Új hozzászólás Aktív témák

  • p_adam

    addikt

    válasz *Ropi* #37238 üzenetére

    Egy ND szűrő adapter 449 euró (gondoljuk bele, hogy mennyibe kerül egy sima adaptert összerakni egy akkora méretű kis szűrővel)
    Rendkívül ötletes találmány (bár nem ez az első, csak az utángyártott olyan is) videóra vagy lassú záridőre.
    Pl. timelapse, ami Canon módra idióta módon szintén direkt be van limitálva 4k JPEG módra, ahelyett hogy RAW file-okat írna, akár elektronikus zárral. Gondolom külső vezérlővel persze megy, de tényleg felesleges lenne, persze a Sony-nál ez még viccesebb (durvább), ahol volt erre egy jó kis belső applikáció, és egyszerűen kivették és nem csináltak helyette újat :)

    Persze egy 11-24mm-re való külső szűrő szett ezerszer kényelmetlenebb, bár más, átmenetes szűrők is rátehetők. Szóval még a lehúzás mellett is jó.
    Az az igazság hogy nyirbálás ide vagy oda, nagyon jó videót csinál még az 5D IV is frenetikusan jó követő fókusszal (meg ami működik benne, az tényleg hibátlanul működik), igaz hogy C4K 4:2:2, de nézzük ehhez képest a többi dolgot:
    -EVF
    -kihajtható LCD
    -focus peaking
    -emészthetőbb fájlméretek
    -C-Log az árban
    -az olcsó EF-S objektívek mennek simán (némi ellensúlyozása a cropnak)
    -részben emiatt is lényegesen könnyebb gimbal-ra tenni (a jövőre nézve jó lenne egy Ronin-S kistesó)
    -ND adapter
    -AF és ISO még javult valamennyit és eddig is kiváló volt (Digic 8)
    -UHS-II SD
    -10 bit 4:2:2 kimenet

    Sajnos fotó/videóra még mindig az 5D IV a jobb(nyilván azt szeretné a Canon, hogy még ez is fogyjon), mivel többek közt benne van a két kártya, van benne joystick (wtf), AF-el majdnem kétszer annyi fps, és a tükrös AF lényegesen sokrétűbben konfigurálható és gyorsabban ugrik olyan helyzetekben, mikor közelről távolra gyorsan kell váltani.

    Ami szerintem a legnagyobb videós gond, hogy a rolling shutter még mindig jelentős, itt már kezd mindenki elhúzni mellette.
    De nem is kell túlságosan mindent a 4k perspektívából szemlélni, még a gyengébb FF 1080p-ben is elég izmos kamera (a 6D II-höz képest sokkal jobb minőség), nyilván nem csak a kamerát kell nézni, hanem azt az óriási rendszert, ami mögötte van.
    Reálisan nézve egy 1DXII szenzor C-Log-al jelen időben még plusz pénzért se raknának ilyen gépbe, mert az már tényleg veszélyeztetné a videós vonalukat. Sajnos az 50D és 5D III óta ez megy, és ettől még ugyanúgy használják, mert jók.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák