Új hozzászólás Aktív témák

  • Zoli bácsi

    őstag

    Megkérdezem itt is a véleményeteket, akkutöltős topikban kérdeztem, nem válaszolt senki. Szóval arra lennék kíváncsi, hogy ugye én már több mint egy hónapja eltettem a robogót, kivettem az akkut. Az akkut hűvös (kb 10 C, kazánház) tárolom, és kb. 2 hetente töltőre teszem, Optimate 4, motoros töltőm van, csepptöltést is tud. Régen azt szokták mondani, érdemes időnként az akkut megmozgatni, néha meríteni töltés előtt. Szóval visszatettem a robogóba az akkut, rátettem gyújtásra, ugye automatikusan felkapcsolja a világítást. Kb 2 x 5 perceg világításon hagytam, ez kb 50w felvétel lehet (35w H1 halogén, 2x5 w hátsó lámpa + rendszám, és 5w-nak számolom a műszerfal világítást). Néztem az akkut, abszolút nem melegedett, gyári 1 éves 12V 6Ah aksi. A 10 perc kínzás után töltőre tettem, teljesen feltöltöttem.
    Régen (MZ-s időkben) volt aki egy kis teljesítményű izzóval tartósan terhelve "kisütötte", majd jól feltöltötte az akkut. Viszont azt is tudom hogy nem szereti, ha túlságosan lemerül a savas akkumulátor.
    Szóval a lényeg, érdemes néha rákapcsolt világítással majd feltöltéssel "megmozgatni" az aksit? Vagy jó az hogy kéthetente rátöltök? Amúgy 2 hét után azonnal csepptöltésre ugrik a töltő, látszólag szemernyit nem merül 2 hét alatt.
    Azért is nézegetem az akku állapotát, mert nekem évtizedek maradtak ki motor nélkül, és valamikor a legtöbb gondom az akkuval volt, ha 2 évet elment egy aksi az MZ-be, annak már örültem. Mikor bevezették a kötelező nappali világítást, onnantól a 6V-os dinamók nem nagyon bírták, szinte állandóan problémák voltak az elektromos rendszerrel, jobbára az akkuval. Ha valaki tudja hogy mi az a rezgőnyelves feszültségszabályozó, az tudja miről beszélek... :D
    Szóval mit gondoltok, érdemes meríteni-tölteni, vagy csak ártok az aksinak? :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák