Új hozzászólás Aktív témák

  • Andras6800

    senior tag

    válasz bb71 #28290 üzenetére

    Most vegyük, hogy bekerül a pályázatba és kap támogatást.

    Első kérdés, hogy milyen a szigetelés, most mennyi az áramfogyasztás? Mennyi a gázfogyasztás? Hogy van használati melegvíz.
    Az tévedés, hogy radiátorra nem jó a hőszipka, csak nem annyira hatékony a nagyobb hőlépcső végett. Ha kondenzációs kazánt vált ki, ami már szintén 50 °C-os vízhőmérséklettel szeret operálni maximum, akkor vállalható a csere. 45 - 50 °C-ot már elvisznek vállalható SCOP-vel az újabb nem olcsó hőszipkák.
    (Nekem pl anno 65 °C-ra lett méretezve régi kazánra a fűtés, de mivel utólag lett szigetelve 50 °C-os előremenővel is nagyon jól elvan. Így nem okozott kellemetlenséget a kondenzációs kazánra való átállás).

    Tekintve a mostani áram fogyasztást, számítható, hogy mire elég a 3 kWp napelem. De az kb borítékolható, hogy fűtésre is semennyire sem.

    Sima 1 COP-os elekrtromos fűtést (villanyradiátor, infrapanel, stb) akkor éri meg, ha kiemelkedő a szigetelés. Mert akkor ugyan a havi számla még lehet több mint gázzal, de a telepítési költségek meg karbantartási költségek miatt mégiscsak pozitív a mérleg. Persze ehhez meg kell a vaskos vezeték meg nagy teljesítményű bekötés. Egy norvég panel amúgy kb sohasenem megy majd tönkre, de ha mégis, 1 darab kerül mondjuk 40k-ba. Kazán meg 300k Ft...

    Itt jön a kérdés, hogy ha nem helyben van a kazán, ki fizeti/ hogyan az éves karbantartást és az 5 - 9 évenkénti cserét? Mert enélkül nem jön ki az előbb említett matek.

    Ha te fizetsz mindent masszív inflációval nem számolva évente 40 - 60 000 Ft a kazán fenntartása (évente 20k karbantartás + megvásárlás elosztva élettertamra plusz 1-2 szervíz élettartam alatt). Hőszipkánál megvannak ugyan ezek a tételek csak magasabbak jobbára.
    Jó, egy Split klímát is kitakarítanak évente 2 alkalommal 20K-ért/év (Ha fűtesz is vele nem árt a 2 alkalmom). De ugye ott a fogyasztás lesz kevesebb.

    Ezeket mindenképp érdemes végigszámolni. És hiába az igyen pénz, a végén eljuthatsz oda, hogy rengeteg szenvedés, papíroszás és felfordulás árán pont ugyan annyit fizetsz havonta mint eddig. Csak van 1 "hamis" biztonság érzeted. Mert ahogy írták már: Nincs gáz, nincs villany se.

    Szerintem tök jó megoldás elektromos fűtés + napelem. De ha egy már működő rendszert akarsz lecserélni, sokkal nehezebb megtalálni a motivációt. Új építésnél persze más, mert csilliókat spórolsz gáz bekötésen meg gáztervezésen meg kéményen, de ez most nem tartozik a kérdéshez.

    Személyes véleményem az, hogy minél inkább univerzális rendszer a jó. Azaz pl vizes padló és/ vagy radiátor fűtés. Aztán annak az energia input pontjára azt teszel ami aktuálisan megéri. Ha 5 év múlva ingyen lesz a 0 emissziós biofűbrikett, akkor kandallót, de ha ingyen áram lesz akkor villanybojlert :)

    [ Szerkesztve ]

    A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

Új hozzászólás Aktív témák