Új hozzászólás Aktív témák

  • asdf_

    veterán

    válasz gduck #60391 üzenetére

    Az a baj, hogy ragaszkodsz ahhoz, hogy az áram ára annyi, mint amennyit veled kifizettetnek. Nem, nem annyi. Az atomos áram ára nyilván fix, ehhez jön, hogy a megújulók bizonyos időszakban olcsósítanak, télen a gázost is érdemes jobban pörgetni a hulladékhő miatt, stb. A lakosságnak van egy kb. ismert/becsülhető táncrendje, hogy mikor mennyit fogyaszt, mind napszakra, mind hónapokra lebontva, mind, hogy ezt mennyire bolondítja meg az időjárás (egy téli hideg pl.). Ezt az egészet beteszik egy nagy kalapba, és ENNEK az átlaga az, amit veled A tarifán kifizettetnek (mármint lenne, ha tényleg ezt az átlagot fizetnéd és nem a reizscsökkentés nevű szörnyszülöttet, amire nem hat sem árfolyam, sem infláció, kb. fél évtizede 36 Forint a 36 Forint).
    Ámde...
    Ha sok friss és egyre több napelemes miatt egyre több a nyári termelés (tehát van egy tonna olcsó áram, ez volt a cél persze, ez jó), és ők ezért a mocsoksok nyári olcsó szarért cserében télen heroináras áramot szeretnének visszakapni (ez viszont nem jó és nem cél), akkor a tél fejnehéz lesz, és az az egész, amit az előző példánál bedobtak a kalapba, ott emiatt teljesen más lesz a matek, és teljesen más lesz (lenne) az átlagár, amit mindenkinek fizetnie kéne. Tehát lenne mondjuk 37 helyett 45 vagy 53, vagy 59. Minél több szaldós napelemes kéri vissza az olcsó nyári áramát a drága téliből, annál több. Ez pedig fenntarthatatlan (plusz a nem napelemesek szponzorálják -immár indokolatlanul- a napelemeseket).

    Ez nyilván csak tőzsdei ár, de azért ne vicceljünk már, hogy végtelen mennyiségben bevesszük az olcsó nyárit, majd ugyanezt télen visszaadjuk. Azonos áron.
    Nézd már meg, mekkora hatalmas különbség van mind árban, mind igényelt mennyiségben (este 18-19 órás sávban télen dupla mennyiség kellett ezt a két random napot tekintve)...

    Nyár:

    Tél:

    A szaldónak az volt a célja, hogy terjedjen a napelem, és a financiálisan nem jön ki a matek létesítések is megtörténjenek (pont úgy, ahogy azt is támogatták, hogy mucsaröcösge alsón is ugyan húzzanak már ki egy koaxot, vagy egy optikai kábelt, és ne ADSL-en szívjanak a polgárok, mert financiálisan akkora népsűrűség mellett nem érte meg bekábelezni a falut). Megtöréntek, lett sok napelem, lement az ára mocskosul, már nem kell dotálni a megtérülést. Így kivezették. Hogy milyen elmebetegszarmódon, ahelyett, hogy évekkel előre tudja az ember a menetrendet, hogy kinek és meddig jár a szaldó, az egy másik kérdés. No de erre tetszettek szavazni...
    Nem a szaldó megszűnésével van a baj, hanem ahogy megszüntették és főleg, hogy ami lett helyette. Az 5 Ft-os áram az idiótán mérő villanyórával. És hogy emiatt -financiálisan- totálisan értelmetlen lett lakosságilag napelemet telepíteni. És tekintve, hogy úgy keresünk az országban ahogy (gy.k.: EU utolsóelőttiként), innentől csak az rak, aki van olyan pénzes/megszállott zöld, hogy ezt megengedi magának, meg akit megtámogatnak pl. pályázattal.

Új hozzászólás Aktív témák