Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    Topikgazda

    válasz lugosi #2753 üzenetére

    Azért nem ártana egy picit differenciáltabban látni a piacot, nem írható le egyetlen törvényszerűséggel.

    Az ingatlanárakat a piacra locsolt adófizetői pénzek és az AirBnb hajtotta felfelé, amiknek a kiesésével hatalmas túlkínálat jött létre és buborékok durrantak ki. Na meg a legtöbb esetben a kiadó ingatlan egy passzív jövedelemforrás, egy átmeneti időszak kedvéért elég nagy mozgástere van a tulajdonosnak az árversenyre úgy, hogy még mindig profitot termeljen.

    Az olajárat pedig a világpolitika csapta falhoz, hiába zuhant be a járvány hatására a kereslet, nem csökkentették a kitermelést, sőt egyes országok, hogy Oroszország alá fűtsenek, még növelték is. Ez akkora túlkínálatot eredményezett, hogy az olajár negatívba is fordult.

    A fotós eszközök piaca meg kicsit más: Itt azért nem tudott túltermelés képződni, mert a járvány elintézte magának a gyárbezárásokat hetekre (és most sem mennek a gyártósorok teljes kapacitással). A disztribútorok és importőrök nem akarják áron alul kiszórni a készleteiket és ne felejtsük el, hogy sok nagykereskedőnek a forgalmát most nagyon megdobta az informatikai eszközök felvásárlási láza, egyelőre van miből kivárásra játszani és a kiskereskedők is értik, hogy ha lemondanak a ~10% árrésükről, hogy odaadják a vevőknek, attól még nem lesz több vásárlójuk, csak azoknak adták oda profit nélkül a szajrét, akik amúgy is megvették volna.

    Amit te akarsz, az egy piaci pánik, pedig az senkinek sem jó. Pont tegnap olvastam a Totalcaron egy elemzést, hogy a használtautó piacról a 2008-as válság kirostálta a gyengéket és pánikolókat és azok akik megmaradtak, már értik, hogy a hideg fejjel gondolkozás és a türelem többet ér. A vállalkozás célja a nyereség és ha erről lemondasz a raktárkészlettől megszabadulás érdekében, akkor a problémát csak pár héttel vagy hónappal odázod el, de nem úszod meg. Van az a szint, amikor már nincs más lehetőséged, de ezek mindig az utolsó lépések és már nem a cég megmentését szolgálják, hanem a rendezett felszámolást.

    ---

    (#2756) Hi!King: Érdekes csökkenő piacról beszélni a VGA-k kapcsán, miközben folyton áruhiány van a kriptobányászok felvásárlási hullámai miatt. Meg ugye a többség, akiknek korábban VGA kellett, az játékra vette, de továbbra is szükség van rájuk konzolokban vagy a streaming farmok szervereiben (még ha látványra nem is feltétlenül néznek ki ugyanúgy, mint egy PC-be szánt VGA.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák