Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Ijk #56757 üzenetére

    80-90%-ában az eseteknek 35-40mm körülit (ekvivalens) használok. Annyira, hogy még a Fuji x100v is megfordult a fejemben, de mindig lebeszélem róla magam.

    Ha váltok, akkor egy ekv. 35mm-esem biztos hogy lesz (sonyban a 35/1.8, fujiban a 23/2 az amit néztem), másodiknak egy általános valami zoomot ami se nem nagy, se nem drága (se nem jó :D), sonyban gondolom egy használt kitobi, fujiban a 15-45 kb, pl videóra meg ilyesmi. Később egy makró, és/vagy egy ekv 85mm körüli. Később valami tele, szeretek néha madarakat is fotózni, de nem ez a fő irány, ez a "valami középszerű tele" kategória.

    Az AF fontos, hogy gyors és pontos legyen. Ez az egyik terület ahol akármennyire is szeretem a GX80-am, tele van vele a hócipőm (lassú, pontatlan, igaz ez részben az obinak köszönhető). AF-ben a gyorsaság nagyon fontos, szemkövető AF-et eddig csak youtube-on láttam, elképzelni se tudom, hogy a gyakorlatban milyen, de biztos szuper. Manuális objektívekkel nem szeretnék többet foglalkozni, van itthon vagy 8-10 legalább (Nikkor F főleg) a régi időkből, persze ha egyszer rámjön és lesz hozzá konverter eljátszok velük de komolyan meg se fordul a fejemben hogy használjam.
    Az ultra szűk dof-ra nem vagyok ráizgulva, ez az egyik azon kevés dolog közül ami nem zavar m43-on, ezen a rendszeren 2.8-nál nyitottabb rekeszen csak végszükség esetén csinálok fotót, ha lehet szeretek 3.2-4 körül maradni, szeretem ha a fotó értékelhető része éles.
    A videó olyan szinten fontos, amit kb. egy telefon is tud, családi események megörökítése, ez a része nem szempont igazán.

    A keret igazából nem lényeges annyira, de ezt gyorsan lepontosítom, mielőtt nagyképűen hangzik: összeraktam az árát, nem probléma ha FF, de ha a környezetemtől nem is, de magamtól általában sajnálom a dolgokat sajnos (ez van), ezért nem lett még elköltve. Mostanában egy kicsit átértékeltem a dolgokat az anyagiakhoz való viszonyulásom terén, ezért mondjuk azt, hogy az ára ne legyen döntő faktor.

    Ami miatt már egy ideje nyűglődök, a gépváz+obi páros mérete, nekem nagyon szimpatikus, ha bármilyen oldaltáskába belefér, netalán kabátzsebbe, nem vagyok egy fotóstáskás típus újabban. Méretre a GX80+20/1.7 jó volt. Vettem egy Nikon D750-et tavaly, aztán rövid idő alatt rájöttem, hogy mindent megtestesít amitől irtózok a fotózásban: nagy, nehéz.

    Én szinte teljesen magamnak fotózok csak, nem teszem fel a képeimet sehova, nem osztom meg, szeretem őket elnézegetni, vagy családi körben megnézzük őket, tehát ambícióim a fotózás terén nincsenek. (Van egy-két ötletünk a cégben amihez a fotókat én csinálom majd, de arra bármelyik gép megfelelő amikről szó van. És oda a rossz képek is jók, magunknak csináljuk a magunk örömére.)
    Családtagokról készült fotók, helyekről készült fotók (túra, bicajozás, baráti társaság, de a mindennapok is, mindenféle érdekesnek gondolt dolog, amit észreveszek, akár a lakókörnyezetemben is). Illetve újabban rengeteg kép készül az életünkbe frissen belépett kutyáról (nekem fontos, elfogadom ha ez más számára lényegtelen).

    vihartigris:
    Szó szoros értelmében vett képminőségen (normál iso-n) kívül mindennel bajom van már.
    Röviden felsorolva: lassú az AF, olyannyira, hogy egy nem túlmozgásos, fűben piszmogó-szaglászó kutya kezelhetetlen neki. Magas iso-ban meg kell állni 3200-nál, ha azt mondom magamnak hogy inkább mosott/zajos legyen mint bemozdult, akkor lehet menni 6400-ig de nem az igazi. Felbontásban a cropolhatóság miatt szeretnék már 16mp-nél többet. Több manuális kontrollt szeretnék a vázon (ezért tetszenek a fuji vázak).
    A problémáim jelentős része abból adódik a jelenlegi rendszeremmel, hogy teljesen jövőtlennek látom (nem vitát akarok ezzel generálni, ezért nem is úgy írtam, hogy az, hanem annak látom, elfogadom ha másnak más a véleménye), ebbe a rendszerbe pénzt már nem teszek (jelenleg ott ekv. 24-től 300mm-ig vannak obijaim, szinte csak az ekv. 40mm-t használom amúgy).

    Egy aránylag fontos elképzelés a részemről, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy ritka kivételektől eltekintve raw-okkal foglalkozzak, 99%-ban csak jpg készül most is és a jövőben is (régen vacakolgattam vele, ma már nem érdekel, taszít a raw-ozás és a feldolgozás, nem fogom csinálni). A fuji ebben nagyon jó, de nem hiszem hogy a sony jpg-k gyengék lennének a mindennapok során, amire használom a gépet.

    Túl hosszú lett, megköszönöm ha elolvassátok.
    Még ennyi után is kicsit úgy érzem, hogy nem fejeztem ki magam jól, az egész gondolatmenet inkább onnan indult nálam, hogy mennyire jövőálló az aps-c szerintetek (mert az mft-t mint formátumot nem érzem annak személy szerint), vagy mennyire veszi át inkább a helyét a FF fokozatosan. De a fentiekben leírtak is lényegesek persze.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák