztán még 1-2-3× is újraindítja a gépet egy-egy nyomorult frissítés. Azért tart 10-20× annyi ideig. Egyáltalán nem az a baj, hogy mindenkit frissítésre kényszerítenek, hanem amilyen irritálóan az egészet implementálták.

    De már Win7-en sem volt a legjobb a frissítés, sokszor csak órákig a procit pörgette 100%-on a Windows Update meg a hozzá tartozó msvchost.exe, aztán arra jutott végül, ha épp nem kellett kilőni, hogy 0 frissítés talált, holott kellett volna találjon. De a frissítések letöltése és telepítése sem volt épp villám. Persze Win10-hez képest még bajnok volt minden tekintetben, meg Win7-nél az ember le tudta tiltani, vagy beállítani, hogy csak letöltse, vagy értesítsen, de ne telepítse. Nem csak Pro meg Enterprise verzión, hanem a Win7 Home-on is így volt.

    Az a baj, hogy az MS-nél egyre jobban elgurul a gyógyszer. Hiába az opensource lépések, egyre trágyább a Windows. Ezért szoktam mondani, hogy a Linux desktop éve úgy fog eljönni, hogy nem fog eljönni, hanem helyette a Windows desktop éve szűnik meg, és az embereknek nem lesz más választása, ha OS-t akar a gépére, csak a Linux lesz alternatíva, még az esetleges hiányosságai ellenére is, hacsak nem akarnak Mac-et venni.

  • Frawly

    veterán

    válasz pengwin #14838 üzenetére

    Még egyszer hangsúlyozom, hogy senkit nem akartam elriasztani, meg kritizálni. Mindenki azt használ, amit akar.

    Egy folyamatra utaltam, amit magamon és másokon is megfigyeltem, meg azt javasoltam, hogy ha valaki a Linuxnak az előnyeit igazán akarja élvezni, akkor ahhoz fejlődni, meg hozzáállást változtatni kell. Sehol nem írtam, hogy ez kötelező lenne.

    Elhiszem ennek ellenére, hogy ez valakinek sértő, mert magára vette, ezzel nem tudok mit csinálni. Csak azért nem fogok bizonyos érvek felett elsiklani, mert az valakiknek sértő. Ha egyszer valami témába vág, arról leírom a teljes véleményem.

    Régen egyébként én is flúgosnak, ultrakonzervítvnak gondoltam azokat, akik minimalista WM-eket használtak, meg mindent terminálból csináltak, ez pont az a réteg, akiket te überusernek hívsz. Egész addig, amíg én is el nem értem erre a pontra. Most már belátom, hogy abszolút igazuk van.

  • F34R

    nagyúr

    válasz Frawly #14840 üzenetére

    Hasznaltal mar Debian alapu rendszert? Probalj ki egy sysupgrade-t es mar is maskepp velekedsz majd a "gyorsasag" fogalmarol. :DDD

  • Frawly

    veterán

    válasz F34R #14842 üzenetére

    Igen használtam. De nem ilyen sysupgrade-del, hanem hagyományos apt/apt-get update && upgrade-del, meg dist-upgrade-del. Azt nem mondom, hogy lassú, mert pl. a Windowshoz képest fénysebesség, de egy pacman gyorsabb. Ha nem hiszed el, próbáld ki. Nem kell hozzá Archot sem telepíteni, elég egy Manjaro, de akkor ne pamac-kal, vagy octopival, hanem terminálban pacmannal kell próbálni.

    Pedig mint írtam már régebben, még a pacman-on is el tudnék képzelni optimalizációt. Pl. a csomagokat több tárolóból párhuzamosan töltené, csomagonként is több szálon, vagy p2p meg telepítésnél sem várná be, míg az összes csomag leér, hanem amiknek nem frissül függősége, azt már akkor telepítené, mikor a többit még csak tölti. De pl. ha egymástól függenek is a telepített csomagok, már akkor is amelyiket letöltötte, már validálhatná, chechsum, GPG aláírás, szabad lemezhely ellenőrzése, párhuzamosan, míg a többit tölti. Ilyennel kb. harmadára, negyedére zsugorodna ez a villámgyors frissítési idő is. Szóval lenne még hely hová fejlődni, pont ez a szép a Linuxban.

    Az MS-nek meg ezzel szemben pont az a baja, hogy sehova nem akarnak fejlődni, ők pénzt akarnak keresni, a x4rjukat eladni, a kettő meg nagyon nem egyező cél.

    [ Szerkesztve ]

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog (1)

    válasz Frawly #14841 üzenetére

    Az, hogy te wm-et használsz, nem vertikális fejlödés, hanem horizontális és nem elérendö cél mindenki számára.

    https://www.coreinfinity.tech

  • F34R

    nagyúr

    válasz Frawly #14843 üzenetére

    Pacman-t ismerem 2012-tol hasznaltam Arch-t. A void xbps-se is van olyan gyors. Viszont ezt a apt-rol nem mondanam el. Persze Windowshoz kepest minden gyorsabb, linuxok kozott viszont Debi az egyik leglassabb.

    Alpine, BSD-k tobbsege is gyors. Tudod az MS-el az a baj hogy nem p2p az update, meg ha az volna :U negyedere csokkene a frissites. WSUS-al peldaul fel lehet gyorsitani a letoltest es a telepitest (sokan igy csinaljak akik meguntak a MS update faszsagait. ) Viszont a gond vele az hogy az Windows nem szereti, es hiaba van letoltve a frissites o ugy erzekeli hogy szukseg van ujra leszedni.

    Havernal igy jartam, inkabb toketlenkedjen vele o par napig, mint nekem kelljen szenvedni vele.

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog (1)

    válasz F34R #14845 üzenetére

    Windows-nál nagy gond a file lockolás, ezért dolgozik annyit a háttértár és lassú a frissítés, meg kell szinte mindenre reboot.

    https://www.coreinfinity.tech

  • F34R

    nagyúr

    válasz sh4d0w #14846 üzenetére

    Meg mondjuk az elcsuklot I/O-nak az is jot tenne ha nem NTFS volna a fajlrendszer. Linuxos szemmel kar is vizsgalni a Windowst mert folosleges. Az hogy nekem megfeleljen ujra kellene irni az alapoktol.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz F34R #14847 üzenetére

    Ez meg a másik, az NTFS egy elég lassú fájlrendszer. A szerencséje az az MS-nak, hogy elterjedtek az SSD-k, és kevésbé jön ki mekkora retek egy elavult fájlrendszer. SSD-n szinte minden egyformán villámgyorsnak tűnik. De HDD-n nagyon durva a különbség a FAT32/NTFS és a linuxos fájlrendszerek között, nem is egy ligában vannak, annyival simábbak a fájlműveletek a linuxosokon, főleg ha nagyon sok apró fájlról van szó, vagy a töredezés hiányára, szinte állva hagyják az NTFS-t, még ugyanaz a HDD is, ami NTFS-sel kerreg, pl. ext4 alatt majdnem hangtalan teljes terhelésen. Ahogy olvasom, az ReFS sem lett jobb ebben a tekintetben, mint az NTFS, csak feature-öket hoztak be, de a fájlrendszert nem tervezték át.

    Az MS jobban járna, ha inkább átvenne egy linuxos fájlrendszert, legfeljebb meghekkelnék, hogy windowsos ACL-jogosultságkezelés legyen rajta. Ami miatt szerintem ezt nem lépik meg, az az, hogy a legtöbb linuxos fájlrendszer kódja főként a Linux kernelben van, egy kisebb rész meg egy külön csomagban, de általában mindkét helyen GPL szokott lenni a licenc, ami megkövetelné, hogy az MS akkor használhatja fel, ha a forráskódot is nyitva hagyja, erre meg a MS nem hajlandó. Így maximum valami BSD/MIT licences fájlrendszer jönne szóba.

  • Frawly

    veterán

    válasz sh4d0w #14844 üzenetére

    Én is úgymond DE-t használok. Saját WM köré épített ökoszisztémát, saját alkalmazásokkal. Ezt a vertikális meg horizontális érvedet nem tudom értelmezni.

    Igazából a KDE meg a Gnome is épp úgy egy WM+kompozitor, alkalmazások, stb.. Csak mivel együtt fejlesztik meg publikálják, ezért nevezik DE-nek.

  • Frawly

    veterán

    válasz Frawly #14843 üzenetére

    „Az MS-nek meg ezzel szemben pont az a baja, hogy sehova nem akarnak fejlődni, ők pénzt akarnak keresni”

    Erre írok erre példát. Pl. ha a Win10-ben ilyen pacman egyszerűségű frissítés lenne, akkor a MS nem tudná a frissítésből a kalózokat kizárni, meg nem tudná később üzleti politikából letiltani egyes hardvereken (pl. friss procis gépen a Win7) a frissítéseket, meg úgy intézni, hogy bizonyos Windows variánsok bizonyos frissítéseket ne kapjanak meg (mint pl. most Win7-nél lesz a Volume Licenses extra támogatási idő, amiből az átlag felhasználót kizárják). Meg nem tudnák azonnal rátolni mindenkire agresszíven a frissítéseket. Tehát elemi érdekük, hogy a frissítés ne legyen túl sima, túl könnyű, túl kontrollálható. Nem akarják bizonyos felhasználóréteg dolgát megkönnyíteni.

    Linux alatt viszont nincs ilyen üzleti érdek, hogy felhasználókat kell szivatni, így ott törekednek az egyszerűségre, hatékonyságra. De valahogy a MS-ra ez mindig is jellemző volt, az érdekük az volt, hogy ne a felhasználónak legyen jó, hanem a cégnek, ez mindenen le is csapódik, kötelező frissítés, kikapcsolhatatlan telemetria, kiszedendő reklámok, visszamászó Candy Crush, stb. De pl. Win7-re is évekig nem adtak ki újabb SP-t az SP1 után, emiatt több órába, vagy akár 2 napba telt frissíteni, mire a sokszáz frissítést leszedte.

Új hozzászólás Aktív témák