Új hozzászólás Aktív témák

  • HavocS

    senior tag

    válasz LanyUs #51380 üzenetére

    Ketten lakunk 100 nm-en párommal, 90%-ban ugyanabban a helyiségben tartózkodunk, az ezeréves nyitott égésterű gázkazán külön melléképületben van, és nagyon hosszú csőrendszeren jön be a melegvíz belőle a radiátorokba. Így aztán mivel nappal a nappaliban, éjjel a hálóban vagyunk, teljesen felesleges járatni a fűtést a másik helyiségben (főleg hogy annyira azért nem jó a szigetelés), ennek megfelelően számoltam.
    Ebbe a két szobába került most klíma, nyitott ajtónál befűtik a közelekedőt-wc-t-fürdőt is, esetleg a fürdőbe megy majd egy sima falra szerelhető hősugárzó arra a 2x15 percre amíg fürdünk.

    Hozzávetőlegesen a novemberi gázfogyasztás ezzel a fűtési móddal 320 m3 lett, ez kb 900 kWh-nak felel meg, ez 1 db 09LTCA szezonális fűtési fogyasztásának felel meg...
    Igen, lehetett volna talán új kazán, engedélyek, gázterv, talán a tervrajzon rajta sincs a melléképület amiben van mert ki tudja mit gányoltak itt az előzőek, új kémény, csatornába elvezetés, és már másfél millánál járunk, és akkor van egy kondenzációs rendszerem ami 40-50 fokos előremenővel pont megfagyni lesz elég az öntöttvas radiátorok mellé :D komplett radiátorcsere újabb fél milla, ha csövezés is kell bele se merek gondolni...
    Így meg kb egy misiből megállt szereléssel.

    #51386
    A bivalens ponton, -10 foknál 3 kW teljesítmény mellett még 3-as SCOP-val üzemel, ami megfelel egy gázkazános fűtés árának, szóval túlzottan nem félek ettől, főleg hogy sokan írták itt a topicban, hogy az LTCA-juk még -20 fokban is okádta a meleget (nyilván ennek megfelelő fogyasztással), de megfagyni nem fogunk, ha kell akkor beröffentjük mellé a gázkazánt is, azért van.

    #51385
    eredetieg 12LTCA-t szerettem volna, mert az nyitott ajtókkal valószínűleg az egész házat befűtötte volna jó elrendezéssel, de sajnos már nem volt, 09-ből is ez volt állítólag idénre az utolsó két darab az országban. Az euroventes doksikat összehasonlítva az igazi különbség amúgy nagy hidegben jön elő a 12-es javára, ott az 1 kW-tal jobban fűt, a 09-esnél -20-ban már valószínűleg kelleni fog a gázos rásegítés, de azért ilyen brutális hidegek nem nagyon voltak az elmúlt 10 éveben évente 1-2 hétnél tovább. Amúgy még jó is, hogy a 09-es került a hálóba, alvás szempontjából valószínűleg ez a legoptimálisabb, nagyon csendes, papíron 180W-ig le tud modulálni, bár én egyelőre 300W-on láttam csak mint minimum amikor fűtött is, de itt már csak langyos levegőt fújt be szintentartásnak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák