Új hozzászólás Aktív témák

  • asdf_

    veterán

    Halkan azért megkérdezném, hogy ha ez fél éve(!) benne van az elosztói szabályzatban, akkor most hol is a probléma, meg mire is várunk? :U

    Hálózatpárhuzamos üzemre és szigetüzemre is képes rendszerrel szemben támasztott követelmények

    A rendszernek önmagában, az elosztóhálózattól függetlenül is teljesítenie kell a jogszabályban előírt műszaki biztonsági követelményeket, amit tervezői gyenértékűségi nyilatkozattal, és a kivitelező felelős műszaki vezetőjének szabványossági nyilatkozatával kell igazolni.
    A szigetüzemre képes energiatermelő berendezést szigetüzemben a közcélú hálózatról galvanikusan le kell választani. A leválasztást ún. szigetüzemi leválasztóval kell megvalósítani. A szigetüzemi leválasztónak az energiatermelő berendezés szerves részét kell képeznie, és biztosítania kell a kettős galvanikus leválasztást. A szigetüzemi leválasztó az invertertől elkülönítve is elhelyezhető. A szigetüzemi leválasztó pólusszámát a tervezőnek kell megválasztania úgy, hogy a fázisvezetőket minden esetben szükséges leválasztani. A szigetüzemi leválasztó az inverter részegysége vagy az előírásoknak megfelelő önálló gyártmány lehet.
    Az önálló szigetüzemi leválasztó berendezéseknek meg kell felelnie a következő szabványoknak:
    MSZ EN 61439-1
    MSZ-EN 61439-2
    MSZ HD 60364-4-46
    A szabványelőírásoknak való megfelelés független minősítő intézet által kiadott bizonyítvánnyal igazolható. Az önálló szigetüzemi leválasztó alkalmazhatóságához az elosztói engedélyesek hozzájárulásának megszerzése szükséges. A szigetüzemi leválasztó megfelelőségét igazoló dokumentumokat bármely elosztói engedélyeshez be lehet nyújtani a honlapján leírt eljárás szerint. A megkeresett elosztói engedélyes az alkalmazhatóságról a többi elosztói engedélyest értesíti. Ha a berendezés alkalmazásához bármely elosztói engedélyes a hozzájárulását megadta, azt az összes elosztói engedélyesek honlapján helyezett - listájára fel kell vezetni. A szigetüzemi leválasztó tervezői hatáskörben kombinálható az elfogadott inverterekkel azzal, hogy a kompatibilitás biztosítása szintén tervezői feladat.
    Hálózatpárhuzamos üzemre és szigetüzemre is képes rendszer üzembehelyezésének feltétele a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzése. A vizsgálatra vonatkozó szabványban foglaltak szerinti részletes mérési jegyzőkönyvet a készre-jelentési dokumentumnak tartalmaznia kell.
    Az üzembe helyezés során az elosztói engedélyes elsősorban a szigetüzemi leválasztó funkcionális ellenőrzését végzi el. Hálózatpárhuzamos üzemre és szigetüzemre is képes rendszer esetében az elosztói engedélyes nem vállal felelősséget a felhasználói berendezés szigetüzemű működése, az átkapcsolás során kialakuló nem megfelelő feszültségminőség, oppozíció, a nem megfelelő energiaellátás, és nem megfelelő áramütés elleni védelem esetén.

Új hozzászólás Aktív témák