Új hozzászólás Aktív témák

  • tbc2

    tag

    válasz senki68 #16409 üzenetére

    Tájolás: azimuth-nak is szokták hívni, a 200 fok azt jelenti, hogy D-Dny. Töltsd le a telefonodra a Suncalc nevű appot, vagy suncalc.org-ra nézz fel, érdemes.

    Csúcsteljesítmény: akkor a legnagyobb a csúcsteljesítmény, amikor hideg van és ideális szögben süt a nap. Mivel hideg általában akkor van, amikor nem különösebben magasról süt a nap (télen, tavasz elején, ősz végén), ÉS a 22 fokos dőlésszöged nem túl meredek, ezért véleményem szerint az 5.5 kW nem nagyon fog megdőlni. Nálam áprilisban volt a csúcs pillanatnyi termelés, de nekem a paneljaim fele 45 fokban áll, ami áprilisban jóval ideálisabb, mint a 22 fok.

    A DK-i 35 fokos minden szempontból jobb tájolás, mint a DNy 22 fok, mind azimuth, mind elevation szempontból, mind - ahogy fentebb taglaltam is - felhőképződés szempontból, és reggeli hideg szempontból. Mivel a 120 fok már inkább K-DK, ezért összességében kb. ugyanannyit fog termelni egy év alatt, mint a 200 fok azimuth 22 fok elevation, de nem tartom kizártnak, hogy még egy picit többet is. De a PVGIS-en is ellenőrizd, az konkrét kWh-t fog tippelni, és jobban alátámasztja historikus adatokkal.

    A DK-i fekvésnél kb. 11 óra körül van a csúcs, nálad 10-11 között lesz valahol, tehát egyáltalán nem fog egybeesni. 10K inverter simán ki fogja szolgálni a 2x6.5 termelésedet, alig lesz, vagy egyáltalán nem lesz levágás.

Új hozzászólás Aktív témák