Új hozzászólás Aktív témák

  • Rive

    veterán

    :sóhaj:

    A MNYP két jogcímen vonhat pénzt a működésére. Egyik a folyó befizetések kezelési költsége, befizetésarányosan, másik a tőke kezelési költsége, tőkearányosan. Az új szabályozás mindkettőnek a maximális mértékét átírta. Három dolog van, amit érdemes figyelembe venni (nomeg a kötelező utánanézés - igazán senki helyett nem akarom elvégezni a házifeladatot):

    - kis saját tőke illetve kis szumma pénztártőke esetén is magasak a költségek. Ahogy a tőke nő, fajlagosan egyre kisebb a levonás. Ennek köszönhető, hogy a b@szakodás kezdetére a pénztárak lényegében elérték a ~1.2%-os tőkearányos költségszintet, amit amúgy az új szabályozásnak is ~ a lényege. (A PSZÁF évről évre elkészitette a vonatkozó kimutatásokat, akit érdekel a dolog, ott utánanézhet - az ideiben már nem bízok, a régiek valszeg hitelesek.)

    - levonni nem kötelező, a levontat elkölteni nem kötelező. Ennek köszönhető az, hogy a pénztárakban komoly működési tartalékok halmozódtak fel. Lényegében ebből élik túl decemberig, illetve részben ennek terhére fognak versenyezni később a maradék tagságért. (Most OTP-s vagyok: ha elülnek a dolgok, körülnézek, érdemes-e váltani.)

    - természetesen a pénztártőke most jól meg fog zuhanni, értelemszerű következményekkel.

    Ui.: természetesen a jövendő állami b@szakodás mértéke nem jósolható, és igen komoly tétel, hogy ~2013 magasságára elfogy a most összeharácsolt tőke, illetve addig várhatóan jócskán keletkezik visszafizetnivaló a jó eséllyel elmeszelésre kerülő különadókból, satöbbi. A MNYP a kezelt tőke tekintélyes részét tartja magyar állampapírban, ami nagy baj esetén persze ugyanúgy értékét veszti, mint az állami nyugdíjigérvény. Ám a vagyon tekintélyes hányada külföldön fial: annak az értéke viszont forintbaj esetén igencsak megnő.

    [ Szerkesztve ]

    /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

Új hozzászólás Aktív témák