Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz pengwin #14805 üzenetére

    A fapad WM, meg a CLI nem is való mindenkinek. Abba bele kell tolni tanulást, fejlődni kell hozzá, arra nem mindenki hajlandó.

    De pont ez a baj egyébként, mert mi van, ha nekem kell a KDE, de nem kell se Dolphin, mert mondjuk Double Commander Qt-t használok helyette, sem Kate, mert mondjuk Geany vagy valami más a szövegszerkesztőm? Cserébe még minimum installkor is kapom az arcomba a felesleges csomagokat.

    Ha elérsz egy haladóbb szintet a Linuxban, teljesen egyéni preferenciáid lesznek, ami semmiben nem fog 100%-ban egyezni a meglévő DE-kkel. Egy idő után minden DE-nél zavarni fog, a sok fent lévő sallang, amit nem használsz, mert más alkalmazást használsz helyettük, amik jobban bejönnek, mint a default progik. A végén azon kapod magad, hogy annyi mindent lecseréltél már a rendszerben, hogy az eredeti DE-re lassan már semmilyen elemében nem hasonlít, szinte minden progit, beállítást megváltoztattál. Ez mindenkinél csak idő kérdése, míg eléri ezt a fejlődési állomást, innentől jön az a pont, mikor WM-ből építesz saját DE-t magadnak. Nem kell siettetni, majd elérkezik magától. Vagyis lehet siettetni, a komfortzónából kilépéssel, meg sokféle felület, alkalmazás kipróbálásával, de ez sem való mindenkinek.

    (#14806) ubyegon2: ne ferdítsd, haladóbbaknak, meg neked ajánlgattam cuccokat. Már te sem olyan vagy, hogy életedbe először raksz fel Linuxot, számos disztró/DE hopperkedésen vagy túl, használtál már sok mindent sokféle gépen. Ide az OFF topikba egyébként nem is jár olyan, aki annyira kezdő lenne, mivel nem tud a topikról.

    Kezdőknek sose ajánlottam semmilyen WM-et, meg semmilyen Waylandet, vagy csak nagyon régi, ótvar gépre. Ők használjanak azt, amihez megvan a tudásuk, ha ótvar gépük van, akkor vegyenek másikat, amin normálisan mennek a fullos, felhasználóbarát felületek és OS-ek.

    A felületnézegetést tudom viccnek írtad, az ember nem a felületet nézi, hanem a programokat használja, de mikor 5-10 évig ugyanolyanok az alkalmazások ablakai, ugyanolyan a tálca, ugyanabból a menüből indítasz minden alkalmazást, unalmassá tud válni. Azért a grafikus felülettel elég szoros az interakciód, akkor is, ha ez tudat alatti és nem veszed észre. Ha lecseréled a felületet, akkor olyan lesz, mintha másik gépet használnál. Persze lehet a témát, háttérképet is cserélgetni, de egy szinten túl az sem segít, csak nagyon felszíni kozmetikázás, az ember érzi, hogy attól még ugyanazt a felületet, koncepciót használja, ugyanazokkal a limitációkkal.

    A Linux pont a sokszínűségről szól, választási alternatívákról, folyamatos tanulásról, fejlődésről. Persze, lehet Windowsként is használni, 20 évig ugyanazzal a DE-vel, 10 éves LTS kernellel, de akkor a legjobb oldaláról maradsz le szerintem. Pont az a lényege, hogy nem Windows, nem csak windowszerű desktopra jó, hanem bármilyen rendszert, bármilyen koncepciót fel lehet belőle építeni, azonnal tesztelni lehet benne modern szoftveres és hardveres technológiákat. Emiatt akkor tudod rendesen értékelni, ha megvan benned egyfajta nyitottság, fejlődésre törekvés. Nyilván ezt nem lehet megerőszakolni, mert ha nincs meg, akkor nincs meg.

    csixy rá a legjobb példa, hogy sorra próbálja ki a különböző disztrókat, hegeszti belőlük a saját forkokat, bootoltatja mindenféle különböző beállítással, mindegyiket más felülettel, azaz hajlandó új dolgokat kipróbálni, kísérletezni, nem állt meg az első működő alternatívánál. Benne abszolút megvan ez a tanulási hajlandóság, el fog jutni a minimalizmushoz is idővel, anélkül, hogy bárkinek is erőltetnie kéne rá.

Új hozzászólás Aktív témák