Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz FamulusSolar #2713 üzenetére

    Erre csak azt tudom mondani, hogy vagy nem csináltál még ilyen rendszert, vagy csak nem hívtak még miatta. Nem tudom ki hogy van vele, de én általában csak azokat a méréseket hiszem el, amiket magam hamisítottam! ;)
    Eddig két olyan rendszert telepítettünk, ahol kifejezett figyelmeztetésem ellenére az ügyfél kérte a bővítést. Az első egy Growatt invertere kérte a tulaj a +1. 200Wp napelemet, és ott a DC fesz már 10°C-nál is túllépi a megengedett feszültséget (ügyfél elektro-tanár, és barkácsolt a rendszerhez egy kapcsolható terhelést, hogy ne legyen sűrűn gond). A másik esetben pedig -5°C-nál már magas az üresjárati fesz, és bizony ez évente többször is előfordul, ami miatt a Huawei inverter addig el sem hajlandó indulni, amíg el nem vesszük a DC betápot, és újra rá nem kapcsoljuk (már alacsonyabb Uoc-vel)!
    Miért van ez? Mert az üresjárati feszültséghez rohadtul nem kell nagy napsütés! Ha megnézed egy adott nap feszültség-diagramját (ne egy "buta" Froniusét, ami óránként kommunikál, hanem egy olyat, ami minden adatot közöl veled), akkor láthatod, hogy már hajnalok hajnalán felugrik az üresjárati feszültség (ha tudsz mellé kameraképet is párosítani, akkor láthatod, hogy még "szinte sötét" van)! Na, ha ilyenkor az inverteren beáll a hibaüzenet, akkor azt a napot pl. Growattnál és Huaweinél bukod, lehet utána akármi, ha nem tűnt el a DC fesz annyira, hogy az inverter újrainduljon!
    Igen, Fronius képzésen nekünk is elmondták, hogy nyugodtan számoljunk 0°C-al, de mint mondtam, nem kell mindennek bedőlni. Sajnos nem végeztem ilyen irányú teszteket sem Froniussal, sem mással, így biztosan nem tudom, hogy más gyártó terméke (vagy a fentiek frissebb firmware-el) hogy viselkednek! De pl. még az este rákérdeztem a Froniusra, és varisztor, esetleg kondenzátor tönkremenetelt jósolt az oktató, és nem érti, hogy az általam felhozott inverterek miért nem mentek tönkre... (Véleményem szerint ennyit minden inverternek kell bírnia, de nem az én véleményem számít, hanem a Froniusosé egy esetleges garanciális probléma esetén.) Természetesen negyedszer is rákérdeztem náluk, másképp mondva a részleteket, hátha csak félreértettek az elmúlt 3 alkalommal, ha változás áll be az álláspontban, akkor szólok! :K
    Szóval igen, tartom magam ahhoz, hogy mindenkinek azt tanácsolom: ne állítsa át a hőmérsékletet, aztán úgyis mindenki azt csinál, amit akar! :R

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák