Új hozzászólás Aktív témák

  • Martin Eden

    tag

    Nálunk pesszimálisak voltak a feltételek a projektorozáshoz:
    - A nappali épp csak olyan széles, hogy a 100" vászon elfér keresztben, egy cső az egész
    - A falak hófehérek és nem opció a bármilyen sötét(ebb) színre festés, akármennyire is jól néz ki másoknál, nálunk az ablakok akkora méretűek csak, hogy csak a fehér falakkal kapunk egy élhető mennyiségű fényt a mozizáson kívüli nappali használathoz. Ha háromszor ekkora ablakaink lennének, akkor már mindjárt más lenne az én hozzáállasom is a színválasztással kapcsolatban, de ez a feltétel sajnos adott. (Vagyis a felújitáskor felmerült az is, hogy jó lenne betenni egy jóval nagyobb ablakot, de műszakilag sem lett volna egyszerű, illetve az épület is műemlék jellegű, úgyhogy engedélyeztetni is kellett volna, szóval elengedtem a dolgot).
    Kb. innen indult a mozizás:

    A jobb oldali fényoszlop a vászon mellett a vászon mögötti ablakon bejövő fény miatt van, amikor a kép készült nem volt leengedve a redőny.
    Aztán jött nekem is a kampós megoldás egy vékony fekete anyaggal, ami bár közel sem tökéletes fényelnyelő, a fehér falakhoz képest mégis pont elég nekem.
    A kampós megoldással egy baj volt: macerás volt, ha egyszer felraktam, volt hogy sok időre fent maradt, mint hogy le/fel szerelgessem.
    Úgyhogy ezután jött a függönysínes megoldás:



    Mondjuk kb. egy napon át vágtam a 6 méter hosszú egy soros sínbe egy második sínt az oldalába a függőlegesen logó anyagokhoz. Egyik oldalon fehér, a másikon piros szalaggal részben leragasztottam, hogy megnézzem milyen, még nem tudtam eldönteni melyik is lesz a végleges. A fali függőleges és a mennyezeti vízszintes anyag találkozásánál van némi hézag, ezt simán el lehetne még tüntetni, lehetett volna közelebb húzni még az anyagot a karnishoz, de nekem már megvoltak a kampós időből kis akasztófülek varrva az anyagra, amikre lettek később akasztva a görgők, ezért nőtt kicsit a hézag. De simán lehetne mondjuk a mennyezeti anyag szélére még varrni egy 10 centis lelógó részt ami pont eltakarná, de mondjuk még 1% javulásért nem fogtam neki ennek a műveletnek, nekem épp elég jó már így is. Az álmenyezeten van pár spotlámpa is, a mennyezeti anyagba pedig került bevarrásra pár mágnes, így nem is kell feszíteni annyira az anyagot, pár helyen felcuppan a mágnesek miatt a spotlámpák fém csavarjaihoz. Még jól is néz ki, hogy emiatt nem sík az anyag, hanem kicsit hullámos/behúzásos. Illetve a vászon alsó fém keretéhez is fel szoktam pattintani egy kb. méter széles anyagot alulra is, szintén mágnesek vannak az anyag egyik szélére varrva, így azt is 10 másodperc felrakni.
    Szóval nálam 6 anyag van, 1 fent vízszintesen és kettő oldalt függőlegesen a projektornál, azokat onnan húzom a vászon felé, ugyanígy 3 van a vászonnál, azokat meg a projektor felé húzom és közepén találkoznak. Amikor nincs használva és a sarkokba el vannak húzva, simán szorosabbra is lehetne tekerni, szerintem harmadannyira is tudnám összecsavarni, mint ahogy a képen látható most.
    Vetítés közben kb. ilyen:

Új hozzászólás Aktív témák