Új hozzászólás Aktív témák

  • erdoke

    titán

    válasz Flashcash #2474 üzenetére

    - Ha államadósságot csökkentenek, akkor azonnal kevesebb kiadásunk lesz, és nettó befizetőként ennek csak örülni tudok. A 20-30-40 év múlva esedékes nyugdíj kifizetésekig legalább még van némi esélyünk, hogy összeszedjük magunkat a jelenlegi csőd szélén tántorgástól. Egy államcsőd közeli helyzetben valahogy nem tűnik ésszerűnek a 70-80 %-ban állampapírt őrizgető MNYP-akon görcsölni. emellett nem tudom eléggé hangsúlyozni az ellenzők által oly sokat emlegetett öngondoskodást.
    - A hosszú távú finanszírozhatóságot a kötelező MNYP egyáltalán nem oldotta volna meg. Vagy talán a 2013-as nyugdíjrendszer változásokat pont azért tették bele az 1997-es törvénybe? Vagy ezért lesz még legalább egy, de inkább két hasonló, mire mi nyugdíjba megyünk? Aki ezt hiszi, az úgy 20 éve nem nézi a demográfiai és foglalkoztatási adatokat. Ha a csepp a tengerben ekkora kockázati felárat okoz, akkor megint a spekulációval van gond.
    - Az adókra eddig is "rátette a kezét" a mindenkori kormány, semmi újdonságot nem látok ebben. Az eddig járuléknak hívott 24 % se jogosított fel téged külön járadékra, hiszen a jogosultsági időszak alatti átlagos nettó béred alapján kalkulálták a nyugdíjadat (majdnem, de itt most lényegtelen). Tehát most került a helyére a dolog, adót fizetsz, amiből kiróják a mostani nyugdíjakat. Ez a rendszer van nálunk, és még sok más országban.
    - Minimálbéresek munkáltatói ellen fel kell lépni, mert sok esetben teljesen indokolatlanul csinálják, nemhogy a munkahely forogna kockán, csak annyi a különbség, hogy így 2 évente vehet új 30 millás autót a cég tulajdonosa, nem 3 évente. Számtalan ilyen szarágó KKV-st ismerek, aki megspórol havi pár százezer Ft-ot, aztán évente többször nyaral Balin, miközben a vállalkozói kvalitásai és a cég üzleti sikeressége messze nem indokolná ezt. Az ilyeneknek a tökeire kell lépni. Szerintem megint fogják tologatni fölfelé a minimálbért, mihelyst meg tudják csinálni. A minimálbérre bejelentettel pedig tudatosítani kell, hogy a táppénzét és a fizetésével arányos nyugdíját veszi el tőle a munkáltatója, és abból nyaral exotikus szigeteken évente többször. Még akkor is, ha nem tud fellépni ellene, legalább legyen vele tisztában.

    (#2478) Andrew_31
    A rendszer nem így működik. Az emberek többségének fogalma nincs mi mennyibe kerül, csak szeretne minél kevesebbet befizetni, és minél többet kivenni. Nálunk az adófizetői felelősség szinte nem is létezik. Az általa befizetett sok adóra és járulékra büszke embert nem nagyon találsz nálunk, míg tőlünk nyugatabbra bizony kihúzza magát XY, ha arra gondol, hogy milyen sok honfitársán segít azzal, hogy fizeti helyettük a terheket. Nálunk az a menő, aki ki tud bújni a befizetések alól.
    Én csak azt látom, hogy vagdalkozol jobbra-balra, gondolkodás nélkül. Rengeteg hiba van a rendszerben, és a 800e rokkantnyugdíjas ~3/4-e is oda tartozik. Ahogy az irreálisan korán nyugdíjba menők is, és még sokan mások. A sokgyerekes magasabb jövedelműek gyerekei viszont éppen a te nyugdíjadat fogják majd fizetni, úgyhogy nem árt rájuk vigyázni, mint az arany tojást tojó tyúkra. Az átlagnál magasabb nyugdíjúak nagy része is rendesen dolgozott legalább 40 évig, nem értem, miért akarnád tőlük elvenni, ami egy jogállami rendszerben meghozott szabályok szerint járt és jár nekik.

    [ Szerkesztve ]

    A legjobb aláírás a héten

Új hozzászólás Aktív témák