Új hozzászólás Aktív témák

  • Flashcash

    Közösségépítő

    válasz erdoke #2889 üzenetére

    Alternatíva az EU-ban: Aki bruttó 400 fölött keres (nettó befizető a rendszerben), és elszedik a fizetése felét, aztán amaradékból még kicsenget 20 % ÁFA-t..........

    Ez egy elég vicces és naív kijelentés. Magyarországon az adófizetők bérsáv szerinti eloszlása már régen eltorzult. Tudod 25% ÁFA, üzemanyag adók, ilyen-olyan illetékek, súlyadó stb.amivel kompenzálni próbálják az SZJA rendszerrel nem megfogható jövedelmeket.

    Már rég nem csak az SZJA dönti el, hogy valaki nettó befizető-e a rendszerben, bruttó 400 felett az adófizetők kb. 12-15%-a kereshet. Nyilvánvaló, hogy nem ennyien tartják el a rendszert, a befizetések eloszlását lásd a következő képen:

    Magyarországon nettó befizetőnek kb. 2,5millió adófizető számított eddig is. Az új SZJA rendszer a felső sáv befizetésének az arányát csökkenti drasztikusan, a középső sávét növeli, és az alsó sávét pedig 2012-től tervezik drasztikusabban növelni, amennyiben képesek lesznek bevezetni. lásd előző hsz.

    Az MNYP megszüntetésével, a minimálbér + boríték rendszer megint kapott egy hatalmas lökést, hiszen ismét ők jártak jól nem buktak semmit. Nyilvánvaló, amikor a munkavállalók kb. 50%-a minimálbéres lesz, nem fogják azt mondani nekik majd a nyugdíjnál, hogy bocs de ti reálértéken kb. 20-25ezerFT nyugdíjra vagytok jogosultak. Majd kipótolják a maradék 2,5 millió befizetéseiből, meg kitalálnak egy olyan korhatárt, hogy minél több embert kiszűrjenek lásd 65év.

    Ha továbbra sem tesznek semmit a minimálbér+boríték ellen APEH/NAV szinten, akkor még többen vándorolnak majd ebbe a rendszerbe.
    Ez egy régi 2004-es ábra, ehhez képest már sokat romlott a helyzet nálunk, így még nagyobbak lehetnek a jövedelemsávok szerinti eltérések:

Új hozzászólás Aktív témák